Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Python curtus brentensteini

Ahoj všem.Prosím poraďte!Mám P.c.brentensteini cca 50cm ,chovám ho v teráriu o rozm.70/50/40cm.Dno mám dohřívané topným kabelem 40W a 40W žárovku.Jako substrát používám cipřišové štěpky,mám zde 80%vlhkost teplotu 35-28°C.Přesto již měsíc podávám inj antibiotika,jelikož moje curtuska měla stomatitidu a stále ještě sliní a při dýchání to jakoby praská.Podotýkám,že vše je pod veterinárním dohledem opravdu odborného lékaře na plazy.CO DĚLÁM ŠPATNĚ?V jakých podmínkách chováte curtusky Vy.Viděl jsem fota od některých chovatelů a ti je měli doslova na bahně z lignocelu,to se mi zdá přehnané,nebo ne?Díky za jakoukoli dobrou radu.

Předmět Autor Datum
Zrovna nedávno měl na aktivu přednášku o rozmnožování P.c.b. Libor Ulbrich a co se tak i s ostatními…
halapremek 02.11.2008 09:46
halapremek
Je pravda, že odchovaná mláďata jsou tolerantnější, ale stejně bych jim dopřál hodně vlhký substrát,…
krokodýl 02.11.2008 09:53
krokodýl
Curtusky skutečně milujou bahno,choval jsem je na rašelině a pokud převrhli nádobu s vodou, jako že…
cc 02.11.2008 12:54
cc
problémem bude naopak vysoká vlhkost vzduchu, která může být příčinou různých infekcí apod. Všichni…
krokodýl 02.11.2008 13:20
krokodýl
Zdravím a díky za rady,ale větrací otvory jsem nezakryl.bazének s vodou mám u žárovky a ta vlastně n…
eunectes 02.11.2008 13:38
eunectes
S výměnou vzduchu to samozřejmě souvisí a je dost velkým problémem udržovat v teráriu vysokou vlhkos…
cc 02.11.2008 14:05
cc
Zcela souhlasím. Je mi jasné, že přírodu neokopírujeme. To samé platí pro teploty, také nebudeme ha…
krokodýl 02.11.2008 14:18
krokodýl
z tohoto důvodu by se měla dávat topná tělesa /žárovky ,kabely/ na jednu stranu ato na tu kam svítí…
kraken1 03.11.2008 09:53
kraken1
z tohoto důvodu by se měla dávat topná tělesa /žárovky ,kabely/ na jednu stranu ato na tu kam svítí…
krokodýl 03.11.2008 17:56
krokodýl
tím jsem nechtěl říci že by měla zrovna curtuska mýt vedne 30 a vnoci 20 to by se jí asi hodně nelíb…
kraken1 05.11.2008 10:03
kraken1
Zdravím.Zjistil jsem ,že vyšší vlhkost mu nedělá dobře,tlamičku má krásně růžovou,ale nemohu ho zbav…
eunectes 06.11.2008 09:56
eunectes
Zdravím všechny.Mám ještě dotaz,jak máte řešený větrání terárií u P.C.B. Já mám klasicky větrací otv…
eunectes 21.11.2008 16:03
eunectes
Zdravím všechny.Jak máte řešenou ventilaci u těchto krajt??????????
eunectes 22.11.2008 16:51
eunectes
ahoj mam brongersmajky terarko je 100 krat 100 vyška 60 cm temeř jedna třetina boční stěny je z plet… poslední
kraken1 22.11.2008 20:32
kraken1

Zrovna nedávno měl na aktivu přednášku o rozmnožování P.c.b. Libor Ulbrich a co se tak i s ostatními shodli, tak mláďata prý potřebují opravdu bažinu, aby se do ní mohli zavrtat a koukala z ní jen hlava. Prý při sušším prostředí vznikají dýchací potíže.

Je pravda, že odchovaná mláďata jsou tolerantnější, ale stejně bych jim dopřál hodně vlhký substrát, problém kabelu je, že ten substrát dost vysušuje, chce to použít spíš slabší a rovnoměrně rozložený v kombinaci se žárovkou a opravdu vlhký substrát (rašelina+rašeliník), ideální je plastový úkryt jen s vlezovým otvorem, kde je vlhkost opravdu vysoká (L. Ulbrich používal tuším přepravky na zeleninu obalené rašeliníkem). Důležitá je vlhkost substrátu i vzdušná a přitom stálá vyšší teplota (26-28) s minimálním nočním poklesem.

Curtusky skutečně milujou bahno,choval jsem je na rašelině a pokud převrhli nádobu s vodou, jako že to nebylo nic vyjímečnýho, s podkladu se stalo opravdu bahno a evidentně si v tom lebedili,nicméně to vhodný není a je lepší držet v teráriu vlhký substrát, ale ne mokrý. Brongersmaiku sem držel na papírorových ručnícíh, které sem občas pokropil vodou a nebyl žádný problém. Naopak problémem bude naopak vysoká vlhkost vzduchu, která může být příčinou různých infekcí apod., pokud má zvíře stomatitidu, dýchací problémy, pak bych odstranil jako první cipř. kůru, nahradil papír. ubrouskama, novinama a snížil vlhkost, teplota v teráriu 28 st. s mírným lokálním ohřevem, RH 60-70%.Všichni mají tendenci udržovat u trupických druhů vysokou vlhkost vzduchu, ale dle mých zkušenností je to naškodu a 60-70% je skutečně ideální, nebráním se ani poklesům na pokojovou vlhkost, která může být i pod 50% a musím říct, že na zvířatech se to nijak negativně neprojevuje, pokud sem se snažil držet naopak RH vyšší problémy na sebe nenechali dlouho čekat.

problémem bude naopak vysoká vlhkost vzduchu, která může být příčinou různých infekcí apod.

Všichni mají tendenci udržovat u trupických druhů vysokou vlhkost vzduchu, ale dle mých zkušenností je to naškodu a 60-70% je skutečně ideální, nebráním se ani poklesům na pokojovou vlhkost, která může být i pod 50%

Já bych řekl, že víc než ve vysoké vzdušné vlhkosti je problém ve špatné výměně vzduchu, protože dělat vlhký vzduch tak, že zmenším větrání je u nás dost častý zlozvyk. Zatuchlý vzduch to zcela jistě problém je.

Zdravím a díky za rady,ale větrací otvory jsem nezakryl.bazének s vodou mám u žárovky a ta vlastně napomáhá vodě se odpařovat.Pokud ,ale vyndám kabel,jeví se mi had studený,což je momentálně nežádoucí,potřebuje vyšší teplotu.:puff:

S výměnou vzduchu to samozřejmě souvisí a je dost velkým problémem udržovat v teráriu vysokou vlhkost a zároveň odvětrávat dostatečne terárium, jednou možnotí by bylo udržovat v celé místnosti vysokou vlhkost
pomocí různých zvlhovačů, kdy by i při dobré cirkulaci vzduchu v teráriu byla zachovávána vysoká vlhkost, samozřejmě se takové místnosti musí odvětrávat taky, jinak by to nemělo žádný efekt. Jiná alternativa je použití kabelů pode dnem teária, kdy je dno mírně zaléváno vodou/ toto řešení používám osobně, ale snažím se zabránit tomu, aby se zde vytvářel a držel horký vlhký vzduch a musím říct, že i když je strop terária ze 2/3 odvětráván a do terária dále přichází vzduch z přední části nádrže, není problém zde dosahovat při přelití dna 100% RH, která je nežádoucí i při takto odvětrávané nádži a při použití různých ventilátorů apod. musíme řešit zase problém průvanu, zkrátka a dobře nevytvoříme za žádných okolností podmínky stejné jaké jsou v přírodě, proto je lepší někdy méně než více, v tomto případě to platí dvojnásob. To samé platí pro teploty, také nebudeme hady vystavovat některým extrémům, ale budem pro ně hledat teploty ideální, i když v přírodě to často může být jinak.

Zcela souhlasím. Je mi jasné, že přírodu neokopírujeme.

To samé platí pro teploty, také nebudeme hady vystavovat některým extrémům, ale budem pro ně hledat teploty ideální, i když v přírodě to často může být jinak.

Hadi si dokáží tuto ideální teplotu velmi dobře regulovat vyhledáním mikroklimaticky vhodnějších míst i naproti neideálním teplotám okolního vzduchu. Je samozřejmě nesmysl v teráriu kopírovat nějaké byť zprůměrované teploty z klimatických map, které povětšinou vychází z dat měřených 1,5 m nad zemí a ve stínu meteorologické budky. Situace ve stínu "lesa", v bažině nebo půl metru pod zemí je často zcela odlišná. Nemohu zde zobecňovat, protože zcela jiná situace je v tropickém a jiná v mírném pásmu a na podrobné probírání zde není prostor, nicméně vždy je třeba použít tzv. selský rozum.

z tohoto důvodu by se měla dávat topná tělesa /žárovky ,kabely/ na jednu stranu ato na tu kam svítí slunce ,je radiator aby se daly udělat teplotní gradienty. ještě mám dotaz skoušeli jste někdo měřit teplotu hadů?pořád otom přemýšlím aji jsem objevil laserový bezdotykový teploměr jestli to má nějaký smysl nebo jestli si tím nějak moc nepomůžu

z tohoto důvodu by se měla dávat topná tělesa /žárovky ,kabely/ na jednu stranu ato na tu kam svítí slunce ,je radiator aby se daly udělat teplotní gradienty

To se nedá tak obecně říct, mě třeba svítí slunce do půlky místnosti a některá terária osvítí téměř celá, část stínu je tam jen díky tomu, že je mám ze dřeva a sklo jen v předu. Díky tomu, ale nemusím u většiny hadů velkou část roku vůbec nebo jen minimálně svítit a hadi si tu sluneční dopolední lázeň užívají jako v přírodě. Radiátor mám pod oknem jako asi většina lidí a terária úplně jinde. Spíš bych řekl hodně větraná terária a žárovku na jedné straně. Záleží i na druhu, třeba zrovna curtusky a spousta jiných tropických moc gradient nepotřebují, spíš vyrovnané teploty jen s mírným lokálním přihřátím, hlavně žádné extrémy ani vysoké ani nízké. U těchto druhů (např. P. curtus, Ep. c. cenchria, M. viridis, Corallus sp. aj.) je ekonomičtější vytápět celou místnost na cca 25-26 st. a jen mírně lokálně dohřívat. Hadi mírného pásu nebo z horských oblastí a pouští zas raději větší gradient a větší noční poklesy, ale dost jich nesnáší vysoké teploty a jiní se zas rádi "vysluní", je to druh od druhu.

tím jsem nechtěl říci že by měla zrovna curtuska mýt vedne 30 a vnoci 20 to by se jí asi hodně nelíbilo ale víceméně všeobecně k instalaci topeni v terariích -akorát regiusky kvůli rozmnožení vyžadují z krajt větší pohyb teplot jinak krajty mají mnohem vyšší základní teplotu než užovky /opět podle druhu/které tolerují mnohem větší rozsah teploty /mnohdy vyžadují/

Zdravím.Zjistil jsem ,že vyšší vlhkost mu nedělá dobře,tlamičku má krásně růžovou,ale nemohu ho zbavit rýmy.Jdou mu z nosu kolikrát bubliny.Celkově se,ale zlepšil.Jen ta zatracená rýma.Nevíte někdo fíkl jak se toho zbavit.Díky.

Zdravím všechny.Mám ještě dotaz,jak máte řešený větrání terárií u P.C.B. Já mám klasicky větrací otvor na stropě a v přední části terária tzv. komínové větrání.Jen mě napadlo,jestli nemám v terku průvan?Tento typ terárií používám většinou.Díky za názory a rady.

ahoj mam brongersmajky terarko je 100 krat 100 vyška 60 cm temeř jedna třetina boční stěny je z pletiva /pozink 10 krát 10 mm/ve přední stěně otvírací dvížka s mezerou 3 mm po obvodu vpodlaze topný kabel na stropě žárovka 40 watu , substrát je cipřiš téměř pod vodou a tak ho více méně udržuju /když odjedu pryč tak to nikdo nedoleje protože se všichni bojí/ tedka dodělávám 100 krát 140 výška 80 cm tam mam otvor 90 krát 8 cm u stropu na boční stěně vepředu šibovačky ještě to nemam hotový takže funkčnost větrání zatím nevím počítačovej vetráček v nejhorším případě pomúže ,rašeliník by byl nejlepší ale kdeho brát taková kvanta anedrancovat rezervace

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru