Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak docílit správné teploty?

Zdravím,

v příštím týdnu budu zařizovat nové ( první ) terarium a E. Gutánu. Všude se dočítám trochu odlišné informace, což je pochopitelné. Nicméně v průměru mohu říci, že přes den by se teplota v terariu měla pohybovat asi takto: na nejteplejším místě klidně i 32°C, na nejstudenějším místě cca 24°C s tím, že v noci by teplota neměla klesnou pod 20°C ( tz. aby v terarku bylo průměrně okolo 24°C ).

Teď ovšem nastává dilema. Nejsem zrovna "technický" typ. Nejprve jsem uvažoval o žárovce v květináči a topném kameni. Jenže teď jsem sledoval teplotu v pokoji, kde terarium bude a teplota přes den je 24-26°C s nočním poklesem na 23-24°C. Z čeho usuzuji zcela laicky, že když si vezmu terarium, které je de facto uzavřené a bude tam rašelina s hadem, tak ta teplota tam bude o několik stupňů větší, než v pokoji. To znamená, že teplota se bude pohybovat přesně +,- v optimálních podmínkách. Jak tedy zařídit terarium? Pořídit topný kámen či nikoliv? Pořídit snad jen žárovku v květináči? A to žárovku s větší vatáží, či žárovku s malou vatáří (pro spíše estetický - světlo - efekt)? Mohl by mi v tomto někdo poradit? Nerad bych totiž (jak jsem se často někde dočetl), aby had měl díky mému špatnému výběru žárovky či topného kamene měl problémy díky přehřání. Pokud se najde dobrá duše, která mi poradí, tak bych prosil v případě např. oněch zárovek o uvedení nějakého přesnějšího popisu. Např. " kup nejlépe klasickou baterku xy vatáže, ktera by mela vyhovovat ". Děkuji moc. Toto bude můj první had a velmi se na něho těším a chci mu býti dobrým hostitelem :)

S pozdravem

Maku

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co to je ,,E.Gutána´´? Neměl si na mysli E.guttatu? :)) O žárovce jsi uvažoval zprávně o kameni už n…
Cheert 26.10.2008 23:34
Cheert
Děkuji za rychlou odpověď :-) Už mám vybrané terarium - rozměry 80x35x40 cm. Jo, o tom kameni jsem…
maku 26.10.2008 23:44
maku
Já osobně bych tam dal tu ,,čtyřicítku´´ ale s tím že by nejela celý den. Jedlová kůra stejně jako r…
Cheert 27.10.2008 00:59
Cheert
Že někdo neví přesně latiský název to přeci není k vysmívání pane.Asi pan chytrý co?Pokud by dotyčný…
Adam621108 23.08.2009 12:12
Adam621108
Dobrý den pane Adámku, rozumím tomu dobře, že je někdo jak Vy píšete povýšený tím, že opraví někoho… poslední
broz.pavel 23.08.2009 22:26
broz.pavel

Co to je ,,E.Gutána´´? Neměl si na mysli E.guttatu? :))
O žárovce jsi uvažoval zprávně o kameni už ne. Stačí žárovka, kámen je v tomhle případě zbytečný. Proč pod guttku rašelinu :-/, já nevím v čem lidi žijete ale guttka není vyloženě vlhkomilné zvíře.... Jaké jsou rozměry terária? Podle toho se odvíjí vatáž ale předpokládám že nic monstrózního nemáš takže 40W bude stačit.... ;-)

Děkuji za rychlou odpověď :-)

Už mám vybrané terarium - rozměry 80x35x40 cm. Jo, o tom kameni jsem si to myslel. To by se tam asi upekla. Myslím, že stabilní teplotě v pokoji mohu poděkovat polystyrénu, který máme na baráku -> mám už nakoupený polystyren a zítra se chci pustit do tvarování pozadí a jedné boční stěny terárka - tedy přecijen to tomu teplu určitě neuškodí, ba naopak to možná zvedne teplotu i o ten stupínek. Tudíž jsem reálně uvažoval opravdu jen o té žárovce v květináči. Ale vážně nemám představu, kolik vatáže by měla mít - jestli poradíš, budu Ti opravdu velmi vděčný. Parametry jsem ti zadal ;-)

Jinak otázka substrátu je stále otevřená. Počítám, že had bude pořízen nejprve tak příštím týdnem. Chci napřed vše řádně připravit. A k výsledku rašeliny (možná s pískem) jsem došel po asi 3,5 hodinovém čtení příspěvků na téma substráty zde na poradně. Tak nějak se mi zdálo, že argumenty pro rašelinu jak věcně, tak počtem porazily zastánce lignocelu a ostatního typu subtrátu. Po pravdě se mi i představa teraria s rašelinou líbí nejvíce pro "přírodní" vzhled. Pak ještě vážně uvažuji i o té (tuším) jednové kůře. Ale uvidíme. Ještě toho mám dost času na pročtení, pak se rozhodnu:-)

Neboj - Gutána jsem nenapsal z neznalosti jejího jména. Jen jsem se často dočetl, že se ji mezi chovately tak říká "Gutána, Gutka,..." :puff::beer:

P.S. ad rašelina - dalším důvodem je fakt, že terarium bude v panelovém bytě (navíc v pokoji s PC), tudíž je tu horší vlkost - byť není "vlkomilná", tak vlkost potřebuje a tím, že jako substrát použiji rašelinu usuzuji, že to přecijen díky její vlastnostem pomůže handicap panelového domu vyrovnat.

A jestli ještě můžu další dotaz, když už jsem tady založil nové vlákno. Jak stará užovka je nejvhodnější ke koupy. Jednoznačně potřebuji užovku, která už sama bez problému přijímá potrabu. Upřednostňuji koupi od chovatele, nez zverimex. Proto bych ovsem potreboval poradit, jak stara by idealne mela byt uzovka?

Já osobně bych tam dal tu ,,čtyřicítku´´ ale s tím že by nejela celý den. Jedlová kůra stejně jako rašelina je vhodná pro ,,vlhkomilné´´ živočichy ( např: rašelina - cenchrie, kůra - curtusky). A guttka opravdu něják vlhkomilná není ;-).
Tu ani není tak důležité co se bude líbit tobě ale co bude praktické a hlavně vyhovující hadovi.
Vlhkost bůhví jakou nepotřebuje! Bydlím taky v paneláku a guttek mám v současné době 23 (z čehož je část mimin ). Mám je, jako většinu, na bukovích štěpkách, mimina na ubrousích a je to to nejlepší. Zkoušel jsem v chovu od písku, novin až po ty štěpky - z mého hlediska jsou nejlepší. Ale určitě je to něco jiného když máš jednoho hada nebo jedno terárko než když máš terárek až, až.;-) Rosím tak 2x do týdne!

Těžko říct jak stará užovka je ,,idieální´´ ale já bych doporučil rozkrmené mimino - když se domluvíme přes soukromou poštu mohu ti nabídnout :)).

Takže shrnuto: řárovka 40W, rašelina, kůra -ne, nějakou super vlhklost taky netřeba.

Ps: Výraz ,,gutána´´ jsem ještě neslyšel. To možná odpovída výrazu z nějákého dětského tera kroužku ;-).

Že někdo neví přesně latiský název to přeci není k vysmívání pane.Asi pan chytrý co?Pokud by dotyčný byl znalý tak se nemylí v názvu a už vůbec se tady nebude ptát.ŽE JE NĚKDO ZNALÝ A ROZUMÍ VĚCI SE DÁVÁ JINAK A NE POVÝŠENNOSTÍ.Jiří Adámek

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru