Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Osvětlení a teplota v teráriu2

Ahoj,
včera jsem ještě přemýšlela nad tím, jak vylepšit to světlo a teplo zároveň.
A napadlo mě, že bych tam dala zářivku reptiglo (10.0) místo obyčejné zářivky. A do objímek dala tererijní žárovky. Jedna z toho určitě bude bodovka. Terárium je jen 40cm vysoké, jakou bodovku doporučíte? A také, jakou dát deruhou žárovku? Tu samou, bodovku?
Také bych se chtěla zeptat, kde sehnat Reptiglo zářivku (trubici) a k tomu to "zažízení" ve kterém to trubice drží a zapíná se? Asi to nebude ideální (ale zase rychlé ano) řešení zajet např. do Hornbachu, kopit tam "kuchyňskou" zářivku a k ní trubici Reptiglo? Nebo se to prodává někde už komplet?
Protože mám malinkého agamáka (už s nimi mám zkušenosti, ale nikdy jsme se o ně takhle "nestarali"), nerada bych tohle podcenila nebo nějak zkazila
Díky

Předmět Autor Datum
- "terarijni zarovka" je predrazeny nesmysl = misto ni klidne obycejnou bodovku z elektra. - misto…
lucifer 10.02.2009 15:21
lucifer
Díky;-) Jasné a srozumitelné.. K večeru pojedu kopupit a upravit to v terárku. Ještě jednou díky
lakukacka 10.02.2009 15:29
lakukacka
Jen bych doplnil: - svitidlo brat s elektronickym predradnikem = nestrka se tam "starter" a pri roz…
MadMike 10.02.2009 15:40
MadMike
Až nakoupím a nacpu to do terárka (i ze zasní stěnou, kterou mám rozdělanou a bude hotová ke konci t…
lakukacka 10.02.2009 16:20
lakukacka
Tak tohle je to moje mimino
lakukacka 10.02.2009 16:44
lakukacka
Ahoj, tak jsem dnes konečně dala do terárka to pozadí, co jsem vytvářela. Ale byl to boj o milimetry…
lakukacka 17.02.2009 20:55
lakukacka
Ahoj, moc pěkný pozadí, můžeš mi prosím naspsat z čeho jsi toudělal? děkuju.
flora0 11.03.2009 12:17
flora0
řekl bych že polystyren+montážní pěna, lepidlo na kachle a písek?
Ginza 11.03.2009 12:37
Ginza
To lakukacka: Máš to nádherné. Takové schůdky by se mi líbilo někam vpasovat. poslední
reny09 20.07.2009 15:36
reny09
Ahoj, tak dozařizuji terárko pro jednu agamku. Nechala jsem si ho s pozadím a osvětlením (dodal bez…
reny09 20.07.2009 15:33
reny09

- "terarijni zarovka" je predrazeny nesmysl = misto ni klidne obycejnou bodovku z elektra.

- misto Reptiglo linearni trubice dle mne radej Narva Reptilight

- ano, koupis hotove svitidlo ktere bude pro dany vykon a delku trubice, tu co je v nem vymenis za Narvu Reptilight (nebo Reptiglo 10.0 teda)

- "vykon" svitidla muze byt mirne odlisny nez trubice (36 nebo 40W napriklad - to je vcelku fuk), musi byt ale samozrejme na presnou delku te trubice. (90cm trubici do 75cm svitidla dostanes jen kladivem - a nebude to pak svitit. nekecam!)

- svitidlo brat s elektronickym predradnikem = nestrka se tam "starter" a pri rozsvecovani neblika.

- na svitidlo v terarku nedavat ten plastovy kryt, odfiltroval by UV. Taky je dobre zevnitr vylepit svitidlo alobalem - odrazi UV ktere jinak prijde vnivec. (smalt nebo plast ho pohlcuji).

- mimo to svitidlo a bodovku pro vyhrev bych tam dal jeste "usporku" Reptiglo 10.0 Compact 26W - a to tak aby se u ni mohla agama slunit, cim bliz tim lip.

Celkove teda - zarivkove svitidlo - nejdelsi jake se do terarka vejde, do nej Narvu Reptilight, bodovou zarovku obycejnou a reptiglo 10.0 "usporku". Teplotu doladit vykonem te bodove zarovky - 25W nebo 40W... Pokud by i 25W bylo moc a prehrivalo se to, tak resit lepsi vetrani a pripadne dat tu "usporku" 13W misto 26W

Jen bych doplnil:

- svitidlo brat s elektronickym predradnikem = nestrka se tam "starter" a pri rozsvecovani neblika.

Nejen při rozsvěcení, ale i při delším provozu může ta zářivka blikat (kdo má např. takový ty "GLO" akvarijní, určo ví, o čem mluvím), navíc to svítidlo může hned od začátku, ale i po čase bzučet, což v uzavřeným terku udělá docela randál. Také se při použití svítidla s elektronickým předřadníkem prodlužuje jak celková životnost trubice, tak drží delší dobu původní spektrum. A to svítidlo je taky mnohem lehčí, ale to už je detail. A taky mnohem dražší :-)

PS: a pokud tam bude ReptiGLo 10.0 kompakt ("úsporka"), dal bych tam už nějakou svítivější trubicovku - Narva Reptilight je dost tmavá a za její cenu si pořídíte i 3 kusy o dost lepších zářivek...

Ahoj,
tak jsem dnes konečně dala do terárka to pozadí, co jsem vytvářela. Ale byl to boj o milimetry, už jsem myslela, že to tam nenacpu.
Posílám pár foteček, i když nic moc kvalita - foceno telefonem.
První fotka je pokus o zobrazení celého terárka.
Druhá a třetí jsou poloviny terária, aby to bylo trochu lépe vidět.
Jinak jak to vypadá, že je pod tím patrem tma, jak v pytli, tak v reálu není. Teda jako je tam tmavěji než v okolí, ale ne taková jako to vypadá na těch fotkách.
Jo a mladej je teď pořád vyvalenej nahoře na vršku toho pozadí (u větrací mřížky), těsně pod zářivkou reptiglo 10.0. A asi mu to vyhovuje. Pozadí jsem mu tam dala dopoledne už odpoledne byl o dost živější než normálně. Také když jsem ho krmila, bez problémů si vzal z ponzety (to včera vůbec nechtěl a koukal na mě jako trubka). Cvrčka jsem mu tam i pustila a krásně lovil. Před tím si chytil jen 2 cvrčky a to ještě když šli okolo něj. A dneska bezva lovil, cpal se jako nezavřená popelnice.
Takže z toho mám radost.

Ahoj, tak dozařizuji terárko pro jednu agamku.
Nechala jsem si ho s pozadím a osvětlením (dodal bez žárovek) udělat, ale řeším problém.
Četla už jsem moc, tak přicházím na to, že zářivka Repti Glo 10.0 15W, 460mm a žárovka SunGlo Neodymium 50W stačit asi nebude. Po půl dni svícení žárovky bylo v okolí žárovky 30°C, ale ostatní plocha jen 20°C. Zářivku ještě tedy nemám, ale ta teplu nepřidá. Ta ReptiGlo úsporka asi plochu také nevyhřeje? Mám přidat nějaký topný kámen či bodovku?
Místo toho hrozného klacku ještě koupím něco hezčího.
Děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru