Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Býčí zápasy

Už dřív jsem to sem chtěl hodit, ale nějak jsem z toho nakonec upustil. Teď mi TV Nova ten hnus opět připomněla! :-/ Tak se vás chci zeptat, co vy na to :?: co říkáte těm slavným býčím zápasům? Ja se přiznám, že to nemůžu ani vidět a je mi z toho úplně zle ]:( Nechci být sprostý 3-[ tak už radši dám prostor k vyjádření tady vám na poradně...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak já nejsem odpůrcem ani zastáncem, ale je fakt, že je to tradice, stará asi stejně tak dlouho, ja…
SNBák 01.02.2009 10:29
SNBák
Napisu jen jednu odpoved, protoze bych se tady do krve pohadal. S dokumentem na NG mas pravdu(druha…
Radek 02.02.2009 10:51
Radek
Jo, viděla jsem, jak "udatný toreador zvítězil nad býkem". Obecenstvo pískalo a nadávalo, protože ne… nový
María 29.10.2012 19:19
María
Vlákno je 3 roky staré...Půlak lidí už sem ani nechodí, takže Vám neodpoví... nový
Reptimania 29.10.2012 19:21
Reptimania
Vlákno 3 roky staré a Korida od loňska? nebo od kdy zakázaná... nový
Aurifer. 29.10.2012 20:12
Aurifer.
Mi teda Corida nějak nevadí. Myšlenka zabití zvířete za velkého pobavení obecenstva se může zdát zvr…
malpolon 02.02.2009 11:51
malpolon
Já jsem tady řekl svůj názor a za tím si každopádně stojím. A označovat mě v tomhle případě může kdo…
Dejvhroznýšek 02.02.2009 13:21
Dejvhroznýšek
Prostě zabít zvíře co nejrychleji a nejšetrněji na maso, to beru Hmm, možná bys měl navštívit jatka…
Arutha 02.02.2009 13:33
Arutha
Já neříkám, že jatka jsou ideál, tak jak jsem to napsal...je to ale porážka zvířat na maso, pro lids…
Dejvhroznýšek 02.02.2009 13:48
Dejvhroznýšek
Vis, je to kulturni zalezitosti a jako takove bych to bral....Stejne jako ve spanelsku by nepochopil…
Redsnake 02.02.2009 13:54
Redsnake
Stejne jako ve spanelsku by nepochopili nektere nase zvyky Např. :?: A krotit se zrovna v tomhle př…
Dejvhroznýšek 02.02.2009 14:14
Dejvhroznýšek
Např. :?: Např. vánoční kapři. Nikdo přece lidi nenutí, aby kapry nosili živé v síťovce domů a tam… nový
María 29.10.2012 18:49
María
Je otázka, proč zakládáš diskuzi, když nehodláš diskutovat a rovnou někoho označíš za vypatlance pro…
Hugo 02.02.2009 14:17
Hugo
Ty znáš ty lidi co na koridu chodí? Rozhodně ne všechny :-) Ti, které znám, jsou milí, inteligentní… nový
María 29.10.2012 18:36
María
Co si myslíte o tomhle?http://www.youtube.com/watch?v=WCcQ70b49ug&feature =related
kingsnake 06.02.2009 13:56
kingsnake
Vše, co si myslím o coridě, a co bych měla potřebu tu říct, tu bylo řečeno, viz KHor ap. Mně ale zar… nový
Tamika 31.10.2012 18:05
Tamika
...nevim pročtu oživujete tohle vlákno. Dle mojeho názoru jde tu jen o zbytečnou názorovou konfronta… poslední
Vladěk 31.10.2012 20:02
Vladěk

Tak já nejsem odpůrcem ani zastáncem, ale je fakt, že je to tradice, stará asi stejně tak dlouho, jako samotné Španělsko. Když budu mít možnost, tak se půjdu podívat. Kdysi jsem viděl dokument na toto téma na NatGeo nebo nějaké podobné stanici, kde byly býčí zápasy docela podrobně rozebrané. Pokud si to dobře pamatuju a myslím že jo, tak se jedná o býky, vyšlechtěné jen na ten jediný den. Celý svůj život si žijí jak v bavlnce a dovolím si říct, že spousta domácích mazlíků se nemá tak dobře, jako býci určení do arény. Co se týká usmrcení býka, tak dostane tuším 4 rány do hřbetu, které skrze adrenalin a vyšťavenost vůbec necítí a nejedná se o hluboké rány. Poslední pátá rána přeruší míchu, tudíž se jedná o bezbolestnou smrt. Samozřejmě ne vždy se tato rána povede, stejně tak jako na domácí zabijačce. Taky nesouhlasím se zabíjením zvířat pro pobavení, ale tohle je prostě corida, která ke španělsku neodmyslitelně patří.
Po skončení zápasu je z býka hostina, kterou se vyjadřuje čest tomuto poraženému bojovníkovi.
- Jinak kdo z vás viděl domácí zabijačku býka, která je v současnosti zakázaná a je to dobře, tak byčí zápasy jsou opravdu humání způsob usmrcení zvířete. Stejně tak zabijačky prasat po staru, kdy se nepoužívá porážecí pistole, ale palice nebo sekera, kterou se prase jen omráčí a zbytek je o zručnosti řezníka.
- Toť můj názor a teď mne třeba ukamenujte;-).

Napisu jen jednu odpoved, protoze bych se tady do krve pohadal.
S dokumentem na NG mas pravdu(druha vec je, ze nikdo z nas nevi, jestli prave tento nebyl natacen k nejakemu ucelu.., jak se casto stava).
Je jedno, kolik byk dostane ran nebo ze se neco nepovede. Podle teto teorie te muzu pred bojem trosku oslabit, pak te budu tlouct az nebudes moct vnimat bolest a nebudes se moct poradne branit, pak te zabiju a v podstate to omluvim tim, ze uz jsi to stejne poradne necitil a ze jsem ti tim prokazal cest. Libilo by se ti to? Jak se proboha prokazuje cest mrtvole? Pokud chces cestny boj, to je neco jineho, ale pak tam vlez s holyma rukama. Jde prece o cest ne? Neco jine je zabit zvire pomoci zbrani kvuli hladu a neco jine je zabjet jen proto, aby me ubozi divaci (kteri si na to netroufnou) oslavovali.
Tim to nemyslim konkretne jen na tebe, ale obecne na lidi. Oni nedelaji koridu kvuli tomu, aby meli co jist nebo proste kvuli jidlu. Cele se to dela pro pobaveni ubozaku, kterym dela dobre sledovat utrpeni zvirete a to, jak nad nim zvitezi "udatny" toreador.

Jinak videl jsem zabijacku byka, prasete, ovce a v podstate vsech domacich zvirat u nas, a rozdil je podstatny. Dnes se i doma vetsinou omracuje pistoli a ver tomu, ze po omraceni(i pred nim) to zvire netrpi zdaleka tolik, co napriklad po 10 minutach honeni byka po arene a zapichovani tech silenych bodcu do jeho tela. Jestli je pro tebe opravdu humanni usmrceni byka jeho nekolikaminutove nahaneni po arene, bodani nekolika hrotu do jeho tela a teprve pak prichazi na radu rana z milosti, tak to mas nejake otocene. Doma to zvire trpi podstatne min-pokud neni reznik hnup a lempl. Muzem zkusit tvoji vydrz, kdyz ti zabodnu do zad nekolik 10cm hrotu a uvidime jak budes prchat:-D Za dalsi doma se opravdu zabiji kvuli jidlu. Pochazim z vesnice a ani u nas na vesnici uz se zvirata nechovaji na kseft, takze zabijacky jsou opravdu kvuli jidlu, ne pro pobaveni dementu, aby videli krev anebo oslavovali skvelou rucni praci reznika.

Me napriklad od veci, ktere zminuje GG znepokojuje i tohle, protoze i tato saskarna utvari vztah deti a verejnosti k prirode a zviratum. Kdyz se podivas kolik na tyto ubohosti chodi lidi, tak zjistis, ze obrovske spousty lidi maji ke zviratum vztah jen jako k veci a proto to na svete vypada tak jak to vypada. Na tuto saskarnu nechodi lide, kteri zvirata chrani a maji je radi(samozrejme vyjimky se najdou, ale moc jich nebude). Napriklad ja mam ten problem, ze kdybych tohle tyrani na vlastni oci videl, tak budu mit co delat, abych si nekde nesehnal podobne bodce, savle nebo bejsbolku a abych nesel ukazat panu toreadorovi jak je odolne jeho telo a mysl.
Tyto a podobne tradice jsou prezitek a pokud na nich nekdo lpi, mel by se probudit. Nezijeme uz davno v dobe, kdy kdyz se ti nelibil soused, tak jsi ho sezral a i kdyz tohle porad nekde mozna plati, tak Spanelsko je v Evrope.

Jo, viděla jsem, jak "udatný toreador zvítězil nad býkem". Obecenstvo pískalo a nadávalo, protože nepředvedl nic, za co si doopravdy zaplatili, tedy pomalou a elegantní práci s muletou blízko býka, ono "mávání hadrem", které ale diváci dokážou vnímat jako umění, řekněme jako tanec.

Je jedno, kolik byk dostane ran nebo ze se neco nepovede.

Vám asi ano, divákům na koridě to jedno není a když býk dostane víc ran než je nutné nebo když se něco nepovede, dost hlasitě protestují.

Jak se proboha prokazuje cest mrtvole?

Jak prosté, milý Watsone :-) Zvířecí mrtvola se zpracuje, nejlépe do posledního kousku, jak to umějí indiáni. Lidská mrtvola se s důstojným rozloučením pohřbí.

ukazat panu toreadorovi jak je odolne jeho telo a mysl

Asi víc než Vaše: krvave-ucty-ii

Mi teda Corida nějak nevadí. Myšlenka zabití zvířete za velkého pobavení obecenstva se může zdát zvrácená, ale snadno se nám to od počítače odsuzuje, když víme že nás za chvíli čeká oběd ze zvířete ne nepodobného tomu býkovi, které žilo a zemřelo za mnohem většího utrpení, než zmiňovaný býk z coridy, že jo. A to už nikomu nevadí, protože to nevidí, zatímco corida je vidět, je to show a tak se dobře kritizuje. Takže bych byl s kritikou a s větami "je mi z toho na blití" opatrný, pokud bych nechtěl být označen pokrytcem;-)

Já jsem tady řekl svůj názor a za tím si každopádně stojím. A označovat mě v tomhle případě může kdo chce, jak chce. Prostě zabít zvíře co nejrychleji a nejšetrněji na maso, to beru...je to normální lidská potřeba. Ale jen tak, vyloženě pro prdel, pro zábavu (pro nějakou úplně nesmyslnou tradici) zvíře zbytečně trápit a ještě u toho jásat než ho utýrám a konečně zabiju :?: Co je tohle za lidi... ]:(

Vis, je to kulturni zalezitosti a jako takove bych to bral....Stejne jako ve spanelsku by nepochopili nektere nase zvyky....asi jsem fakt necitlivy, ze to se mnou nic nedela...Nemam potrebu to resit, jen mi prislo to video nevhodne k tematu, mno...imho, nazyvat skupinu lidi sledujici corridu vypatlancema...mno, ja bych se krotil....verim tomu, ze by se vetsina z nas zasla podivat,kdyby tu moznost mela...Howgh:)

Vše, co si myslím o coridě, a co bych měla potřebu tu říct, tu bylo řečeno, viz KHor ap. Mně ale zaráží, kam se vlákno nestočilo. Mnozí z vás argumentují, proč se starat o coridu, když je to tradice (a řekněme si popravdě kolik tradic má v našem životě význam, spoustu "tradic" se dodržuje, protože se to prostě dělá a postrádají svůj význam a mnoho lidí ani ten význam nezná). Pro mě tradice není argument, Španělé by přežili i bez zabíjení býků, stejně jako my bez vánočního kapra. A nelíbí se mi, že tu srovnáváte chov a porážku zvířat pro obživu s týráním zvířat pro potěchu - tradice netradice. A za druhé, co to je za argumet, proč se někdo stará o coridu, když jsou tu jiné a závažnější problémy? Ty tu byly, jsou a budou pořád, a kdo rozhoduje o jejich vážnosti? A šáhněte si všichni na srdce, kolik z vás, kteří jste tu napsali, že jatka v ČR jsou hnus....kteří z vás nejí maso a dělají něco pro zlepšení podmínek chovu? To mi přijde více pokrytecké.

...nevim pročtu oživujete tohle vlákno.
Dle mojeho názoru jde tu jen o zbytečnou názorovou konfrontaci, která nemá (mezi námi - teraristy) žádné výsledné řešení. Každý máme právo na svůj názor, a ten jsem tu už vyjádřil.
Jen bych zdůraznil z minula,... ,,každý by si měl zamést před vlastním prahem" (než začne kritizovat praktiky v zahraničí).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru