Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem agama vousata

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co je pravdy na tom, že pokud chovám více Agam najednou, musí být v chovu více samic.
Mám jednu samici a jednoho samce, může to být problém? Zaslechl jsem něco o tom, že pokud je jen jedna samice, tak ji samec utahá:-) Děkuji za odpověď...

Předmět Autor Datum
Dá se říct, že tato fáma se traduje od jiných ještěrů, kteří se rozmnožují celoročně a tam to nebezp…
Uroboros 12.01.2009 08:54
Uroboros
Nesouhlasim, teda - mozna je to individualni ale jak nas Gizmo tak predtim Gimli - oba nedali holkam…
lucifer 12.01.2009 09:25
lucifer
Potvrzuji Luciferovi řádky, měli jsme dříve skupinu 1,2 a samec musel být odděleně bo by samice ušuk…
MadMike 12.01.2009 09:40
MadMike
Když si je takto choval, jaké jsi měl podmínky v terra? Zimoval jsi? Snižoval postupně teploty od do…
Uroboros 12.01.2009 09:49
Uroboros
Vím, že je to mířeno na Lucifera, ale co se mě týče, je fakt že jsme zimní odpočinek, resp. snižován…
MadMike 12.01.2009 10:24
MadMike
Gimliho jsem prodal, byl pribuzny s jednou samici = nevhodny do dalsiho chovu. Zimovat nezimujeme, n…
lucifer 12.01.2009 10:40
lucifer
Zimuje se, aby se udržel biorytmus v chovu. Zvířata se postupně přestanou pářit, zesílí, zaimujou, p…
Uroboros 12.01.2009 11:02
Uroboros
U podlahy budeme mit neco nad 20°C stejne, v cca. 1m je pres den kolem 24°C/noc tak 22. Nevim jestli…
lucifer 12.01.2009 11:08
lucifer
tady jde spíš o to, aby neměli možnost se vyhřívat na vysoké teploty. Je škoda odchovávat jen pár ml…
Uroboros 12.01.2009 12:29
Uroboros
U nas jsou ale docela spatne prodejne, a posilat je postou nebo spesninou nechci. Ad. "zimovani" - m…
lucifer 12.01.2009 12:46
lucifer
určitě ano, pokud se nezimujou "natvrdo" není taková šance, že by se něco stalo, navíc je můžeš kdyk…
Uroboros 12.01.2009 14:31
Uroboros
Zvířata nikdy sami do studenějšího prostoru nepůjdou aby tam zimovali, pro ně je výhodnější a zůstat…
Uroboros 12.01.2009 11:07
Uroboros
u nas ve zveraku maji trio- dva kluci a jedna holka...nvm kdo to tak dal dohromady, je to v komisnim…
bajunka 12.01.2009 17:49
bajunka
Dobrý den, mám skupinu cca 7 měsíčních agam 1 samec, dvě samice. Nedávno (3 týdny?) začali s námluva… poslední
Gatt 11.03.2011 11:39
Gatt

Dá se říct, že tato fáma se traduje od jiných ještěrů, kteří se rozmnožují celoročně a tam to nebezpečí opravdu je, ale u pogon, které se páří sezoně a samice klade tak v průměru 1-3 snůšky ročně, to až takový problém není a většinou je to OK, navíc samci pogon nejsou až tak "náruživí milenci", většina se jich chová dost flegmaticky.

Když si je takto choval, jaké jsi měl podmínky v terra? Zimoval jsi? Snižoval postupně teploty od doby kladení? Pokud budou mít v teráriu trvale teploty nad 25°C a navíc možnost vyhřátí, není se čemu moc divit... Taky bude záležet na bohatosti a skladbě krmení. Pokud máš dva samce, tak se navíc stimulují a o to víc se snaží pářit. Ale spíš mi z tvé odpovědi vyplívá, že si o Gimliho přišel a Gizmiho následně pořídil.

Vím, že je to mířeno na Lucifera, ale co se mě týče, je fakt že jsme zimní odpočinek, resp. snižování teplot nikdy nedrželi. Ovšem v krabici s pískem, kterou měli k disposici v chladné části terária se teplota v zimě pohybovala i kolem 19 stupňů - mohli tam zalézt a měli tak i tmu. Cíleně jsme je ovšem "nezimovali". Nikdy se však do ní na delší dobu neuchýlili. Potravu u nás měli pestrou, prakticky všechno, co jde.
V chovu jsem se však nijak daleko nedostal, takže se rád přiučím.

Gimliho jsem prodal, byl pribuzny s jednou samici = nevhodny do dalsiho chovu. Zimovat nezimujeme, neb na to v byte jednoduse nejsou podminky. Udajne se ma prave zimovat aby meli nasledne zvirata chut se parit...? Dotaz na to jestli je nutne zimovani jsem tady kdysi daval, odpovedi byly pokud se nepletu v stylu "pokud se uspesne pari, tak nutne neni". Jinak - loni jsme meli u jedne samice 4 snusky, z toho 2 nechtene takze primarne kvuli tomu jsme vyrabeli pak terarko pro samce. Zbytecne to samici vytezuje, a stejne nejde vse inkubovat, co bychom s tim delali? (jen od tehle jedne za rok pres 100 vajec)

(upresneni - samec byl vzdy v terarku s 2 samicemi - a bylo to na ne moc)

Zimuje se, aby se udržel biorytmus v chovu. Zvířata se postupně přestanou pářit, zesílí, zaimujou, poté s zase začínají pářit. Vhodné je zimovat už jen kvůli organismu, který si na to pár tisíc let zvykal. U elahe guttata studie ukázali, že zimovaní jedinci se dožívají až 2x vyššího věku.
Při mém pozorování těchto agam sem došel k závěru, že samice zabřezávají, pokud mají možnost vyhřát se na vyšší teploty. Pokud jim v teráriu kdykoliv v roce zapnu "solárium" - mnoho UV a teploty dosahující 50°C, agamy se začínají pářit a následně samice snášet. Pokud jim udržujete celoročně stejné podmínky zbytečně samice vysilujete a 100% se dožijí nižšího věku. Jde o to, jestli člověk chce chovat za účelem množení, kdy samice jsou schopné snést i 6 snůšek ročně po 20-30 vejcích. Nebo je chová pro radost a spokojí se s jednou většinou však stejně 2-3 snůškama, zato rozhodně kvalitnějších vajec.
Jiná věc je, pokud někdo nemá možnost zazimovat, ale i v bytovce na zemi je dostatečně nízká teplota.

určitě ano, pokud se nezimujou "natvrdo" není taková šance, že by se něco stalo, navíc je můžeš kdykoliv vrátit do původního režimu, bez mezikroků. Jen nezapomeň že i tak by měla být zvířata v perfektní kondici a hlavně vytrávená. Jen neodhadnu jak to právě u nich s trávením bude, pokud by ti začali po 3-4 týdench hubnout raději bych je vrátil na původního stavu, tuto hladovku vydrží v pohodě zdravá dospělá zvířata i při normálním režimu. Pokud nezhubnou, tak já zimuju 6-10 týdnů. Po té pomalý nárust teplot během cca 14 dnů, za dalších 14 dnů zapínam solárium. Mam to tak odzkoušené už asi 5 let. Jen chci říct, že do zimování pogon nikoho nenutim a je to jen můj názor a zkušenost, zimování sebou nese i určitá rizika, ale při teplotách nad 20°C bych řekl, že ty rizika jsou opravdu minimální a jedná se spíš o zimní odpočinek než zimování, ale ono se o opravdu tvrdé zimování stejně nejedná.

Zvířata nikdy sami do studenějšího prostoru nepůjdou aby tam zimovali, pro ně je výhodnější a zůstat v teplu a pokračovat v zachování rodu, lépe řečeno, pokud má zvíře podmínky k tomu aby se množilo, tak se množí a nepřestane i kdyby mělo zemřít, v přírodě to tak prostě funguje, čím víc mladych tím líp, zejtr tu matku stejně může něco sežrat, ovšem v teráriu tohle nehrozí.

u nas ve zveraku maji trio- dva kluci a jedna holka...nvm kdo to tak dal dohromady, je to v komisnim prodeji...a ten jeden cerny samec normalne zimuje a je tam s nema v terarku, vypada jako mrtvy, ale spi:) takze oni dyby chteli zimovat tak se zazimujou sami ne? tim ze budou unaveni, a to mi da signal ze bych mela zacit zimovat, nebo ne? a co dyz mam dve samice a zimovat je nidky nebudu, bude to vadit?a v kolika letech byva prvni falesna snuska ?diky

Dobrý den, mám skupinu cca 7 měsíčních agam 1 samec, dvě samice. Nedávno (3 týdny?) začali s námluvami, takže jsme oddělili samce, protože nám přišlo, že jsou na to ještě moc mladí. Samice se chce stále pářit (typické pohyby, černání), je rozežraná a příjde nám, že přibrala má 260 gramů, 43 cm. Dneska začala hrabat po terárku, ale stále se chce pářit. Slyšeli jsme, že neoplodněná snůška je ještě větší riziko než oplodněná...tak co s tím? Vejce ale ještě v bříšku vidět nejsou... Díky, Gatt

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru