Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lacerta agilis a Lacerta agilis agilis

DObry den chtěl bych se zeptat nějakého odborníka, na konkrétní rozdíly mezi těmito ještěrkami, dále by mě zajímalo, zda je zbarvení jedinců závislé na biotopu a zda je možné, že se mládata vylíhla pozdě na podzim minulého roku. Jelikož již dva roky sleduji populace v okolí mého bydliště a zatím jsem spatřil jen hnědě zbarvené jedince a prvními ještěrkami, které jsem letos viděl byly asi 3 cm dlouhá mládata, která vypadala jako čerstvě vylíhlá, díky za info...=)
Změna předmětu, původně: lacerta agilis a lacerta agilis agilis (halapremek)

loading...
Předmět Autor Datum
No nejsem odborní na ještěrky, ale Lacerta agilis agilis je poddruh Lacerty agilis, je to jako ptát…
Ondra Machač 06.04.2009 19:21
Ondra Machač
Koukni se tady,sice tu nenajdeš fotky českých agilisek,ale snad to bude stačit.Ti prckové co jsi vil…
Melda 06.04.2009 20:10
Melda
Jen bych doplnil, že doba líhnutí mláďat je u nás závislá na klimatickém průběhu roku a na lokalitě.…
kerejoo 06.04.2009 21:46
kerejoo
díky moc, potvrdili jste moje domněnky =) ještě bych se chtěl zeptat jeslti někdo neví nějaký jiný d…
darcystop 07.04.2009 15:35
darcystop
Samci mají větší (výraznější) stehenní póry a ty jsou perforované (z dírek je vytlačován naoranžověl… poslední
krokodýl 07.04.2009 17:04
krokodýl

No nejsem odborní na ještěrky, ale Lacerta agilis agilis je poddruh Lacerty agilis, je to jako ptát se na rozdíl mezi jabkem a jabkem Golden. Jednotlivé poddruhy se liší počtem a tvarem šupin na hlavě, hřbetě atd., částečně také zbarvením. U nás se vyskytuje právě poddruh Lacerta agilis agilis. Různé formy zbarvení budou asi taky ovlivněné biotopem a také geograficky. Mláďata se líhnou na podzim, takže je to možné.;-)

Jen bych doplnil, že doba líhnutí mláďat je u nás závislá na klimatickém průběhu roku a na lokalitě. Pokud je teplé a brzké jaro a ještě je to například na teplotně příznivější jižní Moravě, mohou se malé ještěrky objevit již v červenci. V podhůří Orlických hor ale třeba až koncem září.

díky moc, potvrdili jste moje domněnky =) ještě bych se chtěl zeptat jeslti někdo neví nějaký jiný dimorfismus, krom barvy, četl jsem něco o štítcích na hlavě, ale nepodařilo se mi dohledat přesné zakreslení....

Samci mají větší (výraznější) stehenní póry a ty jsou perforované (z dírek je vytlačován naoranžovělý maz, který na vzduchu tuhne). Také se u dospívajících a dospělých samců dají rozlišit hemipenisové kapsy (rozšířený kořen ocasu a někdy i jasně vyrýsované kapsy). Jinak se odlišují samozřejmě poměrně jasně zbarvením, ale občas se mohou vyskytnout i samice se zelenými boky nebo tzv. intersexuálové vykazující znaky obou pohlaví. Agiliska je z našich ještěrek zřejmě barevně a kresebně nejvariabilnější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...