Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podestýlka

ahoj mohl by mi někdo poradit co je nejlepší dat jako podestýlku jemeňákovi slišela jsem že piliny ale schovávají se do nich cvrčci a oni je potom nevidí děkuji

Předmět Autor Datum
Můžete mu dát cokoli, štěpky, písek, kůru, piliny, rašelinu, někdo dává i zatracovaný lignocel. Cvrč…
nikolas 11.12.2008 22:18
nikolas
U mláďat mi přijde skoro nejlepší nemít substrát žádný, maximálně list savého papíru. Nejlepší na od…
krokodýl 12.12.2008 11:48
krokodýl
U chameleonů jemenských jsem nejdřív používala rašelinu s pískem, ale na tom byly špatně vidět výkal… poslední
Jana B. 12.12.2008 17:32
Jana B.

Můžete mu dát cokoli, štěpky, písek, kůru, piliny, rašelinu, někdo dává i zatracovaný lignocel.
Cvrčci se dlouho schovávat nevydrží, nakonec vylezou i z pilin. Při výběru substrátu spíše hodnoťte, zda neplesniví, zda drží vlhko a zda při požití s kořistí neublíží. Já osobně mám u calyptrátů hrubý písek, ale pilin bych se taky nebál.

U mláďat mi přijde skoro nejlepší nemít substrát žádný, maximálně list savého papíru. Nejlepší na odchov mi připadá způsob, který jsem viděl u jednoho chamaeleonáře v Třinci (tuším), který měl na mláďata takové klícky z mušího pletiva a latěk, které neměly dno, ale přesně seděli do větší (asi 40x25 cm) plastové "fotomisky", na dně nic pouze malý květináček s malým fikusem (benjamínem) a pár "špejlí" protažených různě tou klíckou. Výhoda byla, že cvrčci pochodovali vlastně jen po dně té misky a chamíci je dobře viděli a lovili z nižších větviček nebo tyček. Rosil 2x denně na ten stromeček (taky 2x denně krmil). Nad řadou klícek měl tuším jen zářivky, alo možná i bodovky, to už si přesně nepomatuji. Odchovával tam tenkrát mláďata Chamaeleo melleri (53 ks) po 3-5 ks v jedné klícce a vysloveně to fungovalo.

U chameleonů jemenských jsem nejdřív používala rašelinu s pískem, ale na tom byly špatně vidět výkaly. Pak jsem zkoušela samotný písek, ale občas s nějakým cvrčkem pozřeli i hrubší písek. Z obavy, aby jim tento písek neuškodil, dávám nyní jemnější písek a jsem s ním spokojená.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru