Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ještěr do vlhkého tropického terária z Jižní nebo Střední Ameriky

Plánuji další terarium. Protože se mi líbí a mám již s podobným teráriem zkušenosti, jednalo by se o tropické vlhké terárium (paludarium) bohatě osázené rostlinami, s vodní plochou. Rozměry cca 100x60x150 cm. Ráda bych stran rostlin i zvířátek zachovala takový "biotop" Jižní a Střední Ameriky. Jako obyvatele tedy uvažuji a nějakém ještěrovi z této oblasti. Zatím mám vyhlédlé anolise, ale zatím je vše otázka budoucnosti, a ráda bych se tedy zeptala, zda má někdo zkušenosti s nějakým jiným živočichem splňující výš uvedené podmínky. Doufám,že vlákno nebude uzamčeno, slibuji, že sama budu informace hledat, jak se jen dá. ;-)

Předmět Autor Datum
Ahoj,mě napadl ihned,co jsem viděl toto vlákno Bazilišek zelený(méně používaný název ještěrka Ježíše…
Dasta 08.12.2008 14:24
Dasta
To je sice krásné zvíře, ale bohužel dost veliké. Trochu se bojím, že by muto terárko (100 cm šířka,…
neczuz 08.12.2008 14:31
neczuz
pro jednoho bazika to stačí;-)
rattus 08.12.2008 15:08
rattus
Sorry podla mna to samému Baziliškovi nesvedčí!Najlepšie 1,2 a este lepsie 1,3 aby samec tak neprehá…
Pitviper 08.12.2008 16:04
Pitviper
do takového terárka by se snad podařilo vecpat i jaguára,samozřejmě pouze černé formy. Zapřemýšlel b…
Blebt 11.12.2008 02:17
Blebt
Na tuto odpověď jsme tu celou dobu čekali.;-)
Dasta 11.12.2008 19:48
Dasta
Tochu Ifauňácká odpověď, ale popravdě mě i trochu pobavila. Jen nevím komu poděkovat, jestli chroust…
halapremek 11.12.2008 19:54
halapremek
Mozno by som porozmyslal o Acanthosaura armata alebo Acanthosaura capra. Nie su ani tak drahe a velk…
miro293 11.12.2008 23:20
miro293
Jsou to krásní ještěři.Taky se mi velmi líbí,ale nejsou ze Severní nebo Jižní Ameriky.
Dasta-jinde 12.12.2008 07:24
Dasta-jinde
To mas pravdu, ale ak tam nepojdu baziliskovia, anolisy, pripadne ine leguany, tak az tak vela zohna…
miro293 12.12.2008 10:01
miro293
ale ak tam nepojdu baziliskovia, anolisy, pripadne ine leguany Já myslím, že pro trio (až čtvero) A…
krokodýl 12.12.2008 11:15
krokodýl
Děkuji moc za rady, zvláště Krokodýlovi, jako vždycky dokonalá odpověď. :-) L. longipes i L. serratu…
neczuz 15.12.2008 18:08
neczuz
Ještě dotaz: Jak se snáší L. longipes ( popř. L. serratus) a živé rostliny?
neczuz 17.12.2008 10:59
neczuz
Honza Hribal psal kdysi clanek do ATecka v cestine, a neco podobneho snad i v anglictine nebo nemcin…
JaBula 17.12.2008 12:26
JaBula
U longipesu netusim To samé, rostliny poničí jen minimálně, navíc obrovská výhoda tohohle rodu je,…
krokodýl 17.12.2008 15:20
krokodýl
A co vodní nádrž? Může být i hlubší s rybičkami? 1) tedy zda se v hlubší neutopí 2) nebudou s rybičk… poslední
neczuz 17.12.2008 15:26
neczuz

Ahoj,mě napadl ihned,co jsem viděl toto vlákno Bazilišek zelený(méně používaný název ještěrka Ježíše Krista).Můj táta ho dříve choval od mládětě až po dospělého samce.Pokud by tě tento ještěr zaujal a měla bys nějaké otázky ohledně chovu tak napiš;-):-)

Sorry podla mna to samému Baziliškovi nesvedčí!Najlepšie 1,2 a este lepsie 1,3 aby samec tak neprehánal samice.B.Plumifrons som choval a z priestorových a časových dovodov som sa rozhodol pre ich dobro predat(vtedy som este studoval).Moj samec bol taký nádherný ,že ešte teraz si bucham hlavu do stola(ani sám google mi takého pekného samca nenašiel)-ale raz nastane ten den ,kedy si domov prinesiem 1,3 B.Plumifrons,pretože su to naozaj impozantné tvory ,ktorých krása vinikne hlavne vo večších teráriách s kvalitným svetelným spektrom.PS:To tvoje tera je len tak tak.Ono na tu tvoju otázku akého jaštera do tvojho paludária s vodnou nádržou ma napadá :Anolis Vermiculatus a Bazilišci.Určite by sa našli aj iné druhy vodomilov vhodnej velkosti ,ale myslím ze to by sa blbo zhánalo a tie prachy.Ja by som na tvojom mieste šiel do tých Baziliškov-nejakú dobu im to tera v pohode vystačí a potom by som ich dal do večšieho.Ale je to tvoja vec.Chovu zdar!

do takového terárka by se snad podařilo vecpat i jaguára,samozřejmě pouze černé formy.
Zapřemýšlel bych i nad středně velkým tapírem.
Dohromady by to však nešlo,mají trochu rozdílné potřeby....;-)

ale ak tam nepojdu baziliskovia, anolisy, pripadne ine leguany

Já myslím, že pro trio (až čtvero) Anolis equestris (nebo jiných velkých z tohoto komplexu) by to bohatě vyhovovalo. Pokud tam chcete hodně vody a vodopád (předpokládám, že jo), tak by se tam vyjímali i vodni anolisové Anolis vermiculatus. Mohlo by tam být i více druhů menších anolisů, ale to by bylo trochgu složitější na kontrolovaný chov, krmení, přehled, hrozily by nějaké šarvátky, mezidruhové páření atd. Jinak z bazilišků by to vyhovovalo spíš klidnějším druhům r. Laemanctus (L. longipes, L. serratus) a rozměr by pro pár až trio také stačil. V nouzi by se tam vlezlo i trio Basiliscus vittatus nebo B. basiliscus, Pro plumifronse by to bylo dost nadoraz, ale pokud by to bylo hodně osázené a byli tam zvyklí od maldšího věku, tak by se to taky dalo.

Děkuji moc za rady, zvláště Krokodýlovi, jako vždycky dokonalá odpověď. :-) L. longipes i L. serratus jsou moc krásní, zatím favorité. Dám si ještě pár měsíců na rozmyšlenou, začnu sbírat informace a v létě začnu se stavbou. Nemáte někdo tip na knihu nebo web věnované konkrétně baziliškům? Možné i v angličtině. Mám trochu obavy, abych bazilišky zvládla, pokud ne, vrátím se k myšlence menších anolisů.

Honza Hribal psal kdysi clanek do ATecka v cestine, a neco podobneho snad i v anglictine nebo nemcine v zahranicnim casopise Reptilia (nazvem casopisu si nejsem jista). Kazdopadne co se tyka rostlin - u seratu s nimi neni problem, v terarku s nimi v pohode drzi fylodendrony a nejake odolnejsi potosy. Jsou pomerne lehci, takze rostliny neponici ani pri skakani. U longipesu netusim - prece jen - jsou o neco vetsi...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru