loading...
Předmět Autor Datum
Víte Martine ona "kuchařka" na elegansky, ostatně stejně tak na jakékoliv zvíře neexistuje. Můžete m…
KHor 15.03.2009 08:36
KHor
Naprostý souhlas s Khorem, svojí první elegansku - samce mám právě od něj (tuším r. 2002), po dvou l…
nikolas 15.03.2009 12:53
nikolas
nikolas, kruci to je škoda, to bychom měli rozpitvat. Mimo jiné já jsem minulý rok dopadl stejně.
KHor 15.03.2009 13:27
KHor
Hm, diky za odpoved :-) Tak koukam, ze je o veda :-) Jsem zvedavej jak dopadnu ja. Kdy vlastne eleg…
Martin0088 15.03.2009 14:00
Martin0088
Nemůže to být tím, že tam byl jen jeden samec v akci? Docela pěknej článek o odchovu elegansek je v…
wufeng 15.03.2009 15:41
wufeng
nevis, kde bych ten clanek nasel?
Martin0088 15.03.2009 17:05
Martin0088
Na netu asi nikde. Je v tý knize. Nabízí jí třeba pan Lipenský tady: zelvy.htm poslední
wufeng 15.03.2009 18:23
wufeng

Víte Martine ona "kuchařka" na elegansky, ostatně stejně tak na jakékoliv zvíře neexistuje. Můžete možná smysluplně konzultovat dílčí problémy, aby jste se vyvaroval zásadních přehmatů, ale to je asi tak vše.
Možná se dočkáte reakce chovatele, který popíše dopodrobna chov, včetně denních přírůstků a váhy zkonzumované potravy a jejího detailního složení, přesných denních teplot a já nevímčehovšeho ještě. Posléze nejspíš zjistíte, že chová G. elegans stejně dlouho jako vy. Jeho přesvědčení, že dělá vše správně a že takový postup zaručí zdárné dospívání a následné rozmnožení se ale jen ještě nesetkalo s tvrdou realitou. Ono totiž u G. elegans platí ve zvýšené míře to, že čím déle je máte, tím míň se v nich vyznáte a míň o nich víte. Ale nebudu chov elegansek nějak démonizovat, určitě se zvládnout dá, třeba zrovna budete mít kliku a vyhmátnete dokonalý postup jak na to.
Chcete-li začít od mláďat, tak pro smysluplný začátek takového chovu doporučuji nakoupit skupinu 15-20 ks zvířat, s trochou nadsázky zasednout k terku a osum až deset let se od něj nehnout a pozorovat a pozorovat a pamatovat si reakce zvířat na jakoukoliv změnu. Během toho koukání se nezapomeňte modlit, aby vám vyšlo pohlaví, když ne optimálně, tak alespoň tak, aby byla možnost sestavit s přeživších kusů chovnou skupinu.
Chcete-li začít od dospělých zvířat, připravte si zlatou kreditku, protože koupě jednoho páru nic neřeší. Problémy budou pravděpodobně stejné s tím rozdílem, že pohlaví je jasné a také případných snůšek se dočkáte dřív. Tak přeju hodně štěstí.

Naprostý souhlas s Khorem, svojí první elegansku - samce mám právě od něj (tuším r. 2002), po dvou letech jsem přikoupil čtyři odrostlejší samice (tehdy 10 cm plastron). Takže mám "chovnou" skupinu, samec páří všechny samice, už jsem měl cca. 20 vajec, ale to je vše, výsledky nikde. Želvy netrpí na rýmy, neprojevují se nijak "nespokojeně", úhyn žádný, ale odchov nikde.
Přes léto jsou ve výběhu s vytápěnou budkou, v zimě pod UV, krmení podle současných poznatků (až na seno, to prostě neberou). Předloni jsem pořídil další skupinku tří samců a jedné samice (tedy mělo to být 2,2 ale nějak to nevyšlo), abych trochu srovnal poměry pohlaví. Zatím jsou ještě malé na množení, tak snad za dva tři roky.
Problém může být třeba i v tom, že g. e. se vyskytuje ve třech formách podle lokalit od Pákistánu až po Srí Lanku a každá z forem může mít rozdílné životní cykly či nároky na inkubaci vajec. Je to zkrátka věda. Ale jsou to opravdu krásné želvy a budeme se snažit i dál, to by v tom byl čert, aby to nevyšlo.

Nemůže to být tím, že tam byl jen jeden samec v akci? Docela pěknej článek o odchovu elegansek je v ARTNER, H., FARKAS, B., LOEHR, V.: Turtles - Proceedings: International Turtle and Tortoise Symposium Vienna 2002. Tam autor, pokud si dobře pamatuji, hovořil o tom, že teprve přítomnost více samců dává šanci na oplodnění samic. Že pokud tam měl jednoho, tak taky byly problémy s oplodněním.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...