Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem se koněčně dostala k tomu sem vložit fotku svého prvního terária. Je pro agamu vousatou - m…
Martina J. 28.01.2009 22:34
Martina J.
Hodlám na jednom větrání přidělat ještě posuvná dvířka, aby bylo možné regulovat množství vzduchu vy…
krokodýl 29.01.2009 09:47
krokodýl
No celkem chladno u nás je, v noci někdy i pod dvacet, ale je fakt, že v přírodě jde telota klesá as…
Martina J. 29.01.2009 22:08
Martina J.
100W výbojka mi přijde moc silná, měli jsme tam 75W obyč žárovku a byly z terárka kamna. Pokud vím t… poslední
krokodýl 30.01.2009 10:52
krokodýl

Tak jsem se koněčně dostala k tomu sem vložit fotku svého prvního terária. Je pro agamu vousatou - mého prvního ještěra. Chtěla bych vám všem, kteří mi radili s různými vychytávkami, poděkovat. Můj speciální dík patří hlavně Luciferovi, který byl mojí hlavné inspirací a rádcem. Ještě ho samozřejmě budu vylepšovat. Nedávno přibyla pěkná vrbová členitá větev. Hodlám na jednom větrání přidělat ještě posuvná dvířka, aby bylo možné regulovat množství vzduchu vyměňovaného s místností. Mám doma celkem proměnlivou teplotu a zatím provizorním zakrýváním větrání se mi daří aby se to nepromítalo příliš v teráriu. Agamka už je v něm měsíc a myslím, že se jí tam velice líbí.

Hodlám na jednom větrání přidělat ještě posuvná dvířka, aby bylo možné regulovat množství vzduchu vyměňovaného s místností

To mi připadá zbytečné, agamy nejsou ze zkumavky a opravdu je několik stupňů sem tam nerozhodí. Navíc větší škodu podle mne nadělá horší větrání než občasně nižší teplota. Pokud mají agamy pod žárovkou alespoň přes 30 st., tak bych to vůbec neřešil. Poklesy jinde v teráriu nevadí a v noci také ne (předpokládám, že doma nemíváte pod 15 st.).
Tu vaší obyč žárovku bych ještě vyměnil za solidní výbojku s UV A i B, např. 100 w plošnou T-rex a agamy budou zaopatřeny dokonale.

No celkem chladno u nás je, v noci někdy i pod dvacet, ale je fakt, že v přírodě jde telota klesá asi ještě víc. Zvířata se ale ještě dlouho můžou hřát na rozpáleném písku nebo kamenech. Dělá mi trošku starosti, že jde teplota po zhasnutí hrozně rychle dolů. Když zavřu horní větrání, omezím tím odchod teplého vzduchu ale spodním větráním se stále může vzduch vyměňovat, takže ráno je tam pořád alespoň o dva stupňe tepleji než v místnosti. 100W výbojka mi přijde moc silná, měli jsme tam 75W obyč žárovku a byly z terárka kamna. Pokud vím tak slabší se moc nedělají. UVA a UVB má ze zářivky. Vím že je to slabý zdroj, ale agamka se může dostat až téměř k trubici - po větvi, která ještě není na foto a v létě budeme určitě slunit.

100W výbojka mi přijde moc silná, měli jsme tam 75W obyč žárovku a byly z terárka kamna. Pokud vím tak slabší se moc nedělají.

Ona ta výbojka zas hřeje trochu méně než bodová nebo infra žárovka, ale dělá se velmi kvalitní zdroj Bright sun, která má 70W. Jinak já používám 100 a 160 w t-rexky i v teráriích cca 100-120 x 50-60 x 60-80, kde díky kvalitnímu větrání (prakticky celý strop) není z teplotou problém a vysoká je opravdu jen přímo pod žárovkou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru