Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přesné měření UVB záření na Terabazaru 13.12.2008

Všem chovatelům plazů a ptáků nabízíme měření spektra jejich zdrojů UVB záření.Měření se uskuteční 13.12.2008 na zimním Terabazaru pořádaném TSP v Národním kulturním domě na Smíchově.Měření bude samozřejmě bezplatné a k dispozici budou na místě zářivková tělesa délky 45,60 a 120 cm.Pro výbojky T-Rex,Ultra Vitalux,PowerSun atd. a pro "kompaktní" zářivky bude k dispozici objímka E-27,pro výbojky Bright Sun předřadník i objímka,pro rtuťové výbojky předřadníky pro výkon 50,80 a 125W..Pro jiné délky zářivek musí majitel přinést těleso s sebou,stejně tak pro jiné druhy vysokotlakých výbojek
Hodnoty budou měřeny kvalitním profesionálním UVB metrem Solarmeter UVB v rozsahu 280-320 nm od firmy Solartech Navíc budou všechny zdroje přeměřeny dalším přístrojem měřícím přímo biologicky aktivní spektrum v rozsahu UVB které nejvíc ovlivňuje syntézu vitamínu D v těle Vašich chovanců.Prosíme všechny chovatele,aby se do akce zapojili a pomohli nám při určení kvality různých zdrojů UVB záření a také určení jejich životnosti.Se svými zdroji přineste proto také informace alespoň o přibližné délce jejich provozu ve vašich chovných zařízeních.Výsledky se pokusíme zveřejnit v přehledných tabulkách,podle kterých si všichni chovatelé budou moci bez problémů vybrat zdroje které právě jemu a jeho chovancům nejvíce vyhovují.V tabulkách bude samozřejmě také zveřejněna přibližná životnost jednotlivých zdrojů.

Michael Čapek
Jan Tomášek

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Prozatím alespoň tabulku: [http://i62.photobucket.com/albums/h107/mike_the_ma d_dog/UV.jpg]
MadMike 19.01.2009 13:16
MadMike
Ja k tak koukám je u stejných druhů různý výsledek např. nová RG.10 - 26W má UVI 4,9 nebo 8,5. V něk…
Hugo 20.01.2009 13:09
Hugo
Usuzuji, že víc záleží jak se který kus povede, než na tom jak dlouho svítí Přesně tak. Jediné lamp…
MadMike 20.01.2009 13:52
MadMike
U tech Reptiglo 10.0 kompaktu hodne zalezi na serii, evidentne se s tim moc neparou a v stejnem bale…
lucifer 20.01.2009 14:28
lucifer
Proste "made in China" :-/ je to tak :( Lucifere nemáš někdě oba druhy těch zařivek? Mohl bys mi to…
MadMike 20.01.2009 15:00
MadMike
no, nekde tady je moje foto odchoven... ...tady je to, v obou je 13W Reptiglo 10.0 (s 26W se to pre…
lucifer 20.01.2009 15:51
lucifer
dovolim si maly OT ,neda mi to:-D na cem doma zehlite?:-D
ficek 20.01.2009 16:54
ficek
To bylo jen docasne reseni vynucene situaci :-)
lucifer 20.01.2009 18:09
lucifer
Tak ten rozdíl je opravdu viditelnej...oproti těm reptilightům kór. Chtělo by to testnout celou krab… poslední
MadMike 20.01.2009 22:51
MadMike

Ja k tak koukám je u stejných druhů různý výsledek např. nová RG.10 - 26W má UVI 4,9 nebo 8,5. V některých případech zas starší je svítivější než nová. Usuzuji, že víc záleží jak se který kus povede, než na tom jak dlouho svítí. Tak že vyhazovat po půl roce mi přijde trochu předčasné.

Usuzuji, že víc záleží jak se který kus povede, než na tom jak dlouho svítí

Přesně tak. Jediné lampy, které garantují (výrobce garantuje) nějaký standart v emitaci UV záření jsou Megaray (není reklama, je to fakt), jelikož jsou všechny jednotlivě testovány.

Bohužel, aby byla tato měření co nejvíce objektivní, bylo by potřeba otestovat velké množství různě starých zdrojů.

Tak že vyhazovat po půl roce mi přijde trochu předčasné

Např zářivky narva, které jsem dřív používal a měřil si je jsou toho jasným důkazem - jedna zářivka, svítící přes dva roky vydávala pořád "dobré" hodnoty UV, zatímco jiná zářivka stejné watáže byla již po půl roce vhodná tak akorát na osvětlení kuchyňského koutu.

Navíc u zdrojů, které ke svému provozu vyžadují předřadníky (lineárky, některé výbojky), délka emitace UV může dokonce záviset na kvalitě předřadných přístrojů. Dokazuje to např měření lineárních trubic ReptiSun 5.0 v různých typech svítidel, které by mělo být v nejbližší době uveřejněno na serveru uvguide.co.uk -- ovšem netvrdím to jistě, poněvadž pro toto tvrzení nemám dostatek informací (jsem rád, že vím co to předřadník je) ani vlastních měření.

U tech Reptiglo 10.0 kompaktu hodne zalezi na serii, evidentne se s tim moc neparou a v stejnem baleni/stejne cene a vsech udajich na krabicce je uvnitr JINA usporka! Nejpis stejny zaklad, "bambule" s predradnikem vypada identicky, ale uz samotna trubice vypada mirne odlisne (malinko odlisny tvar), a na prvni pohled je jine spektrum/"barva" = pouzit urcite jiny luminofor. Proste "made in China" :-/

no, nekde tady je moje foto odchoven...

...tady je to, v obou je 13W Reptiglo 10.0 (s 26W se to prehrivalo)

[http://i130.photobucket.com/albums/p270/Eblefle/od   chovna-mrnata.jpg]

Vlevo je "novejsi" model, na pojhled ma vic svetlo "zarovkove" - do zluta, vpravo je starsi, svetlo je do modro-zelena. Obe maj nasviceno zhruba stejne, neni to tim ze by jedna mela moc najeto. V terarkach vedle jsou Narva Reptilight.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru