Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá - pomoc

Před chvílí se moje nová agama začala chovat divně. Jako by něco v teráriu chňapla - ale žádný hmyz už v teráriu není, neviděla jsem co. Od té doby se motá a hrozně lapá po dechu. Zkoušela lézt po větvi a spadla dolů. Jsou jí asi tři měsíce, v teráriu má teplotu od 28 stupňů víš, na výhřevném místě pres 40 stupňů. Naposledy jedla včera večer asi pět malých švábů ( zrovna nám došli ), tak jsme jí dali ještě pět moučných čevů - ty dáváme normálně jenom občas. Jinak má UV10 zářivku a šváby obalujeme ve směsi roboranu a sépivé kosti. Prosím pomozte rychle...moc se o ní bojím...nejbližší veterinář je 25km daleko.

Předmět Autor Datum
Zapomněla jsem napsat, že mám dojem že skoro vůbec nepije. Z misky jsem jí nikdy pít neviděla, při k…
Martina J. 04.01.2009 15:43
Martina J.
zkontroluj ji tlamku esi v ni neco nema, neni ten pisek docela prasny_?me agama lapa po dechu kdyz m…
bajunka 04.01.2009 20:28
bajunka
Spolknutý kamínek by přece neměl vadit, zase ho vykadí, v přírodě jim taky nikdo písek neprosívá. Ze…
Martina J. 04.01.2009 21:57
Martina J.
muze mit nejakou infekci dychacich cest, uz jme parkrat resili - veterinar a injekce s antibiotiky.…
lucifer 04.01.2009 22:04
lucifer
moje taky spi ve stoje ale nic ji neni, ji se to tak libi, opravdu si rdsi zajdi k veterinari, i kdy…
bajunka 05.01.2009 06:22
bajunka
Mysleno spani "ve stoje" pokud spala predtim "normalme", mladata nam taky rada spala povesena nekd e…
lucifer 05.01.2009 07:40
lucifer
Před tím spala na větvi nebo na písku s hlavičkou položenou, dneska jí měla úplně kolmo k povrchu. N…
Martina J. 05.01.2009 08:58
Martina J.
tak ji dej do vody vitamin c a dej ji do boxu a vytahni z terarka teda dyz to de citit, svit na ni l…
bajunka 05.01.2009 15:57
bajunka
Děkuju všem za rady, nokonec nás pan veterinář překvapil. Důkladně jí prohlédl a dlouho se vyptával…
Martina J 05.01.2009 16:33
Martina J
ja bych rekla ze to ma z tech cervu ti sou tucni, a agamy sou takove ze zerou dokud jim neni blbe, s…
bajunka 05.01.2009 16:48
bajunka
hlavkovy salat se pry moc nedoporucuje, ze ma moc dusicnanu nebo neco takoveho. Nekde to tu psali my…
ficek 06.01.2009 10:53
ficek
Taky mám problém s agamkou a tak využiji tohoto vlákna. Mám v teráriu pár umělých rostlin, kterých s…
Blade 06.01.2009 14:13
Blade
To uz se nam parkrat stalo, bez nasledku ale vymenili jsme ty umele kytky za odolnejsi ktere neukous…
lucifer 06.01.2009 14:46
lucifer
samozrejme ze je vyhod ty rostliny umele, agama je nepotrebuje, pokud se jedna o vousatku staci ji k… poslední
bajunka 06.01.2009 14:46
bajunka

Zapomněla jsem napsat, že mám dojem že skoro vůbec nepije. Z misky jsem jí nikdy pít neviděla, při každodenním mlžení někdy olizuje kapky. Četla jsem že když málo pije, spolu s nevhodnou stravou že může mít dnu, ta by ale nenastoupila tak rychle. Nebo jestli není problém s pískem, je to jen ten do dětských pískovišť vypečený v troubě.

zkontroluj ji tlamku esi v ni neco nema, neni ten pisek docela prasny_?me agama lapa po dechu kdyz mlzim, udela se tam dusno a to se ji spatne dycha, moucne cervy ji nedavej, to radsi jablicko nebo zeleninu, v tom pisku na piskoviste sou i male kaminky treba je spolkla....z misky ji asi pit neuvidis nikdy, me olizuje prst ta mladsi atak pije, namacim si ho v misce s vodou kterou ma stale ona k dispozici, ale z prstu ji to chutna asi vic:)zkus ji dat kapku na tlamku esi se olizne, pozor na nosni dirky, to nemaji rady..kdy kakala?

Spolknutý kamínek by přece neměl vadit, zase ho vykadí, v přírodě jim taky nikdo písek neprosívá. Zeleninu nejí ani když byla zdravá. Po té co den a půl nic nejedla snědla půl listu pampelišky a to zkouším různé druhy ...jablko, mrkev, čínské zelí..Dneska ale nejedla ani ty červy a to je na veškerý hmyz veliký jedlík. Tu tlamku jsem chtěla zkontrolovat, ale nevím jak to udělat, abych jí neublížila, nemá ani dvacet centimetrů. Čím víc čtu tím víc mi to připomíná nějaký zánět dýchacích cest,dneska usnula s hlavou vystrčenou nahoru - asi aby se jí lépe dýchalo - ale co to motání se?

Před tím spala na větvi nebo na písku s hlavičkou položenou, dneska jí měla úplně kolmo k povrchu. Neznáte někdo nějakýho veterináře přes ještěry v Plzni? Samozřejmě budu volat panu doktorovi Vavřínovi v Budějovicích, ale tam ho nepovezu. V těchto mrazech vozit malou nemocnou ještěrku bude asi dost nebezpečný i když se tomu asi nevyhnu. Injekci na dálku asi nikdo píchnout neumí.Přes noc jsem ještě přemýšlela co asi dělám špatně a vzpomněla jsem si že jsme při posledním krmení kdy ještě žrala objevili že kelímek se švábama je pekelně zaplísněný. Taky si říkam, že se mohla přiotrávit z těch výparů z balakrylu kterým je dekorace natřená. Vyčichávalo to asi jen tři dny, pořád je to cítit.

Děkuju všem za rady, nokonec nás pan veterinář překvapil. Důkladně jí prohlédl a dlouho se vyptával na podmínky chovu. Nakonec stanovil překvapivou diagnózu - je těžce přežraná, že se ani nemůže hýbat. Všchni plzeňští doktoři nám ho doporučovali, tak doufejme že se nespletl.

ja bych rekla ze to ma z tech cervu ti sou tucni, a agamy sou takove ze zerou dokud jim neni blbe, sama vidis:)ja davam male 5cvrcku za den, stredne velikych tak do jeji pusiny, jako pamlsek semtam moucneho cerva jednou za dva dny, a nekdy kdyz ji chci rozmazlit ji tam malou krevetku bo rácka jak se dava zelvam:) bere mi to z ruky:)takze ji uprav jidelnicek a dyz ji nechas dva dny hlady, veme si aj zeleninu:) nejradsi maji asi cinske zeli, to zkus:)a salat hlavkovy nakrajene vse na vhodnou velikost:)

Taky mám problém s agamkou a tak využiji tohoto vlákna.
Mám v teráriu pár umělých rostlin, kterých si můj sameček vůbec nevšímá, ale nedávno jsem mu pořídil samičku (stáří 1 rok) a ta bohužel listům umělých rostlin nemůže odolat, přestože ji krmím denně a tak snědla už min 4 listy.
Tak se chci zeptat, zda je vyloučí přirozenou cestou, nebo mám vyhledat odbornou pomoc. Zatím se u ni neobjevily žádné problémy a žere normálně, jak zelené, tak šváby a cvrčky.

samozrejme ze je vyhod ty rostliny umele, agama je nepotrebuje, pokud se jedna o vousatku staci ji kamen a drevi na lozeni, a sleduj esi se ty listy objevi v hovinku..jt divny, ale bratranek snedl tu kulicku z cvrnkaciho fotbalku jak byval, a taky se mu to muselo prohlizet, a vyslo to ven:) takze prohlizej a hlidej hovinka esi se to do tydne nespravi bez na veterinu at ji nak prohlidne zevnitr

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru