Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Založení OS pro výstavbu ZOO

vzhledem k tomu, že v zoo už nějaký pátek funguju, tak jsem k podobným projektům skeptický, málokdo dokáže udělat něco tak speciálního jako pan Procházka (krokodýlí zoo) a ten to buduje především ze svých prostředků, prostě podniká a vydělává na provoz toho zařízení, částečně má pomoci právě zpřístupnění pro veřejnost, ale upřímně, vstupné to zdaleka neuživí. Většina takových pokusů končí jako víceméně nekvalitní zookoutek s několika nepříliš atraktivními druhy (ať pro specialisty nebo veřejnost), který má problémy hlavně finančního a technického rázu. Nemůže si dovolit ošetřovatele na plný úvazek a dělat to jen po práci, to většina zvířat neocení (možná ty noční a ty zas moc neocení návštěvníci). Sám jsem kdysi uvažoval o nějakém serpentáriu, ale vzhledem k praktické nemožnosti něco takového soukromě utáhnout (nájmy, energie, voda, teplo, platy atd.) a poměrně malém předpokladu získání nějakých dotací, jsem to zavrhl.
Chov evropských zástupců by jistě byl hezký (sám mám evropu a vůbec palearkt rád), ale vzhledem k zimování by si je návštěvníci pár měsíců neužili, takže je logické, že se vivária a zoo věnují spíš exotickým zástupcům, a to ani neberu v potaz velmi problematické "papírování" ohledně evropských druhů.
Osobně se domnívám, že druhý Gerald Durrel se hned tak neobjeví a vzhledem k době by ani už neměl šanci něco podobného jako na Jersey vybudovat. A než mít druhořadý věčně problematický zvěřinec...
No, držím Vám palce, ale nepočítám s tím, že se do Vaší zoo hned tak podívám.
Mimochodem to skupování lesů a jiných pozemků (a ponechávání více méně přirozené sukcesi) je ve své podstatě smysluplnější a pro ochranu přírody a krajiny v ČR přínosnější než většina běžných zoo projektů.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny