Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov - Ještěrka obecná, Lacerta agilis

Zdravím, tak mě napadlo, když nám po zahradě proběhla ještěrka co je chovat ve venkovní voliéře?:-D Hledal jsem o nich na internetu, ale rád bych se zeptal i tady.:-) Má s nimi někdo nějaké zkušenosti? Je to chránění druh! Co musím udělat proto aby jsem je mohl chovat doma? Jak by měla vypadat venkovní voliéra? Nějaká miska s vodou? Kolik cm vody? Jaký by byl vhodný substrát? Jak zajistit teplotu? Jak by měla být voliéra velká pro dva jedince? Ocením vše potřebné kolem jejich chovu.:)) Předem děkuji za každou odpověď. ;-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak tohle bych nedelal .... na chov je potreba mit povoleni ale co shanel nejmenovany znamy na hady…
VenomouS 25.04.2009 18:27
VenomouS
Zdravim, behala nam v praci v kuchyni jesterka obecna, poradte kam ji mam pustit. Park ci les? nový
Tom85 13.08.2012 18:35
Tom85
Děkuji moc všem za odpovědi. Radši chytit prohlédnou a zase pustit to bude asi nejlepší. Ještě jedno…
šmejký 26.04.2009 08:44
šmejký
Když půjdeme do detailů, tak i na manipulaci chytit prohlédnou a zase pustit by mělo být povolení…
halapremek 26.04.2009 08:49
halapremek
ahoj,pozor na to když ji budež pouštět muže ji upadnout ocas. nový
adosek 20.08.2012 20:35
adosek
:-)takže musíš je mít v terárium:-).... a mít v něm plné vybavení např.světlo,mističku asi 2 cm velk…
ksd 08.06.2009 19:58
ksd
takže musíš je mít v terárium.... a mít v něm plné vybavení např.světlo,mističku asi 2 cm velká pro…
krokodýl 09.06.2009 17:48
krokodýl
Můžu se takly přidat :-) chtěla bych se zeptat co tý ještěrce mám dávat k jídlu, když je ještě malin…
B.Dufkova 30.08.2009 21:00
B.Dufkova
Pokud 10 cm tak kup moučné červy, nebo chytej luční kobylky:) nový
ichtylčiceek 24.07.2014 00:01
ichtylčiceek
Není nad to, když nějakej ichtylčíček zreinkarnuje pět let starej dotaz úplně mimózní "odpovědí"... nový
Réza 24.07.2014 00:23
Réza
Tak nějak :-D nový
šmejký 24.07.2014 21:50
šmejký
Ale zas ma adekvatni nickname.. :-D poslední
Radar14 24.07.2014 23:20
Radar14
Žádné zvíře by se nemělo chovat, ale pouze pustit. Zákony říkají toto a tamto na ochranu zvířat, zak…
stillalive 23.08.2011 02:57
stillalive
Reaguješ na trochu starší příspěvek:D Btw, myslím že teď někdo na Ifauně nabízí Lacerta agilis brevi…
Nardo 24.08.2011 17:49
Nardo
Děkuji za rady, které jsem našla na těchto stránkách. Také jsme našli v písku na stavbě vajíčka. Dal…
Rodinka 27.08.2011 23:58
Rodinka
Lacerta agilis sa da bezne zohnat legalne s paiermi v inuch krajinach napriklad v nemecku.V hamme ur…
Macho 28.08.2011 17:47
Macho
Jj to se samozřejmě dá, ale potíž je ta, že tady u nás stejně obtížně seženeš povolení k chovu, ikdy…
Aurifer 28.08.2011 18:20
Aurifer
Tak u nas staci bit registrovany vypisat nejake papiere preukazat povod a pohoda ... nový
Macho 28.08.2011 18:30
Macho
A užs tu pohodu někdy zkoušel? Ono záleží hodně na krajích, odkud jsi a jaké tam máte úředníky...něk… nový
Aurifer 28.08.2011 18:37
Aurifer
Tak mam natrix tessellata a zamenis longissimus som mal a nebol problem setko som to mal s hammu... nový
Macho 28.08.2011 18:45
Macho
No vidiš, u nás byl problém i s povolením na Sciurus vulgaris, a to byla x-tá generace v lidské péči… nový
Aurifer 28.08.2011 18:55
Aurifer
Zdravim, behala nam v praci v kuchyni jesterka obecna, poradte kam ji mam pustit. Park ci les?:-) nový
Tom85 13.08.2012 18:38
Tom85
To je uplně jedno,ona si sama najde nejlepší místo.:-) nový
Melda 13.08.2012 19:07
Melda

Tak tohle bych nedelal .... na chov je potreba mit povoleni ale co shanel nejmenovany znamy na hady tak je to dost tezke, kazdopadne bych je nechal bejt a urcite jim neomezovat nijak volny pohyb ani reprodukci ... pokud chces videt agilisky vyraz do prirody klidne si i nejakou chyt na prohlidnuti ale potom zase pustit ... prece jen mame v CR jen par druhu plazu... nic extra takze budme radi ze je v prirode potkavame...

:-)takže musíš je mít v terárium:-).... a mít v něm plné vybavení např.světlo,mističku asi 2 cm velká pro vodu a aby to terárko mělo nějakou zed jako my jeden ten dřevěný kámen no my máme 2 jeden pod světlem(aby se mohla vyhřívat) a druhý dřevěný kámen na něm mám umělé kytky a pod ten kámen (nebo nahoře) spí. a ještě to terárko máme velké a dlouhé. takže doufám že sem ti pomohl tak se zatím měj ahoj.:puff:

takže musíš je mít v terárium.... a mít v něm plné vybavení např.světlo,mističku asi 2 cm velká pro vodu a aby to terárko mělo nějakou zed jako my jeden ten dřevěný kámen no my máme 2 jeden pod světlem(aby se mohla vyhřívat) a druhý dřevěný kámen na něm mám umělé kytky a pod ten kámen (nebo nahoře) spí. a ještě to terárko máme velké a dlouhé.

Tomu říkám "z gruntu rada"...::)

doufám že sem ti pomohl

No, nevím...

P.S.: Co je to "dřevěný kámen"?

Žádné zvíře by se nemělo chovat, ale pouze pustit. Zákony říkají toto a tamto na ochranu zvířat, zakazují chov i jakoukoliv manipulaci se zvířetem, ale kdyby raději regulovali počet atomobilů, emise a jiné důležitější věci, které ohrožují naší zvěř víc než nějaký terarista. Myslim že chov Lacerta Agilis není o nic víc proto zákonu jako stažení filmu z internetu a následné půjčování. Navíc se jedná o celkem malého živočicha, který si léta brání své vlastní území (taritorium) ve kterém loví, spí, přezimuje, vyhřívá se atd. Volnost ani moc pro cestování nevyužijí po celou dobu svého života. Jejich rozsah pohybu je celkem malý. Myslim že pokud máš v plánu ji chovat, pak byxh doporučil co největší terárko, třeba klidně i metr na každé straně. Musí tam být lampička s UV světlem. V létě nasmýkaný hmyz (chycený). Jsou závislí na vytamínech a minerálech které jim poskytuje hmyz v jejich okolí kde loví. Žížali, cvrčky, brouky, veškerý lítací hmyz, zkrátka vše co se jim vejde do tlamy a co není jedovaté. Terárko jim přizpůsob okolí ve kterém jsi ji našel. Pokud žila na louce, pak nahrabat hlínu přímo z toho místa, klidně vyřízni celý kus i s trávou, nějaký ten kámen, větvičku atd. Potřebuje se taky schovávat a mít kde spát. Zahrabávají se i do země kde přespí. Každý nějak porušujeme zákony, není to žádná modla. A chov bych neviděl jako něco trestuhodného. Pokud se ti podaří rozmnožit Lacerta Agilis a vypustit mladé do přírody každý rok, pak můžeš mít i dobrý pocit z toho, že ti zákon na ochranu může políbit prdel a zvíšils stav této krásné ještěrky o pár kousků. Kabys chtěl další info. není problém napsat na email Bueller@emal.cz

Děkuji za rady, které jsem našla na těchto stránkách. Také jsme našli v písku na stavbě vajíčka. Dali jsme je do sklenice, vylíhly se postupně ještěrky. První 4 jsme hned vypustili, další 3 máme v terárku. Máme 3 děti, chytáme malý hmyz, dali jsme se díky nim na chov moučných červů a cvrčků...je pro nás moc zajímavé pozorovat s dětma ještěrky, poznávat je...přesto se chystáme a děti připravujeme na to, že je v nejbližší době pustíme. Jak jsem pochopila, mají se zazimovat a to nevím, jak jim doma umožnit. Ještěrky se vylíhly koncem července. Snažíme se je vykrmovat, ať mají sílu přežít...nejstarší syn začne chodit do přírodovědného kroužku, tam si odnese zbytek červů i cvrčků...snad loučení s ještěrkama bude snažší...Asi nás moc nepochválíte, že jsme ještěrky nepustili všechny, ale doufám, že uděláme správně, že se s nimi rozloučíme v příštích dnech...

Jj to se samozřejmě dá, ale potíž je ta, že tady u nás stejně obtížně seženeš povolení k chovu, ikdyž to je legální zvíře z odchovu v lidské péči a jsou na něj papíry. navíc ho pak choděj úředníci kontrolovat...je to prudismus podobně jako s Citesem. je plno jiných ještěrek třeba ze středomoří, které jsou také pěkné a zajímavé a podobné vylomeniny ze zákona na ně u nás nejsou potřeba.

No vidiš, u nás byl problém i s povolením na Sciurus vulgaris, a to byla x-tá generace v lidské péči ve varietě "mottled". Na jablonecku jsem povolení dostala, akorát přijeli zkontrolovat voliéru a už se neobjevili, v MB mi nechtěli obnovit povolení vůbec a neskutečně s tim prudili, tak jsem je raději prodala....záleží na tom, odkud člověk je a co tam sedí na úřadech.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru