Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lacerta agilis a Lacerta agilis agilis

DObry den chtěl bych se zeptat nějakého odborníka, na konkrétní rozdíly mezi těmito ještěrkami, dále by mě zajímalo, zda je zbarvení jedinců závislé na biotopu a zda je možné, že se mládata vylíhla pozdě na podzim minulého roku. Jelikož již dva roky sleduji populace v okolí mého bydliště a zatím jsem spatřil jen hnědě zbarvené jedince a prvními ještěrkami, které jsem letos viděl byly asi 3 cm dlouhá mládata, která vypadala jako čerstvě vylíhlá, díky za info...=)
Změna předmětu, původně: lacerta agilis a lacerta agilis agilis (halapremek)

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
díky moc, potvrdili jste moje domněnky =) ještě bych se chtěl zeptat jeslti někdo neví nějaký jiný d…
darcystop 07.04.2009 15:35
darcystop
Samci mají větší (výraznější) stehenní póry a ty jsou perforované (z dírek je vytlačován naoranžověl… poslední
krokodýl 07.04.2009 17:04
krokodýl

díky moc, potvrdili jste moje domněnky =) ještě bych se chtěl zeptat jeslti někdo neví nějaký jiný dimorfismus, krom barvy, četl jsem něco o štítcích na hlavě, ale nepodařilo se mi dohledat přesné zakreslení....

Samci mají větší (výraznější) stehenní póry a ty jsou perforované (z dírek je vytlačován naoranžovělý maz, který na vzduchu tuhne). Také se u dospívajících a dospělých samců dají rozlišit hemipenisové kapsy (rozšířený kořen ocasu a někdy i jasně vyrýsované kapsy). Jinak se odlišují samozřejmě poměrně jasně zbarvením, ale občas se mohou vyskytnout i samice se zelenými boky nebo tzv. intersexuálové vykazující znaky obou pohlaví. Agiliska je z našich ještěrek zřejmě barevně a kresebně nejvariabilnější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...