Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zamenis situla - úhyn v zimování

Zimy na Balkáně mohou být ještě tvrdší než u nás, to ano. Na klima má vliv nejen zeměpisná šířka, ale taky nadmořská výška, poloha (J,S,Z,V), sklon, orientace terénu, blízkost moře, zda se jedná o urbanizovanou zónu (v Praze může na dvorku v pohodě vegetovat Ficus carica, za Prahou nejspíš vymrzne) ...atd. Z toho se odvíjí i druhová skladba (SC) biotopů. Když mluvíme o "situle". Beškov ji uvádí z jižního údolí Strumy jako velmi hojnou, jinde v Bulharsku je vzácná. Není to tím, že by jinde v Bulharsku byla chladná léta. V létě je skoro všude v Bulharsku vedro. V určité míře jde o absenci vhodných biotopů (jejich nevhodnou geomorfologii) a o klimatický průběh zimy. Jižní Struma je typickým příkladem meridionální zóny v Bulharsku. Široce k jihu otevřené údolí se postupně k severu zužuje,je sevřené z obou stran dost vysokými pohořími (Pirin, Belasitsa, Malaševska planina), která zapraňují průniku velmi chladného vzduchu ze severu. Naopak z jihu sem proniká teplý vzduch od Egejského moře.
Co se týče zvládnutí zimy. Každý organismus má nějakou teplotní valenci. U některých je širší, u některých užší. Přírodní prostředí ale vystavuje organismus (druh) nejrůznějším zkouškám, které musí, nebo se alespoň snaží, zvládnout pokud chce přežít. Proto i tropický had může vydržet a přežít delší dobu v zimě, se kterou by běžně nepřišel do styku. K teplotám směrem nahoru jsou pochopitelně plazi méně tolerantní. Takže i ty situly budou jistě schopny přežít hodně tuhé zimy. Mluvíme ale o populacích, ne o jednotlivcích. I během normálních zim budou mezi nimy ztráty, ale v tuhé zimě budou mnohem větší z důvodu vyšší fyziologické zátěže. Ale populace přežije. Při chovu ale chceme vždy aby naši hadi přežili. Proto by jsme neměli podobné přírodní kontrasty napodobovat a držet se právě v tom optimálním rozpětí.
V tom krmení máš pravdu. Užovka určitě vědomě neví, že za měsíc bude zima a že už by neměla žrát, když je ještě teplo a v rybníku spousta žab. Teplota ale klesá většinou postupně, takže organismus hada má dost času na přípravu k zimování, tedy i k dotrávení potravy. Po poklesu průměrné denní teploty had přestává lovit, zároveň je ale ještě dostatek tepla k dotrávení. I v říjnu nebo začátkem listopadu, pokud je slunečno, jsou vidět slunící se zmije, užovky nebo ještěrky. To ale neznamená že také loví. V teráriu to musí zařídit chovatel a ten dělá chyby.
Snad ti nepřipadám jako brouk Pytlík.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny