Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s bříškem !!!!

Dobrý den,
máme doma malou želvičku zelenavou narozenou v srpnu 2008 a trochu mne znepokojuje její měkčí bříško!!!
Želvička dostává denně omyté lístky pampelišek a jitrocelu s trochou vitamínů, vodu dostává střídmě, koupeme 2x týdně, UV svítí prakticky po celý den, poměrně aktivní, zkoumavá, často spí (i přes den).
Je to v pořádku??? Pokud ne, co mám dělat nebo co dělám špatně.
Všem děkuji za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Denně trochu vitamínů ?? Copak je to za lektvar? UV celý den? Copak je to za zdroj?
KHor 27.03.2009 21:47
KHor
Tak jsem se proběhla na netu a našla tu svoji žárovku. Je to nějaká terarijní žárovka Sun Glo Neodym…
janinka 27.03.2009 23:17
janinka
Sun glo = normalni zarovka, jako zdroj tepla OK. Jako zdroj UV uplne na nic - nesmysl a prodavacku b…
lucifer 27.03.2009 23:36
lucifer
Tak toho jsem se obávala, že je to všechno blbě... Jinak tu žárovku máme 27 cm na břidlicí a svítím…
janinka 27.03.2009 23:43
janinka
Zkuste pročíst zde na poradně pár diskusí o želvách, zejména proto, abychom mohli řešit konkrétní pr…
KHor 28.03.2009 07:16
KHor
Bohužel momentálně nemohu pořídit fotky ( jsem bez foťáku), ale pokusila jsem se terárium ( akvárium…
janinka 28.03.2009 11:52
janinka
Problém vidím v nepatrné velikosti terka, nedokážete a nebo jen ztěží vytvořit různorodé teplotní a…
KHor 29.03.2009 08:27
KHor
Díky moc, doufám, že se mi podaří vytvořit co nejlepší podmínky, aby mi želvička zbytečně nestrádala… poslední
janinka 29.03.2009 09:54
janinka

Tak jsem se proběhla na netu a našla tu svoji žárovku. Je to nějaká terarijní žárovka Sun Glo Neodymium od Exo Terry, jestli je to vůbec pravda, zdá se mi tu být nějaká levná:-/. A píšou u ní tohle:
Denní vyhřívací bodové světlo

- široké spektrum bodového denního světla pro terária

- vytváří vyhřívací místo pro termoregulaci

- zvyšuje teplotu okolního vzduchu

- stimuluje množení díky ultrafialovému záření UVA

- lze kombinovat s modely Night Glo nebo Heat Glopro 24 hodinový cyklus

Širokospektrální denní světlo s neodymovým pouzdrem.Spektrum je ideální pro fotosyntézu rostlin a ultrafialové záření UVA se podílí na fyziologickém prospívání plazů.Bodové světlo umožňuje nasměrovat teplo i světlo v jistém směru a vytvořit tak v teráriu vyhřívací místo

Tak to asi nebude to pravé ořechové co.
Prosím, prosím co mám dělat, doufám, že to ještě není na nějakou doživotní vadu nebo ještě hůř. Nerada bych tomu malému broučkovi nějak ublížila.

Sun glo = normalni zarovka, jako zdroj tepla OK. Jako zdroj UV uplne na nic - nesmysl a prodavacku bych nejradej neco nekam. Nejrychlejsi dostupne reseni = koupit aspon Reptiglo 10.0 compact a dat ji tak aby byla od zvirete radove par centimetru - cim bliz tim lip. Lepsi reseni = vybojky, ale nebudou to mit bezne v zverimexech myslim, co a jak s nima poradi nekdo zkusenejsi.

Zkuste pročíst zde na poradně pár diskusí o želvách, zejména proto, abychom mohli řešit konkrétní problém, takto by to bylo hodně psaní. Tak jen útržkovitě.

1/Měkčí (pružné) bříško (plastron) u mláďat nemusí být vždy problém. Jde o to, co je ještě dobré, přirozené a co je už známka průšvihu.
2/vyhřívací žárovka umístěná 27cm nad břidlicí je taková informace sice pochopitelná ale nanic. Daleko lepší by bylo vzít teploměr, položit ho pod žárovku (přímo na substrát) a změřit kolik stupňů tam je. Pokud pod 35°C je to málo a je potřeba žárovku posunout níž. (žádoucích je 35-40°C)
3/Dávkování vitamínů je natolik složitý problém, že bych si s ním příliš nezahrával, každodenní nucená konzumace blíže neurčeného množství není nic dobrého. Želvu ale krmíte dobře, proč tedy ty umělé berličky?
4/Problematika UV se musí kapku naštudovat viz. http://tera.poradna.net/a/view/69243-mereni-zdroju -uv-zareni-z-13-12-2008-na-terabazaru-tsp Samotná rada bez pochopení o co vlastně jde, je nanic. Osobně bych s nákupy těch pár dní počkal a umožnil želvě slunění na přirozeném zdroji UVB, slunci.

Možná by bylo dobré udělat fotku želvy a terka, ať víme co řešíme.

Bohužel momentálně nemohu pořídit fotky ( jsem bez foťáku), ale pokusila jsem se terárium ( akvárium ) nakreslit. Nelekejte se malých rozměrů, čekáme na větší terárko (40 x 70) a jinak běháme po bytě, zatím, než bude tepleji.
Takže v levém zadním rohu je boudička z kokosu, v levém předním a vedle domku směrem vpravo jsou šištičky a dřívka. V pravém předním rohu je mistička na jídlo, někdy k těm lístkům ještě přidám trochu vody, ale ne moc ( a na noc rosím). Hned vedle je zmíněná břidlice a nad ní lampa. Tu jsem posunula níže podle vašich instrukcí:-), opravdu tam nebyla taková teplota,jaká by měla být. Na skle je teploměr. Substrát je tvořen směsí hoblin a kukuřičných vřeten. Terárko je umístěno před velkým oknem, ale dost daleko, aby nebyl průvan.
Snad to alespoň trochu postačí.
Díky

Problém vidím v nepatrné velikosti terka, nedokážete a nebo jen ztěží vytvořit různorodé teplotní a vlhkostní zóny. Pravděpodobně bude vaše želvička trpět suchem, usuzuji tak z toho, že používáte kukuřičnou drť. Kdyby vlhkost substrátu byla dostačná, tak by kukuřice okamžitě zplesnivěla. Večerní porosení je sice fajn, ale nestačí. Myslím, že si potřebujete udělat ucelenější přehled o chovu.
Vzhledem k tomu, že není čas vypisovat zde dopodrobna celý způsob chovu, uchýlím se k odkazu, kde dostatečně komplexně popisuji vše, co si o potřebách such. želv myslím.
http://www.zelvy.wbs.cz/Chov__domaci_teraria_.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni_potreby_zelv_.htm l
Zakladni_potrava.html

Inspiraci jak na terko můžete najít také zde, v prezentacích chovatelů.
http://zelvy.top-forum.net/zde-je-misto-pro-vasi-p rezentaci-kliknout-uvod-tematu-f12/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru