Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kvalita poradny

Snad se nebudete zlobit když napíšu, že kvalita tera poradny trochu dost klesá. Jsou tu lidé, kteří jenom rádi pruděj ostatní a tim jim to znechutěj. A celkově kvalita tohoto fóra šla dolů i itm, že tu jsou samé příspěvky typu pochlubte se a tak dále. Neříkám někdy se tu oběvují i zajímavá zvířata. Lidi, kteří tu odpovídali na dotazy, tak aby to měo hlavu a patu už jsem až tolik nechodí nebo nereagují (jsou tu i vyjímky). Když si tu pročítám ty dotazy tak sleduji, že odepisují hlavně lidé, kteří o daném tématu moc nevědějí a nebo to mají jen načtené a bez vlastní zkušenosti. Ale každej se učí do konce života. Ale ze všeho nejvíc mě štve, že si tu každej bere do huby někoho jinýho. Nevím třeba se to zdá jenom mně, ale co jsem se bavil s lidma tak nejsem jedinej, kdo má tenhle názor. Máte někdo podobnej pocit? Spíš mi to přijde ubohý, protože poslední dobou pozoruju jak jde teraristika co se týče takhle pomoci ostatním doprdele ( jinak to napsat nešlo).

Předmět Autor Datum
No myslím že založením tohoto vlákna tu kvalitu moc nezvednete. Že kvalitu srážej vlákna typu "Pochl…
malpolon 15.04.2009 15:01
malpolon
Konečně se mi podařilo přihlásit, takže jen aby bylo jasno psal jsem to já. Ostatní fora znám velice…
Michal... 15.04.2009 15:14
Michal...
Ahoj Michale, na to zareaguji svizne. Uroven prispevku je dana urovni prispevatelu, to je jednoduche…
VH 15.04.2009 15:23
VH
Čau, od tebe jsem příspěvek čekal. Taky jsem ut pozal pár lidí, kteří jsou fakt vpohodě, ale také js…
Michal... 15.04.2009 15:26
Michal...
Nemyslím si, že by to s TP bylo nějak zlé, mám pocit, že většina smysluplných dotazů je zodpovězena…
nikolas 15.04.2009 15:40
nikolas
VH: Opět z tvé strany odpověď, se kterou se můžu klidně ztotožnit aneb Uroven prispevku je dana uro…
MadMike 15.04.2009 15:56
MadMike
90% teraristů co se v určitém ohledu vyznají velice dobře sem nechodí To je mi taky líto, ale s tí…
malpolon 15.04.2009 15:36
malpolon
Podle mého se nejvíc dobrých téma zrodí v zimě,to maji teraristi většinou víc času.Mnoho zvířat se z…
Melda 15.04.2009 15:46
Melda
:-Dzdar Melda má pravdu nebude na to čas a už ted není.A bude to jak jsem říkál v sobotu v pekle,Tak…
West day1-pošuk 15.04.2009 16:12
West day1-pošuk
ja osobně velmi ocenuji, co se tady dozvim. Kolikrát ja problem, ze se v knihach dozvim hlouposti a…
Danielh 15.04.2009 20:57
Danielh
Nu a kategorie pochlubte se, je naprosto geniální, jsem z ní nadšen. Řekl bych, houšť a větší kapky.…
Danielh 15.04.2009 21:07
Danielh
Taky si dovolím zareagovat. Plně se ztotožňuji s názorem, že kvalita poradny je přímo úměrná osazen…
Georgij Gadjukin 16.04.2009 09:23
Georgij Gadjukin
Tak s tímhle se zase můžu celkem ztotožnit já. Jen bych odal k tomu, že radí lidé bez znalostí: Je…
Arutha 16.04.2009 12:07
Arutha
Využiji vlákna.Co jsem se přihlásil na terporadnu jsem měl opravdu(promiňte mi ten výraz)tupé připom…
Dasta 16.04.2009 22:14
Dasta
Také přispěji: Ztotožňuji se s názorem GG. Já přispívám málo, a jen když jsem si svou radou jista (v…
boaedon 18.04.2009 21:53
boaedon
Ahoj, nejsem tady sice dlouho, ale je faktem, že zde se najdou příspěvky dost divný a odpovědi na ně…
broz.pavel 18.04.2009 22:14
broz.pavel
Tak tohle vlákno mi sáhlo do svědomí... Je pravda že spousta mích odpovědí jsou domněnky a ač jsem o…
Zarel 18.04.2009 23:37
Zarel
Nemyslím, že bychom na tom byli nějak špatně, rozhodně je tu živo a občasný pozoruhodný dotaz prostě… poslední
KHor 19.04.2009 10:31
KHor

No myslím že založením tohoto vlákna tu kvalitu moc nezvednete. Že kvalitu srážej vlákna typu "Pochlubte se" si nemyslím, já si teda fotky zvířat kolegů prohlížím někdy rád.

Ale ze všeho nejvíc mě štve, že si tu každej bere do huby někoho jinýho.

Byl jste někdy na jiném foru(např. ifauna)? :-D
Co se týče tohoto:

jde teraristika co se týče takhle pomoci ostatním doprdele

Myslím si, že vzájemná pomoc teraristů je dnes(taky díky internetu) na poměrně vysoké úrovni na rozdíl od minulosti, kdy se musel každý všechno naučit metodou pokus-omyl sám, a teraristé o sobě navzájem často ani nevěděli..
To že by někteří potřebovali trochu soudnosti a zkušeností, než začnou radit je fakt, jak jim v tom ale zabránit netuším. Každopádně má pořád poradna vyšší úroveň a návštěvnost, než jiná fora podobného zaměření.

Konečně se mi podařilo přihlásit, takže jen aby bylo jasno psal jsem to já.
Ostatní fora znám velice dobře tak, lae pořád na zahraniční fora to moc nemá. Tam se aspoň radí přímo k témetu a většinou to je od lidí co to znají z vlastních zkušeností.
Je to v tuhle dobu lepší určitě, ale ta ochota je dost malá a to nemluvim, že tak 90% teraristů co se v určitém ohledu vyznají velice dobře sem nechodí a tím tu radí lidé, kteří si něco přečtou.
Trochu odbočím od tématu, ale určitě to tedka všichni co něco nabízíme známe. Lidi sice odepisují na inzeráty, ale tak, že chtějí fotky a pak většinou ani neodepíšou, nepoděkují za odpověď nic. Tedka mě dostalo i to,že na mojí odpověď tim, že jsem poslal fotky a tak, nejmenovaný odepsal cena je to zajímavá, ale na čr vysoká. PAk nevím co si mam myslet.
I na tomto se to ukazuje, že teraristika jde trochu dolu. A stimhle se setkávám denně.

Ahoj Michale,
na to zareaguji svizne. Uroven prispevku je dana urovni prispevatelu, to je jednoduche. Bohuzel, to co se stalo se dalo cekat - proste, teraristika je v mode a lidi, kteri delaji opravdu seriozne nejakou skupinu plazu je u ans jak safranu (a casto prispivaji prave na zahranicni fora). Myslim, ze tady to bylo dlouho aspon na pratelske linii, alespon aj jsem tu poznal par moc fajn lidicek. Teraristika nejde dolu, stava se modni zalezitosti...A pak se div.

TP je fajn, jen uz nemuzeme cekat, ze se tu objevi prispevek typu Bileho kralicka :-D

VH

Nemyslím si, že by to s TP bylo nějak zlé, mám pocit, že většina smysluplných dotazů je zodpovězena docela fundovaně. A že nejraději odpovídají ti, co nejsou úplní odborníci, to je normální na všech fórech. A co se týče té módní záležitosti, tak jen houšť. Proč by zrovna teraristika měla být záležitostí hrstky "vyvolených a povolaných". Vždyť díky masovosti tohoto koníčka šly ceny krásných zvířat rapidně dolů, terárium vám vyrobí v každém městečku, krmivo pro zvířata seženete všude atd.atd. Jen pro srovnání - za bolševika jsem zvířata choval v elementkách (takové akvárko z jednoho kusu skla), pro cvrčky jsem jezdil žebrat do ZOO a myši jsem kupoval ve VELAZu na vrátnici.
O tom se teď ani nesní. Ale to už jsem někde jinde. Zkrátka je dobře, že se teraristice věnuje tolik lidí a že je tu i solidní fórum, kde si můžou navzájem poradit nebo jen tak pokecat á la Bílý králíček, vžyť o tom to je.

VH: Opět z tvé strany odpověď, se kterou se můžu klidně ztotožnit aneb

Uroven prispevku je dana urovni prispevatelu

.

Myslim, ze tady to bylo dlouho aspon na pratelske linii

Já osobně jsem se tu ze začátku (co jsem zde) od Vás všech, snad můžu říct "skalních" dost naučil, stačí se podívat na hodně starý vlákna - profi diskuse. Tak to má vypadat.

TP je fajn, jen uz nemuzeme cekat, ze se tu objevi prispevek typu Bileho kralicka :-D

Teď jsem si velkou anketu schválně projížděl a zase jsem se za břicho popadal :puff:

90% teraristů co se v určitém ohledu vyznají velice dobře sem nechodí

To je mi taky líto, ale s tím nic nenaděláme.
To co píšeš o mailování se zájemci je naprostá pravda, nezdraví se, neděkuje se, nepodepisuje se.. Já už jsem z toho ale z těch pár odchovů tak otupělý, že už mě to ani netrápí a na maily, které mi nevyhovují prostě nereaguju. Asi před týdnem mi psal zájemce o psohlavce, doslovné znění mailu bylo: "foto a cena?"
Jinak taky občas někdo nadává na vysokou cenu, zároveň přijde 15 mailů od lidí, kterým cena vyhovuje, no někdy je to sranda.
Je pravda že ale taky občas neodpovím všem, když se třeba zvířata rychle prodají nebo se člověk ztratí v té hromadě zájemců a pak už ani neví komu psal.. To je už ale mimo téma :-x

Podle mého se nejvíc dobrých téma zrodí v zimě,to maji teraristi většinou víc času.Mnoho zvířat se zazimuje a je mín strostí.s jarem to začíná být nalevačku,samise kladou vejce a teraristi ze začínaj točit kolem svého chovu.Na zbytek už nejni čas.O létě a podzimu ani nemluvim.:-)

Taky si dovolím zareagovat.

Plně se ztotožňuji s názorem, že kvalita poradny je přímo úměrná osazenstvu. V době, kdy poradna začínala a měla cca 200 teraristů byly příspěvky věcné a odpovědi fundované. S nárůstem uživatelů, tedy těch, kteří v souladu s trendy "musí" doma chovat nějakého plaza (protože je to in) se zvyšuje počet dotazů a zákonitě i počet odpovědí. A tady začíná fungovat nepřímá úměra. Co se týká kvality...
Nechci ani já, a myslím že, ani nikdo z ostatních, dělat z TP jakousi lóži vyvolených, kde bude "porota" rozhodovat, zda je vložený dotaz na úrovni a zaslouží si být zveřejněn, či je to naprostý odpad jehož jediným smyslem je jeho smazání.
Pokud se tazatelé neobtěžují hledáním řešení jejich problému a raději vloží dotaz typu "heeelpík, boa nekaká" nebo "pomóooc nežere, pls" nemůže čekat, že mu někdo odpoví věcně. Zvláště, je-li těchto dotazů na stránce několik. Každý z nás má svých starostí až nad hlavu a i ti největší obětavci rezignovali a přestali odpovídat na stále stejné a stupidní dotazy. Prudiči byli, jsou a budou vždy a všude. Nejjednodušší obrana je ignorace. To dotyčného prudiče, dámy prominou, nasere nejvíc.
Další věc je publikace vlastních zkušeností či zážitků formou článků. Prostor tu je, chybí autoři. Nebýt "želvařů", tak články téměř zejí prázdnotou.
Chceš kvalitní poradnu, dodej kvalitní materiál. Věřím, že zrovna Ty máš spoustu zážitků z cest i z chovů, tak proč se nepodělíš? A takových je nás tu víc. Pravda, v současnosti nemůžeme nabídnout žádnou hmatatelnou odměnu za publikování. Ale celá poradna je dobrovolné a zatím nevýdělečné sdružení, které funguje díky nadšení pár magorů. A těch několik mrzkých googledolarů z reklamy nestačí pokrýt ani náklady spojené s provozem.
Poradna je a bude přesně taková, jakou si ji uděláme. A jak praví kolega host: jaká otázka, taková odpověď.

Jirka

Tak s tímhle se zase můžu celkem ztotožnit já.
Jen bych odal k tomu, že radí lidé bez znalostí:

Je jasný, že každý se snaží poradit. Pokud napíše blbost nebo ta informace není přesná, je na zkušenějším, aby věc uvedl na pravou míru. Pokud to neudělá, sám posunuje kvalitu dolů. Protože zkrátka nezvedá laťku. Je možné, že mu to tak vyhovuje? Asi ne, pokud si stěžuje, že to stají za prd.
Myslím, že každý by si měl položit otázku: Co dělám JÁ pro zkvalitnění TP? Pokud bude odpověď znít: nadávám na lamky, přestávám sem chodit apod., něco je asi špatně, ale ne v těch, co se snaží poradit, byť jsou omylní;-)

Osobně si myslím, že je tu cca. 6 - 8 lidí, kteří jsou ochotní donekonečna radit a opravovat a radit a opravovat a radit...a těch si opravdu vážím. Přitom jich sem chodí jistě mnohem víc, kteří mají podobný potenciál, ale nevyužívají ho. Sám sebe za nijak zkušeného nepovažuju, spíš se tady hodně učím:-)

Využiji vlákna.Co jsem se přihlásil na terporadnu jsem měl opravdu(promiňte mi ten výraz)tupé připomínky a dotazy,že se teď úplně divím,že jsem to dokázal napsal.Opravdu se za své staré připomínky stydím.Musím říci,že jsem dospěl teď vidím,jak jsem byl blbej.

Také přispěji:
Ztotožňuji se s názorem GG. Já přispívám málo, a jen když jsem si svou radou jista (většinou z mých zkušeností). Než přispět "blbě", tak raději vůbec. TP pročítám často a různá témata, protože mně zajímá teraristika v širší míře. Jsem tu již kousek přes rok a TP se mi stále líbí, stále mi má co říci nového. Jsou tu lidé, kteří ví hodně a vážím si jejich rad a příspěvků .
Co se týká hádek (diskusí) - pokud vedou k nějakému výsledku a nejsou postaveny na urážkách , tak mi nevadí, spíše naopak. ;-)

odepisují hlavně lidé, kteří o daném tématu moc nevědějí a nebo to mají jen načtené a bez vlastní zkušenosti.

Bohužel se s tím nedá nic dělat , o to více práce mají ti zkušení - uvádět špatné rady na pravou míru. Díky jim za to, protože tím drží úroveň poradny.

Ahoj, nejsem tady sice dlouho, ale je faktem, že zde se najdou příspěvky dost divný a odpovědi na ně musí být takové, jak jsou položeny otázky.
Našel jsem tady třeba dotaz, co s morčetem, když mu a teď nevím co přesně to bylo, mu teda cos hnisá? Rada byla, namaž Framikoin a klid... Jak je psáno v tomto vlákně, jaká otázka, taková odpověď.
Taky je pravdou, že někteří si asi chtějí dokazovat, že přes ně není, ale to je taky všude a záleží na dotazujícím se, jak si vše přebere...
Někdy i z hloupé rady se může vyklubat dobrý nápad, nebo dobrá myšlenka.
Jinak co se týče " Pochlubte se " taky jsem rád, že to funguje, asi toto vlákno nebylo myšleno nějak zle, aby se někdo vytahoval, ale já se chodím dívat na fotky, abych se neřadil k těm, co si je nechají poslat a nic z toho. To mi nepřijde fér, někoho doslova otravovat tím, že si nechám naposílat... Raději se pokochám tady a případně dám dotaz, nebo poptám na radu...
Myslím si, že zrovna toto vlákno je dost fajn.
Jinak moc dík, teraporadna je fajn. :-)

Tak tohle vlákno mi sáhlo do svědomí...
Je pravda že spousta mích odpovědí jsou domněnky a ač jsem o teraristice přečetl vše co se dá .. stále je to jen náhražka zkušeností.
Napíši to co si myslím že by mohlo pomoci..

Pochlubte se je fajn .. jen by to možná chtělo nějak uspořádat (forum malinko rozdělit na několik útvarů).

Nemyslím, že bychom na tom byli nějak špatně, rozhodně je tu živo a občasný pozoruhodný dotaz prostě patří k věci, tím spíš, že pro nezkušeného tazatele je to dotaz zásadní. Pokud ti zkušenější nebudou brát poradnu pouze jako zdroj zábavy, ale také svým způsobem jako povinnost bude to dobré. Ona snaha po přílišné odbornosti život na forech spíš tlumí (reptarium), stejně tak jako přílišná benevolece (ifauna). Takže já jsem spokojen, co vím to povím a co nevím, to se snažím přečíst a poučit se, s tím, že do toho příliš nekecám (někdy).
Občasné slovní přestřelky patří k výměně názorů a myslím že se nezachází do extrémů. Daří se držet mnohdy rozvášněné diskutující na rozumné úrovni, nevadí mě to, kdo z nás nepotřebuje občas vypustit páru. Navíc, přestože každý pochopitelně taková vlákna odsuzuje, stejně ho lákají (viz. návštěvnost), trocha adrenalinu patří prostě k životu. Rozhodně souhlasím s tím, že jaké si to uděláme takové to budeme mít, nelze čekat, že nás bude bavit někdo jiný a budeme pouze brát a ne dávat. Spíš si myslím že vhodné by bylo vyjádřit trochu uznání GG za to, že se tu můžeme vypindávat.
Tímto něco podobného, alespoň za sebe vyjadřuji. Díky Jiří.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru