Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ještěr do vlhkého tropického terária z Jižní nebo Střední Ameriky

Plánuji další terarium. Protože se mi líbí a mám již s podobným teráriem zkušenosti, jednalo by se o tropické vlhké terárium (paludarium) bohatě osázené rostlinami, s vodní plochou. Rozměry cca 100x60x150 cm. Ráda bych stran rostlin i zvířátek zachovala takový "biotop" Jižní a Střední Ameriky. Jako obyvatele tedy uvažuji a nějakém ještěrovi z této oblasti. Zatím mám vyhlédlé anolise, ale zatím je vše otázka budoucnosti, a ráda bych se tedy zeptala, zda má někdo zkušenosti s nějakým jiným živočichem splňující výš uvedené podmínky. Doufám,že vlákno nebude uzamčeno, slibuji, že sama budu informace hledat, jak se jen dá. ;-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mozno by som porozmyslal o Acanthosaura armata alebo Acanthosaura capra. Nie su ani tak drahe a velk…
miro293 11.12.2008 23:20
miro293
Jsou to krásní ještěři.Taky se mi velmi líbí,ale nejsou ze Severní nebo Jižní Ameriky.
Dasta-jinde 12.12.2008 07:24
Dasta-jinde
To mas pravdu, ale ak tam nepojdu baziliskovia, anolisy, pripadne ine leguany, tak az tak vela zohna…
miro293 12.12.2008 10:01
miro293
ale ak tam nepojdu baziliskovia, anolisy, pripadne ine leguany Já myslím, že pro trio (až čtvero) A…
krokodýl 12.12.2008 11:15
krokodýl
Děkuji moc za rady, zvláště Krokodýlovi, jako vždycky dokonalá odpověď. :-) L. longipes i L. serratu…
neczuz 15.12.2008 18:08
neczuz
Ještě dotaz: Jak se snáší L. longipes ( popř. L. serratus) a živé rostliny?
neczuz 17.12.2008 10:59
neczuz
Honza Hribal psal kdysi clanek do ATecka v cestine, a neco podobneho snad i v anglictine nebo nemcin…
JaBula 17.12.2008 12:26
JaBula
U longipesu netusim To samé, rostliny poničí jen minimálně, navíc obrovská výhoda tohohle rodu je,…
krokodýl 17.12.2008 15:20
krokodýl
A co vodní nádrž? Může být i hlubší s rybičkami? 1) tedy zda se v hlubší neutopí 2) nebudou s rybičk… poslední
neczuz 17.12.2008 15:26
neczuz

ale ak tam nepojdu baziliskovia, anolisy, pripadne ine leguany

Já myslím, že pro trio (až čtvero) Anolis equestris (nebo jiných velkých z tohoto komplexu) by to bohatě vyhovovalo. Pokud tam chcete hodně vody a vodopád (předpokládám, že jo), tak by se tam vyjímali i vodni anolisové Anolis vermiculatus. Mohlo by tam být i více druhů menších anolisů, ale to by bylo trochgu složitější na kontrolovaný chov, krmení, přehled, hrozily by nějaké šarvátky, mezidruhové páření atd. Jinak z bazilišků by to vyhovovalo spíš klidnějším druhům r. Laemanctus (L. longipes, L. serratus) a rozměr by pro pár až trio také stačil. V nouzi by se tam vlezlo i trio Basiliscus vittatus nebo B. basiliscus, Pro plumifronse by to bylo dost nadoraz, ale pokud by to bylo hodně osázené a byli tam zvyklí od maldšího věku, tak by se to taky dalo.

Děkuji moc za rady, zvláště Krokodýlovi, jako vždycky dokonalá odpověď. :-) L. longipes i L. serratus jsou moc krásní, zatím favorité. Dám si ještě pár měsíců na rozmyšlenou, začnu sbírat informace a v létě začnu se stavbou. Nemáte někdo tip na knihu nebo web věnované konkrétně baziliškům? Možné i v angličtině. Mám trochu obavy, abych bazilišky zvládla, pokud ne, vrátím se k myšlence menších anolisů.

Honza Hribal psal kdysi clanek do ATecka v cestine, a neco podobneho snad i v anglictine nebo nemcine v zahranicnim casopise Reptilia (nazvem casopisu si nejsem jista). Kazdopadne co se tyka rostlin - u seratu s nimi neni problem, v terarku s nimi v pohode drzi fylodendrony a nejake odolnejsi potosy. Jsou pomerne lehci, takze rostliny neponici ani pri skakani. U longipesu netusim - prece jen - jsou o neco vetsi...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru