Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Velikost potravy

Omlouvám se že zakládám novou debatu, ale reaguji na debatu "vyvrhlá potrava". Některé příspěvky typu abnormální velikosti podávaného krmiva - vzhledem ke stáří a velikosti jedince. Je mi jasné, že když půlročnímu hroznýši hodím dospělé morče či králíka, že ho bude chtít pozřít a také se mu to povede (pokud to teda nevyvrhne). Ale otázka zní. Je to dobré pro hada? Jak se asi cítí, když se sotva doplazí do skrýše, aby vytrávil a leží tam týden? A majitel fotí a chlubí se jak jeho roční mazlíček v klidu žere selata? Nejsem věru zdatný chovatel, jsem v začátcích, ale tohle se mi zdá trochu přehnané. Podotýkám jsou to jen mé doměnky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je mi jasné, že když půlročnímu hroznýši hodím dospělé morče či králíka, že ho bude chtít pozřít a t…
krokodýl 24.04.2009 14:56
krokodýl
Dobrý den, jsem nový chovatel užovek červených velikosti asi 60cm, doposud jsem krmil větším holátke…
Pedík 26.02.2010 09:53
Pedík
Může být interval těch 7-10 dní.;-) poslední
krokodýl 26.02.2010 10:25
krokodýl

Je mi jasné, že když půlročnímu hroznýši hodím dospělé morče či králíka, že ho bude chtít pozřít a také se mu to povede

Nepovede.

Je to dobré pro hada? Jak se asi cítí, když se sotva doplazí do skrýše, aby vytrávil a leží tam týden?

Pro hada je to celkem přirozené, v přírodě neví, kdy znovu něco uloví, takže si nevybírá a sežere to, co zmůže a pak tráví nejen týden, ale i víc a nežere pak třeba další měsíc. Já krajtám (molurusky, reticulajda 3,5-4m) dávám stř. až velkého králíka (nebo 2 malé) a měsíc mají klid.

A majitel fotí a chlubí se jak jeho roční mazlíček v klidu žere selata?

Problém není ani tak ve velikosti jako spíš četnosti krmení, začínající chovatel většinou spíš dává zbytečně malou kořist, ale mnohem častěji a ve větším počtu než by bylo vhodné, což v době intenzivního růstu ještě jakštakš prochází (akorát se pak lidi diví nechutenství hada), ale v dospělosti takoví hadi brzy umírají na přetučnění a s tím spojené potíže.
Takže suma sumarum není problém velké kořisti, ale je třeba nechat hada pořádně vytrávit. Tzn. nejenom klid a delší pauzu do dalšího krmení, ale i vhodné teploty.

Dobrý den, jsem nový chovatel užovek červených velikosti asi 60cm, doposud jsem krmil větším holátkem a od neděle skákavkou. Potravu dostávají jednou týdně. Je to tak v pořádku, nebo mám upravit dobu mezi krmením či velikost potravy. Děkuji za odpověď.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru