Předmět Autor Datum
Zimování není nezbytné ale je velmi vhodné. Ovšem pokud se provede pořádně. Nežli zimování odfláknou…
gekko 25.10.2008 03:00
gekko
díky za radu,ale nečekala jsem to tak "drasticky" ani nemám možnost snížit teplotu na 12st.,mám terá…
hana 29.10.2008 21:40
hana
Možná Vám to bude spoustu lidí vymlouvat ale já jsem opravdu toho názoru, že je lepší v tomto případ…
gekko 30.10.2008 06:31
gekko
Zeptám se dal jsem moje gekončíky podle rady chovatele zazimovat při 15 °C ,připrveni na zimováni by…
mr.gecko 21.11.2009 17:50
mr.gecko
Nevadí, gekončíci dokáží fungovat i při mnohem nižších teplotách. Ono vlastně to zimování v podstatě…
krokodýl 21.11.2009 18:45
krokodýl
Souhlasím, že zimování není nezbytné. Měla jsem pár gekončíků 15 let a nikdy jsem je nezimovala. Teď…
mara 21.11.2009 20:47
mara
co jsou zbytecne vysoke teploty? Nasi gekoncici jsou ted uz nejak zalezlejsi a neaktivnejsi, i pri s…
lucifer 21.11.2009 21:10
lucifer
No, to by me taky zajimalo... nemam moznost dat gekonciky zimovat do 15°C... uvazoval sem jen, ze vy… poslední
IronZdeny 24.11.2009 18:35
IronZdeny

Zimování není nezbytné ale je velmi vhodné. Ovšem pokud se provede pořádně. Nežli zimování odfláknout je lepší nezimovat vůbec. Zimování je vhodné provádět od konce listopadu do konce ledna kdy snížíme teplotu až na 12°C. Nerosíme nekrmíme ale dáme poze misku s vodou. Před zimováním necháme týden zvířata vyprázdnit a natrávit veškerou potravu znamená to že nekrmíme ale stále svítíme poté přestaneme svítit a během týdne snížíme teplotu až na požadovaných 12 - 14°C.

díky za radu,ale nečekala jsem to tak "drasticky" ani nemám možnost snížit teplotu na 12st.,mám terárko v pokoji a jinam ho dát nemohu, počítala jsem tak s pokojovou teplotou, takže ted nevím, když nezimovat pořádně tak raději vůbec...?

Možná Vám to bude spoustu lidí vymlouvat ale já jsem opravdu toho názoru, že je lepší v tomto případě nezimovat. Možná si o to ale gekoni řeknou sami často se stává že nezimovaná zvířata přestávají v průběhu listopadu a prosince přijímat potravu.

Nevadí, gekončíci dokáží fungovat i při mnohem nižších teplotách. Ono vlastně to zimování v podstatě potřebné není (u gekončíků), dokonce ani k rozmnožování. Spíš to funguje jako jakési ukončení, resp. započetí nějakého životního cyklu, aby se samice neusnášely k smrti. Taky dojde k určité úpravě tělesné kondice (strávení nadbytečných tukových zásob).
Každopádně by tomu měla předcházet příprava - postupné zkracování dne, snižování nočních teplot a zkracování "slunečního" osvitu (rozuměj kratší cykly svícení žárovkou). Gekončíci by pak měli postupně sami omezovat aktivitu a až potom je možné je klasicky zazimovat. Na jaře by se mělo zase postupně restartovat a hlavně dost zakrmit, aby samice nabraly hmotu na tvorbu vajec.
Pokud je z univerzálních celoročních podmínek hodíte do bedny bez světla a do 15 stupňů, tak z toho budou spíš vyjevení než, že by šlo o něco přirozeného.

Souhlasím, že zimování není nezbytné. Měla jsem pár gekončíků 15 let a nikdy jsem je nezimovala. Teď už mi zůstal jen samec (17 letý) a nikdy jsem je nezimovala. Myslím, že pro dobrou kondici je důležité hlavně nepřekrmovat a nechovat při zbytečně vysokých teplotách.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru