Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UVB a teplo pro dospele Trachemys s.e.

Tak jsem myslela, ze jsem vyresila problem s prisunem tepla a UVB ke svym zelvam nadhernym - a volam do obchodu a pani mi rekla, ze zarovkou Solar Glo 125 W je upecu a ze musi byt 120cm vysoko a jen do velkych terarii - coz je v rozporu s dostupnym vyzarovanim UVB dle porovnani v teraporadne zde - tak ja uz fakt nevim...

Mam zelvy tak 15 cm od zdroje (25cm podlazka ke zdroji) - jak jim mam zajistit teplo a UVB a nevyhazovat penize za sliby vyrobcu. Dostala jsem radu zarivku s UVB -kterym tedy dle testu neverim - a zdroj tepla...

Moc dekuji za pripadne rady.

Nora
Změna předmětu, původně: UVB a teplo pro dospele Trachemys S.E. (halapremek)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahojky, moc diky za rady - ja na te SolarGlo netrvam - jsem zenska a dost spatne se v tomto orientu…
Nora 27.04.2009 15:04
Nora
No, se zářivkou ani Reptiglo kompaktem v 15 cm UVB nenaděláš, takže to co jsi zvolila bude v rámci u…
Arutha 27.04.2009 18:52
Arutha
No tak jsem to take vyhodnotila. Uz jsem cetla i nazor, ze pro zelvy je UVB vyuzitelne jen z Osramky…
Nora 27.04.2009 21:18
Nora
Dobře krmené vodní želvy UVB nepotřebují vůbec.
Hugo 28.04.2009 07:52
Hugo
Pokud ovšem krmíte odpovídající přirozenou, čerstvou potravou a ne sušeným gamarusem.
KHor 28.04.2009 07:59
KHor
Pochopitelně.
Hugo 28.04.2009 08:10
Hugo
No to jste mi udelali celkem radost - prestala jsem mit vycitky svedomi. No gamarus bude takove to…
Nora 28.04.2009 09:17
Nora
Ale jeste jedna vec je nad me sily - vypoustim hadici do kyble, pak zas kyble taham do akvaria - chl…
miro293 28.04.2009 10:20
miro293
Ak koniec hadice pasuje na čerpadlo filtra, môžeš vypúšťať zajímavé řešení. Ale vydrží čerpadlo be…
Hugo 28.04.2009 11:26
Hugo
No existuji snadna i mene snadna reseni, jak je videt :))). Coz do hospody bych zasla i sama na jed…
Nora 28.04.2009 15:45
Nora
So zanesením čerpadla by som si nerobil starosti, mne sa to ešte nestalo a takto vypúšťam akvárka pr…
miro293 29.04.2009 10:53
miro293
Na mě to je moc pomalu. Potřebuju, aby to frčelo rychle. Když je teplo házím hadici z okna ven (1 pa… poslední
wufengg 29.04.2009 17:16
wufengg

Ahojky,

moc diky za rady - ja na te SolarGlo netrvam - jsem zenska a dost spatne se v tomto orientuji :) takze jsem postupovala step by step - potrebuji UVB - potrebuji teplo - a mam na to 15 cm k vrcholu karapaxu (vyssi umisteni bude vyzadovat totiz me vysoke stavebni nasazeni - coz je des) - hledam tudiz snadne reseni ...

Procetla jsem Net o UVB, narazila na zde uvedena mereni a vyhodnotila.

Ale pokud poradite jine reseni, tak budu jen rada. Jde hlavne o zdroj UVB - teplo zajisti obyc zarovka. Pokud opravdu i zarivky maji dosah UVB v 15 cm - proc ne? Klidne i Repti Glo 10.

NOra

No tak jsem to take vyhodnotila. Uz jsem cetla i nazor, ze pro zelvy je UVB vyuzitelne jen z Osramky Vitaluxu maximalne...

V podstate, co chovatel to jiny nazor.Kazdy je spokojen s necim jinym. A verim ze nekteri jsou spokojeni s leccim neb treba nemaji srovnani.

Ted zde budu za barbara, ale me zelvy UVB nikdy nemely a jsou krasne rostle, bez rachitis a bez jedine znamky onemocneni za jejich desetilety zivot - i vejce snaseji... Inu zkusim tuto vybojku od ExoTerry.

No to jste mi udelali celkem radost - prestala jsem mit vycitky svedomi.

No gamarus bude takove to susene smeti asi - krabicci.

No tak to nedostavaji - navic ignoruji komercni zelvi granule neb ty ceny jsou tak nestydate, ze je to hruza.

Hlavni podil tvori cele rybky - lidske - grundle to jsou snad. Plus maji nejake drubezi a libove hovezi - to mam zamrazene pro kocky, ktere to po tydnu prestane bavit.

Diky kockam Purina ProPlanka - ted zrovna pro kastraty - chuderky :) No a co dum da, salaty, pampeluchy,cinske zeli, sedmikrasky a jitrocel - ale na ty byliny moc nejsou, mrazenej hrasek je obcas zajimavej a banan, moucny cerv, zizalka ci nejaky sezona hmyzik. Obcas dostanou do vody lzici calcia citratu - to zas dostavaji stenata - je to nejrychleji vstrebatelny zdroj vapniku.

Tak celkem premyslim, jestli je mam na stara kolena tim UVB obtezovat - znate to KAZDA ZMENA JE K HORSIMU - nakonec si je popalim nebo kdovi co jeste. Ale jo zkusime to.

Doufam, ze jim casem budu moct doprat to jezirko na zahradce...

Ale jeste jedna vec je nad me sily - vypoustim hadici do kyble, pak zas kyble taham do akvaria - chlapa koumaka nemam - rada bych si to ulehcila nejakou "ficurkou" na kohoutek v koupelne - cca 3m od akvaria. Nevite, jak by se to dalo?

(Jinak u zelv mam cerpadlo Atman a pouzivam Biofilter-modra kostka spatne k dostani- a jsem s tim celkem spokojena - zelvone to teda dost oziraji a novy filtr se dost dlouho osazuje, ale pak je to celkem v pohode i s obcasnym krmenim v nadrzi, a to pri nizke hladine cca 20-25cm)

Ale jeste jedna vec je nad me sily - vypoustim hadici do kyble, pak zas kyble taham do akvaria - chlapa koumaka nemam - rada bych si to ulehcila nejakou "ficurkou" na kohoutek v koupelne - cca 3m od akvaria. Nevite, jak by se to dalo?

Ak koniec hadice pasuje na čerpadlo filtra, môžeš vypúšťať aj napúšťať pomocou neho a nemusíš behať s kýblami. Praktickejšia je koncovka na kohútik, lebo takto by si musela napúšťať z umývadla, kde by si pripla hlavicu filtra.

No existuji snadna i mene snadna reseni, jak je videt :))).

Coz do hospody bych zasla i sama na jedno, dve ...

S cerpadlem je to zajimavy tip - zkousela jsem to s nim do kyble - abych si usetrila takove to potapeni hadice a vytesnovani vzduchu ... Ale nejsem si teda jista, zda by zvladlo vodu az do koupelny nebo na zachod lepe...Mam myslim AT-201, coz neni zadny super makac. Navic vypoustet se bez "molitanu-ale neni to klasicky molitan" neda neb se ihned zanese vrtulka.

Vy se smejete, ale ja dnes sla k Rouskovi koupit keramickou objimku, kabel (a alu formu na srnci hrbet - ideal kryt na zarovku) a najednou se me pani pta, zda chci kabel se dvema ci trema dratama - no. Co ja vim, lampicku vyrobi muj tatik ... No tak jsem vzala se trema- kabel jak pod barak.

Tak tatikovi asi sverim i tu vypust vody - kdyz on je ale zase desivy koumak a vytvory z "co dum dal" jsou sice funkcni, ale designove temer nepouzitelne. Naposledy jsem chtela svitidlo na zarivku a vali se mi doma 1,3m dlouhe monstrum, hnusne klasicke stropni zarivky nekde z kanclu na dve trubice, ke kteremu pridelal kabel do zasuvky i s vypinacem... :)

So zanesením čerpadla by som si nerobil starosti, mne sa to ešte nestalo a takto vypúšťam akvárka pravidelne už niekoľko mesiacov a mám asi tri rôzne značky čerpadiel s výkonom 600-1400 l/h. Ak je hadica dobre nastrčená, nehrozí ani polievanie podlahy. Jednoducho zo zapnem až vtedy, keď mám druhý koniec tam, kde ho potrebujem. Hadica má 10m, vnútorný priemer 12mm a 150 litrov urobím s najslabším čerpadlom asi za 20-25 minút. Zatiaľ si vystačím takto, v budúcnosti prejdem možno na niečo výkonnejšie :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru