Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záchrana nosorožců tuponosých (Ceratotherium simum cottoni)- severní poddruh

Vím že tohle téma s teraristikou nijak nesovisí, ale v posledním týdnu tohle téma prolítlo snad všema sdělovacíma medii, a zajímá mi jaký názor na celej projekt máte Vy.
Na celém záchraném projektu se má podílet ZOO Dvůr Králové, jakési mezinárodní instituce a údajně řada odborníků. Nějak ale dle mojeho názoru (možná špatného), dost dobře nechápu co chtějí v současnosti ještě zachraňovat ::) ???.
Někde jsem slyšel (nebo v minulosti četl), že pro přežití druhu nesmí klesnout populace pod 500 jedinců. A tady nemají snad už ani deset zvířat! Dle mojeho názoru (možná špatnýho); vypuštěním těchto několika mála zvířat ze ZOO do volné přírody (tuším že se má jednat o 4 kusy), přibudou jen terče pro pytláky.
Nebo se pletu??? Mám z toho všeho nějak smíšené pocity.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myslím, že to v důsledku zas není tak špatný nápad. Problémy s jejich rozmnožováním u nás jsou velké…
kerejoo 01.04.2009 21:36
kerejoo
Aspidelaps: Taky zubři jsou v Evropě a né v Africe.. Opravdu mi přijde, že je nesmysl posílat je do…
krokodýl 02.04.2009 16:22
krokodýl
Ad nosorožci - upřímně řečeno, myslím, že celý projekt skončí fiaskem,a le lepší je zkjusit něco smy…
VH 10.04.2009 18:49
VH
V tomto případě jsem pesimista i když bych se rád mýlil. Myslím ale že "velikost" populace severní f…
kerejoo 10.04.2009 23:30
kerejoo
Bohuzel, mas pravdu. Ale abych pravdu rekl, tak me mnohem vic, nez nejakej nosorozec stve to, co se… poslední
VH 11.04.2009 22:24
VH

Myslím, že to v důsledku zas není tak špatný nápad. Problémy s jejich rozmnožováním u nás jsou velké. Těžko říct co jim nevyhovuje. Možná klima, možná skladba potravy, možná prostor, možná nějaké problémy ve vztazích jedinců. K tomu by se asi nejlépe vyjádřili veterináři, ošetřovatelé případně zoologové zabývající se tímto druhem. Pokud si pamatuji, problémy jsou prý mimo jiné s ovulací samic. Přirozené životní prostředí se správnými ročními cykly, strava, prostor, možná by to přežití druhu pomohlo. Skeptický jsem ale k plánovanému vypuštění do volné přírody byť v rezervaci. Problémy s pytláky by mohly skupinu brzy zničit, i když se v Africe (Keni) situace oproti 70 a 80 letům nepředstavitelně zlepšila. Určitě by dostačoval velkorysý ohraničený hlídaný prostor, něco jako obora, dejme tomu. A neměly bychom na tento problém koukat sobecky. Jsou u nás, tudíž by tu měli dožít. Pokud má tento poddruh vyhynout, ať je to raději "doma", v Africe.

Aspidelaps:

Taky zubři jsou v Evropě a né v Africe.. Opravdu mi přijde, že je nesmysl posílat je do Afriky na odstřel-tady alespon zůstanou pro muzeum..

Ona předválečná Evropa (tedy spíš východ Evropy..., kde si taky celkem každý střílel, co chtěl), pro zubry taky nebyla kdovíjaká výhra a zadařilo se. My údajně civilizovaní jsme si je vybyli ještě dřív... Myslím, že v muzeu nosorožců už pár je a když je šance něco zkusit pro jejich přežítí udělat, tak by se to udělat mělo. Do muzea se potom mohou dostat taky...
Kerejoo:

Problémy s jejich rozmnožováním u nás jsou velké. Těžko říct co jim nevyhovuje. Možná klima, možná skladba potravy, možná prostor, možná nějaké problémy ve vztazích jedinců.

Možná od všeho trochu...

Přirozené životní prostředí se správnými ročními cykly, strava, prostor, možná by to přežití druhu pomohlo. Skeptický jsem ale k plánovanému vypuštění do volné přírody byť v rezervaci.

Prostředí je jasně plus pro reintrodukci, ale...

i když se v Africe (Keni) situace oproti 70 a 80 letům nepředstavitelně zlepšila.

Přeci jen na rezervaci a volný chov to ještě nejni.

Určitě by dostačoval velkorysý ohraničený hlídaný prostor, něco jako obora, dejme tomu.

To by asi bylo nejlepší řešení, prostoru by tam měli dost na spoustu výběhů, nejspíš v nějaké části rezervace.

neměly bychom na tento problém koukat sobecky. Jsou u nás, tudíž by tu měli dožít. Pokud má tento poddruh vyhynout, ať je to raději "doma", v Africe.

Asi tak, z tohohle hlediska mě vyhynutí připadá stejně blbý v zajetí jako ve volné přírodě a chca nechca know how na chov nosorožců v severních šířkách asi nikdo nemá...

Ad nosorožci - upřímně řečeno, myslím, že celý projekt skončí fiaskem,a le lepší je zkjusit něco smyslplného než jen čekat, až nám vymřou. Populace v přírodě jsou passé a hlavně jsou v oblastech, kde to s ochranou přírody až tak žhavé, bohužel, není. Ta zvířata jsou v šílené imbreední depresy. Zubr byl taky, to je fakt, ale obavam se, ze jich bylo malinko vice a hlavne se jednalo o zbytek velke masy kusu, ktera relativne rychle zmizla,. ti nosorozci mizeli mnohem dele, tedy se jejich gen. variabilita vyrazne zmensovala a ted je ta situace jednoznacne jina nez u zubra...

Znam parky v JAR a tam se nosorozcum dari tak, ze je musi rozvazet do soukromych rezervaci (sirokohubym), na dvouroheho maji vynikajici zachranny program a ta populace jde taky krasne nahoru. Docela me na jednu stranu mrzi, nejdou tam, i kdyz se o tom spekulovalo... Situace bych rekl je tam stabilnejsi...

VH

V tomto případě jsem pesimista i když bych se rád mýlil. Myslím ale že "velikost" populace severní formy tohoto druhu je už dlouho pod efektivní velikostí populace potřebné k udržení její genetické variability což je základní předpoklad k přežití. Přemístění nosorožců do téměř původní domoviny je jen posledním pokusem k jejich záchraně, ale i sami chovatelé zřejmě tuší, že je s tímto poddruhem konec. Nakolik by se dalo využít k posílení jejich populace křížení s jižní formou si netroufám odhadnout a hlavně přemýšlím k čemu by to bylo dobré. Je to velmi smutné, ale nebudou ani první, ani poslední druh (poddruh) který zmizí z této planety. Doporučuji jít je ještě včas nafotit pro vaše vnoučata.

Bohuzel, mas pravdu. Ale abych pravdu rekl, tak me mnohem vic, nez nejakej nosorozec stve to, co se deje u nas v prirode... Kazdej rok vyhyne minimalne jeden druh motyla v CR, u ktereho to je zdokumentovane...Co teprve druhy, u kterych ani netusime...Samo, neco nam pribyde, ale je toho malo a jsou to vesmes veci na hranici arealu. AOPK je neuveritelne bezzuba, takze lesnici a rybari si vklidu delaji co chteji i ve zvlastechranych uzemi... A co se deje? Lidi placou nad nosorozcem :( Samo, je ho skoda, ale stejne tak je skoda toho, co se nam deje za humny... Viz treba aktualni zakaz letneni rybniku v Lednicke soustave... Ach jo. VH

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru