Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno co znamená 100% hetero, 66% atd.

Takže 100% hetero zamená čistokrevné zvíře (né žádný mix)?
Spíš naopak, samozřejmě lze mít i "čistokrevné" (mám na mysli určitý poddruh, formu nebo dokonce zvíře z určité populace) jedince, ale u mutačního křížení se na čistotu populace moc nehraje, jde spíš o vyštěpení určitých především vzhledových vlastností a často se kříží jedinci nejasného původu nebo dochází k poddruhové a dokonce i druhové hybridizaci (křížení). Označení "hetero" se týká dispozice na určitou vlastnost, v tomhle případě většinou na typ zbarvení (heteroalbino, heteroanery aj.), to znamená, že hetero jedinec nese ve své genové "výbavě" vlohu pro daný typ zbarvení (albinotické, anerytristické aj.), ale zbarven je takový jedinec normálně a teprve dalším připářením jiného jedince se stejnou vlohou získáme v potomstvu část jedinců, u kterých se vloha projeví ve fenotypu (navenek), to jsou tzv. homozygoti (na rozdíl od heterozygotů) a ti se pak označují jako např. albino, anery atd.
100% hetero znamená, že máš 100% jisté, že jedinec vlohu opravdu má. Zatímco u např. 66% hetero máš sice statistickou pravděpodobnost, že 66% (tedy 2/3) mláďat z vrhu tuto vlohu nese, ale jistotu nemáte a hlavně není poznat, která mláďata tuto vlohu mají.
100% hetro jedince získáš pářením homozygota - např. albino jedince (aa) s normálním jedincem (AA), který vlohu na albino nemá, všichni potomci jsou 100% hetero na albino zbarvení.
aa x AA = aA (a=vloha na albino, A=normální zbarvení)

Pokud páříš dva heteroalbina (aA) vzniká část jedinců homozygotních (aa), část heterozygotních (aA) a část normálních - bez vlohy na albino (AA), přičemž aA a AA vypadají stejně (normálně zbarvení).
aA x aA = 1/4 aa, 2/4 aA a 1/4 AA (pokud to převedu na absolutní čísla, tak ze 4 mláďat je 1 albinotické a 3 normálně zbarvená, z těchto 3 jsou 2 nositelem vlohy na albino a proto jsou tyto 3 mláďata označována 66% heteroalbino - 2 ze 3 = 2/3 = 66,667%)

Pokud páříš hetero jedince (aA) s normálním (AA) vznikají tzv. 50% hetero jedinci.
aA x AA = 1/2 aA a 1/2 AA (tedy všechna mláďata jsou normálně zbarvena a polovina z nich nese vlohu, tedy 1/2 = 50%)

Samozřejmě jde jen o statistická čísla, která platí až u velkého množství zvířat a v extrémním případě při spojení třeba dvou heteroalbino (aA x aA) mohou být všechna mláďata albino a nebo také žádné, stejně tak není nikde dáno, že z normálně zbarvených mláďat bude hetero zrovna 66%, stejně tak v extrému nemusí být hetero žádné a nebo všechna.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny