Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Legouš furt spinká

Ahojky existuje u legoušů prosím Vás něco jako zimní období, kdy velmi často spí?ten můj poslední týden furt leží na stejným místě a spinká..a nežere, přitom mu dávám několikrát děně čersvou stravu. Taky než začal takhle spát kdykoli se třeba někdo přiblížil k terárku začal třebat hlavou jak kdyby měl Parkinsona. Není nějak nemocnej? je starej asi půl roku a moc hodnej. Pomozte díky

Předmět Autor Datum
mozna se mi to jen zda, ale na druhe fotce mi prijde, ze ma leguanek zkracenou nebo deformovanou spo…
JaBula 11.02.2009 16:40
JaBula
mám ho tak půl roku no to se vám asi zdá..normálně to tak nemá spíš co je to že furt spí..nejraději…
Palda 11.02.2009 17:26
Palda
víte já v terárku nemám Uv musí tam být? a ty vitaminomineralni doplnky nemůžu nikde najít pošlete p…
Palda 11.02.2009 17:34
Palda
Deformovanou tlamku určitě má, bohužel, celkově vypadá dost slabě. UV není nezbytně nutné, ale v pří… nový
knoxville 11.02.2009 17:44
knoxville
V příloze zasílám vyfocené terárko, výška terárka 80cm, hloubka 30cm, šířka 100cm, v pravém horním r… nový
Palda 11.02.2009 22:18
Palda
Vezmu to popořadě, šířka teária 30cm je dost málo, pro takhle velkýho leguána je ještě dostačující,… nový
knoxville 12.02.2009 13:43
knoxville
opet se mi to mozna jen zda, ale na obrazu 27 mi prijde, ze stehna (resp. dlouhe kosti zadnich nohou… nový
JaBula 12.02.2009 14:16
JaBula
dobrý den, omlouvám se, ale nemohu se zbavit stejného dojmu jako nastínila JaBula - skutečně to vypa… nový
MadMike 11.02.2009 17:51
MadMike
deformace tlamky je docela dost velka...a celkove lego vypada slabe...doporucuji vysetrit trus, a ma… poslední
BoaPepe 18.03.2009 09:58
BoaPepe

mozna se mi to jen zda, ale na druhe fotce mi prijde, ze ma leguanek zkracenou nebo deformovanou spodni celist (kvalita fotky opravdu nic moc). Pokud je tomu tak, bude v chovu komplexnejsi problem (metabolismus vapniku). Zkontrolujte terarium, osvetleni, krmeni a podavani vitaminomineralnich doplnku podle rad na mistnim foru. Je po techto strankach vse v poradku? Jak dlouho ho mate?

Deformovanou tlamku určitě má, bohužel, celkově vypadá dost slabě. UV není nezbytně nutné, ale v případě chovu bez něj, je potřeba suplementovat vit. D3, samozřejmě je mnohem lepší zdroj UV pořídit. Ale to jsou základní věci, který by měl každej znát dřív, než se pustí do chovu. Popište víc podmínky chovu (osvětlení, teploty, vlhkost, potravu), pak se dá radit víc.

V příloze zasílám vyfocené terárko, výška terárka 80cm, hloubka 30cm, šířka 100cm, v pravém horním roku 34stupňů, v levém dolním rohu 22 stupňů, vlhkost 70-80 dle rosení, v levém horním rohu přísun vzduch malým PC ventilátorem. Osvětlení je doplněno obyčejnou trubicovou zářivkou. Potrava granule (komplet. krmivo Iguana junior)obsahuje vit. C,D,E,K,B1,B2,B6,B12,aminokyseliny a minerály. jinak čerstvá zelenina brakolice, mrkev, mrvová nať, ovoce (jabko, pomeranč, pomelo, mandarinka atd..)občas činské zelí, ale to je prý nic moc.
Donedávna byl hodně čilý a papal..ted furt spí..

Vezmu to popořadě, šířka teária 30cm je dost málo, pro takhle velkýho leguána je ještě dostačující, ale jinak se připravte na brzkou rekonstrukci, brzy se v něm neotočí. 34°C na vyhřívacím místě je málo, ideální by byl okolo 36° až klidně ke 40°C, ať má možnost si vybrat. Osvětlení je tedy třeba překopat a mám dojem, že by bylo lepší udělat rovnou nový terárko, v tomhle stávajícím se nedá nic moc vymyslet, pokud je jediný větrací otvor ten PC větráček, nedá se tam umístit nějaká větší lampa. Na vašem místě bych co nejrychleji pořídil kvalitní zdroj UV. Granule bych používal minimálně, spíš jako doplňkové krmivo. Hlavně u nich nezapomínat na dostatečnej přísun vody. Co se stravy týče, tak brokolici bych nedával úplně, nebo dával jen minimálně, mrkev a její nať by taky neměla tvořit hlavní složku potravy, ovoce taky minimálně, citrusy vůbec. V zimě je trochu problém zajistit kvalitní stravu, skuste hlavně rukolu (roketa setá) a polníček, dobrej je řapíkatý celer, cukety, ibišek (listy i květy)... Ale to všechno se dá vyčíst, koukněte sem.
Jinak každé jídlo sypat vápníkem a zajistit UV a teplo, to je teď nejdůležitější.

opet se mi to mozna jen zda, ale na obrazu 27 mi prijde, ze stehna (resp. dlouhe kosti zadnich nohou) nejsou zcela v poradku a vykazuji zvetseni charakteristicke pro spatny metabolismus vapniku. Takze urcite zkontrolujte kolik vit. D3 do sebe leguan dostane, kolik ma v potrave vapniku a fosforu. Schvalne si to spocitejte z informaci nakrabici s granulema a prepocitejte na gram krmeni. Problem bude pravdepodobne tam (mimo jine)...

dobrý den, omlouvám se, ale nemohu se zbavit stejného dojmu jako nastínila JaBula - skutečně to vypadá na problém metabolické poruchy kostí. I když fotografie nejsou ostré, snad bych si to dovolil i tvrdit.

víte já v terárku nemám Uv musí tam být?

musí tam být právě z důvodu předcházení těchto onemocnění, konkrétně UVB záření má vliv na metabolismus vitamínu D3 a vápníku. Vitamínovominerální směsi se dají koupit ve zverimexu, potřebách pro chovatele nebo v eshopech, pokud z nějakého důvodu nechcete používat kvalitní zroj UV záření, což bych nedoporučoval, je potřeba dodávat vitamín D3 v tekuté formě a striktně se držet dávkování, jelikož patří mezi poměrně snadno předávkovatelné vitamíny.
Pokud se nemýlím a skutečně jde o problém metabolismu, leguán bude samozřejmě bez včasného zásahu chřadnout dál, bez naděje na zlepšení.
Chtělo by to vrhnout se na net a začít pořádně študovat, než bude pozdě. Mohla by jste nám také více popsat ostatní věci - jako např. teplota na vyhřívacím místě, v prostoru terária apod...ed./jak už napsal Knoxville ;-)

deformace tlamky je docela dost velka...a celkove lego vypada slabe...doporucuji vysetrit trus, a ma taky distroficke nozicky zadni..a jeste bych zkontroloval tlamu jestli v ni nema male kousicky jakoby masa bileho..:(...vsechno tohle jsou dusledky nedostatku vitaminu, z nich nektere se daji dohnat prave tim UV svetlem :( nastudovat vse co se da nez si neco poridim, predejdu tim ze budu neco trapit...tak a ted hlavu vzhuru, koupit aspon roboran H pro exoticke zvirata do zacatku, a pak Combinal A, Combinal D3, UV lampu aspo 8.0 nejlepe 10.0...rozpustit 250mg vitaminu C normalne toho sumieho pro lidi...v malinkem mnozstvi vody a injekcni strikackou BEZ JEHLY kapat na cumacek bude mu to chutnat takze to v klidu vypije...aspon to jsou me zkusenosti...drzim palce...

PS co se zradla tyce...tak billa nebo albert maji baleny Polnicek, Rukolu...to jsou veci ktere by meli tvorit jednu z hlavnich slozek potravy v zimnich mesicich diky sve vyzivnost a pomeru mineralu...pres leto je to jasna zahradka kterou bude mit bez tak nejradsi :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru