Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno jak ochočit papouška ?

venge lidi mám papouška amazoňana oranžovokřídlyho koupil sem ho od jednoho známyho typka ten ho nechal u mamy a pak mi ho prodal.narodil se v květnu misim a mám ho od záři už si sice když dám na ruku burák strčim ju do klece tak zakdáká a veme si ho ale furt se ruky boji - chtěl by kósat a když naneho zavolám ménem tak si brblá něco v tom tónu .nevi někdo co s nim?

Předmět Autor Datum
Jako ty chceš aby mluvil nebo aby nekousal?Trošku přeformuluj otázku.A snad ti porádím.Jeden čas jse…
Josefek 19.03.2009 21:59
Josefek
no já ho chcu celkově ochočit - aby nekousal , a aby něco pořádnyho řekl
ten co dal ten inzer 20.03.2009 10:26
ten co dal ten inzer
nějaký týden ho nech zvyknout na prostředí, pak na něj musíš alespoň 2 hodiny mluvit každý den, být…
daniel 20.03.2009 13:03
daniel
nevšiml jsem si že ho máš už pul roku. kolik hodin si s ním denně ?
daniel 20.03.2009 13:05
daniel
Hlavně ho měj v místnosti kde hodně jsi.Vyndej ho z klece ven a nech ho naní sedět.Pak si k němu sed…
Josefek 20.03.2009 13:16
Josefek
myslis tim klikr? to se pouziva na psy i na potkany:) tak by to na papuska mohlo zabrat, ale jde o t…
bajunka 20.03.2009 14:11
bajunka
jo dikes skusim to
heavy-run 20.03.2009 15:04
heavy-run
Máme amazoňany modročelé (mladý chovný pár) a trávíme s nimi pouze dobu krmení, protože jsou v chova…
boaedon 20.03.2009 15:51
boaedon
stejně je základ, u papouška, být s ním neustále v kontaktu.
daniel 20.03.2009 15:30
daniel
Tak záleží taky, jestli je ručně dokrmovaný nebo ne, že... pokud by byl, tak samozřejmě vyšší kontak… poslední
Arutha 20.03.2009 16:05
Arutha
asi tak to bude fungovat.Ale chtěj sem jen podotknout že to jde i bez toho.
Josefek 20.03.2009 14:20
Josefek

Hlavně ho měj v místnosti kde hodně jsi.Vyndej ho z klece ven a nech ho naní sedět.Pak si k němu sedni,buď u něj,on si začne zvikat a pořád do něj huč jedno slovo(ta má korela například říkala"pepíku" :-))Zatim když se k němu budeš přibližovat tak s nějakým pamlskem aby věděl že jsi něco jako jeho druh(ten muj si asi myslel že jsem jeho bráška ;-)) a že to s nim myslíš dobře.Někde jsem četl že prý pro papoušky aby se něco naučili je jakýsi plíšek který,když papoušek udělá něco dobře,zmáčkneš a on udělá nějaký zvuk který si papoušek pamatuje.Ale nevím do jaké míry chceš,aby papoušek něco uměl.No snad jsem poradil. :-)

Máme amazoňany modročelé (mladý chovný pár) a trávíme s nimi pouze dobu krmení, protože jsou v chovatelské místnosti (i s jinými papoušky). Hodně na ně během té doby mluvíme. Naučili se také mluvit, ikdyž to náš záměr nebyl. Zvykli si i na ruku a krmení z ruky tak nějak z vlastní iniciativy pravděpodobně tu hrála hodně zvědavost. Chtěla bych hlavně doplnit, že nejvíce mluví a vyloženě si hrají ze zvuky když nás nevidí. Já stojím za dveřmi, oni mně nevidí a to je potom něco. Kolikrát řeknou i slova, která přede mnou neřeknou.
Takže shrnu - pořád na ně mluvit, ikdyž to vypadá, že ho to nezajímá a někdy ho tajně poslouchat za dveřmi. Časem začne mluvit i před Vámi.

Tak záleží taky, jestli je ručně dokrmovaný nebo ne, že... pokud by byl, tak samozřejmě vyšší kontakt vyžaduje, anžto vnímá člověka jako svého partnera - tohle vtištění probíhá hned v prvních okamžicích až dnech života. Myslím, že pan Kús z pražské ZOO by mohl vyprávět:-)
Samozřejmě pokud ale dokrmený není (což je lepší do chovu, o něco horší "na mazla"), určitě si zachovává určitou plachost a je potřeba zvykat postupně. Mě se u menších druhů papouchů (amazoňany a jim podobné potkávám jen dokrmené) osvědčilo senegalské proso v klasech, u amazoňana bych prubl jiný pamlsek. Dát do klece ruku s pamlskem a držet a držet a držet...další den zase a další zase...dřív nebo později si papoušek zvykne, že mu dáváte do klece ruku, pak už ho začne zajímat, co v ní máte, ve chvíli, kdy si to z ruky vezme (cca měsíc), máte z větší části vyhráno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru