Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem šváby pro malinkou agamku

Ahoj,
úplnou náhodou jsem zjistila, že kamatádky brácha má 2 druhy švábů (jedni jsou takový kulatější a hnědí; druzí jsou černí a jsou spíš podlouhlejší), od každého mi dal pár do krabičky. Jenže jsou na tu malinkatou agamku ještě celkem velcí. Jak se o ně starat, aby přežili než agama vyroste? Má to vůbec cenu?
Jak náročný je chov švábů a jak rychle se množí?
Cvrčky koupím v kadé zverimexu, ale šváby ne.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nejsem svabolog, ale muj tip zni dubie a sedaci:)Dubie nelezou po skle, hure se mnozi, trva to dlouh…
Redsnake 29.01.2009 16:47
Redsnake
Lakukačko:-D ty jsi z toho udělala Kinder vejce:))takže-"ty hubený"jsou "šedáci"tj.Nauphoeta cinerea…
West day1-pošuk 29.01.2009 19:10
West day1-pošuk
Přiznávám se, že o švábech nic nevím.. Tyhle jsem dostala od 13ti letého kluka, aby agama měla troch…
lakukacka 29.01.2009 20:28
lakukacka
To jejich dávkování jsem nepochopila taky. Dělám v laboratoři a tak si umím představit, že bych to m…
Martina J. 29.01.2009 22:29
Martina J.
Dělám v laboratoři a tak si umím představit, že bych to množství mohla trefit, ale to mám ještěrovi…
krokodýl 30.01.2009 09:48
krokodýl
Vím, jak podávat vitamíny. Většinou to teda dělám tak, že cvrčka chytnu, "vymáchám" ho ve vitamínech…
lakukacka 30.01.2009 10:46
lakukacka
No, já obaluji Nutrimixem pro nosnice všechny (hmyzožrouty krmím 3x týdně), ono toho na nich zas tol…
krokodýl 30.01.2009 11:08
krokodýl
zdar,Krokodýle zase si byl rychlejší:-),ale přesto.Dosud jsem se nikde nedočetl co je to za agamu??m…
West day1-pošuk 30.01.2009 12:00
West day1-pošuk
Tak mě šlo hlavně o ten poměr vápníku v krmném hmyzu a jeho úpravu pomocí minerální směsi, jinak vše…
krokodýl 30.01.2009 12:16
krokodýl
jasně taky jsi to náležitě vysvětlil.Snad se dozvíme co je to za agamu???Pro slečnu mám v záloze S.t…
West day1-pošuk 30.01.2009 12:54
West day1-pošuk
Jde o agamu vousatou
lakukacka 30.01.2009 16:22
lakukacka
ahoj,1:0pro zajíce:-D tipoval jsem to dobře.Pokud pojedeš na Ládví určitě tam budou mít Shelfordella…
West day1-pošuk 30.01.2009 18:09
West day1-pošuk
Díky;-) Cvrčci doma nejsou problém. Ne tedy chov, k tomu nemám moc podmínky. Ale krabička (nebo víc)…
lakukacka 30.01.2009 19:39
lakukacka
:-D,třeba hmyz seženeš i jinde.Příkladně pojedeš 50km vystojiíš si frontu a koupíš.Přitom na druhou…
West day1-pošuk 30.01.2009 20:43
West day1-pošuk
Jj, vím že seženu i jinde.. Ale na burzu bych se jela podívat tak nebo tak a když už tam budu můžu s… poslední
lakukacka 30.01.2009 23:25
lakukacka

nejsem svabolog, ale muj tip zni dubie a sedaci:)Dubie nelezou po skle, hure se mnozi, trva to dlouho, sedaci lezou po skle, dobre se mnozi(vyborne se mnozi.....) par mi jich uz uteklo, zas takova tragedie to neni, obcas potkam pobihajiciho svaba po pokoji, ale vzhledem k tomu, ze obcas potkam i pobihajiciho gekona po pokoji, tak se to asi nejak vykompenzuje:)

Lakukačko:-D ty jsi z toho udělala Kinder vejce:))takže-"ty hubený"jsou "šedáci"tj.Nauphoeta cinerea,a ty "tlustý"určitě nejsou dubie tj.Blactica dubia,ale bud cranifer nebo distanti??mj.determinace-distanti mají na hrudních štítcích 4oranž tečky.
celkově na té fotce je vidět asi špatný chov??mají ukousané tardy(poslední článek)chybí jim bílkovina-granule,maso apod.
Pokud budeš chtít napiš Sz a já ti bud přivezu na burzu nebo ti někoho doporučím.Pošuk

Přiznávám se, že o švábech nic nevím.. Tyhle jsem dostala od 13ti letého kluka, aby agama měla trochu změnu nejen cvrčky.
Taky se přiznám, že jsem na burzu úplně zapoměla. Sice jsem tam teda rok nebyla, ale teď je 7.1. na Ládví, že jo?
Dají se tam koupit malincí šváby (nebo nymfy)? A když už jsem u toho, dá se na burze koupit vápník? Mám teda jako vitamíny Nutri mix (vápník 1,6%; fosfor 1,0%; sodík 0,75%; hořčík 0,35%). Je to vhodné? Mám přidávat vápník?
A poslední.. Jak pozdnám zda dávám dostatečné množství vitamínů a nebo zda jich nedávám moc? Na příbalovém letáku je sice dávkování. Ale není tam napsáno, zda je to za den, za týden nebo za měsíc. Dále je tam napsáno např. Ještěři malý 10g - 200q, že mají dostávat 0,1g - 0,3g. Nějak vůbec nemám představu kolik to je 0,1g.
Děkuju

To jejich dávkování jsem nepochopila taky. Dělám v laboratoři a tak si umím představit, že bych to množství mohla trefit, ale to mám ještěrovi otevřít hubu a nasypat mu to tam? Samotnou by mi zajímalo jak si to autor představuje. Jinak jsem taky terarista začátečník, ale náš pan doktor - se specializací na plazy- mi potvrdil, že v sépiové kosti je ten správný poměr fosforu a vápníku, čili kost párkrát vyvařit a nastrouhat a už to můžeš míchat s nějakým tím multivitamínem (Plastin, Roboran) a sypat na šváby.

Dělám v laboratoři a tak si umím představit, že bych to množství mohla trefit, ale to mám ještěrovi otevřít hubu a nasypat mu to tam?

V praxi to funguje tak, že se v tom protřepe krmný hmyz a obalí se tím, případně u bíložravých to popráším na zeleninu.

už to můžeš míchat s nějakým tím multivitamínem (Plastin, Roboran)

Plastin není vitamínová směs, ale minerální a přidávat k ní nastrouhanou sépiovku je kontraproduktivní, protože mná poměr vápníku a fosforu převysoký (tuším 20:1). V příspěvku výše byl psán poměr v Nutrimixu 1,6:1, nevím, ale já mám v práci nutrimix pro nosnice a tam je poměr vyšší (nevím teď z hlavy, ale Ca je tam několikrát více než P), takže s tím taky nemusím nic dělat. Pokud je poměr ve směsi 1,6:1, tak je to málo a je třeba ho zvýšit, nejjednodušší je přisypat třeba zmíněný Plastin a zvýšit poměr Ca alespoň na 5-10:1, aby se pomocí směsi mohl převrátit nepříznivý poměr Ca:P v krmném hmyzu na těch správných 1,6-2:1 (zatímco v chovaném krmném hmyzu je méně Ca než P).

Vím, jak podávat vitamíny. Většinou to teda dělám tak, že cvrčka chytnu, "vymáchám" ho ve vitamínech a pak dám do terárka.
Jenže nemám představu jaké množství je 0,1g. A taky nevím za jak dlouho má dosstat 0,1g (za den, ta týden, za měsíc?)Proto nenám odhad zda má být každý cvrček od vitamínu nebo třeba jeden denně nebo např. dva cvrčci od vitamínu během týdne.. nevím

No, já obaluji Nutrimixem pro nosnice všechny (hmyzožrouty krmím 3x týdně), ono toho na nich zas tolik nezůstane, kdysi jsem si to přepočítával a vyšlo mi, že i tak tu dávku zdaleka nepřeženu. Cvrčky hodím do plastovky s trochou nutrimixu a trochu je "protřepu", aby byly pěkně "pomoučení".

Tak mě šlo hlavně o ten poměr vápníku v krmném hmyzu a jeho úpravu pomocí minerální směsi, jinak všežraví ještěři (trnorepové, pogony aj.) samozřejmě vezmou zavděk i spestřením v podobě květů, semen (i naklíčených) atd. a třeba zrovna ty trndové mají období, kdy žerou v přírodě hlavně jen ta semena, jindy mají neomezený výběr rašících i plně vzrostlých zelených rostlin, později převažuje hmyz atd.

ahoj,1:0pro zajíce:-D tipoval jsem to dobře.Pokud pojedeš na Ládví určitě tam budou mít Shelfordella tartata-šváb,neleze po skle dobře se množí a adulta zmákne i ta "malinká"vitticepska.Cena balení švábů je asi 40kč.Pokud nevíš chov je to v tom odkazu výše jinak tady mohu odp.
Vitamíny-pořádně si přečti co psal krokodýl a toho se drž!!
Potrava jiná-v žádném případě by neměla dostat"moučnáky"(Tenebrio molitor)!!!jinak může Galleria mellonella,zophobas morio-občas.Pokud máš doma spolubydlící co přežijí červíčky v lednici tak Musca domestika(moucha domácí)dají se koupit na burze nebo v rybářských potřebách.Do lednice se dávají pro zpomalení vývoje.Myšata taky může.Ted přijde to nejhořší:-D:-D-záleží asi od kusu,ale ty moje co jsem měl milovali rousnice a slimáky.V létě se dají nachytat kobylky apod.
Rostlinná potrava-tady opět individuálně od kusu-pampeliška,okurka,činské zelí,kompoty od mámy(ne z všechnomatu)mrkev nastrohanou,třeba i květy od višní.
možnosti je opravdu mnoho,protože Vitticepsky jsou popelnice.Pošuk

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru