Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon jemenský

Pochopil jsem ze bych mel svitit Žárovka REPTI GLO 5.0 26W + bych k tomu pridal bodovou zarovku 25W

To bych řekl, že je to nejlevnější, jakž takž řešení, které bych určitě ve vhodném počasí doplnil o občasné slunění v klícce. Pokud chceš chamíkovi dopřát větší luxus, tak použij nějakou výbojku (hlavně potom u většího jedince ve větším teráriu), např. bright sun 70 W nebo 100 W t-rex nebo 100 W mega ray atd. Už jsou i vymakanější. Doporučil bych kontaktovat Mad Mikea. K té výbojce bych přidal na celkové dosvětlení ještě jednu nebo dvě neutr. bílé zářivky (počet a délka / watáž dle velikosti terária)

vitaminy Reptivite ,mohu pridavat i do vody?

Jistě je lze používat stejně jako celou řadu jiných vitamino-minerálních přípravků, osobně jsem zastáncem nutrimixu pro nosnice od firmy Biofaktory, který zcela splňuje mé nároky (hlavně cena mě baví:-)). Některé, samozřejmě hlavně tekuté, přípravky lze i míchat do vody, ale bohatě postačuje obalovat cvrčky a ost. krmný hmyz výše zmíněným nutrimixem.

Bude pouze jeden takze lepsi je samec?

Zcela jednoznačně, je větší, barevnější, déle bude žít a nenastanou u něj komplikace z případnými planými snůškami.

Ještě bych dodal, že pro chov cham. jemenského jsou mimo jiné důležité čtyři faktory, a to - dostatečné větrání (proto je vhodnější spíše chov ve voliérce, případně v teráriu z velkými větracími plochami - např. celý bok a strop), kvalitní a intenzivní osvětlení (ideálně s dostatkem UV A a B), dostatek vody (ale přitom nezapařené terárium - proto je nutný první bod, ideálně denně u mladých, u dospělců obden silně porosit na dostatek živých nebo alespoň umělých rostlin, z jejichž listů a kapek na nich se může chamík dostatečně napít), dostatečný teplotní gradient (možnost výběru teplot od cca 38-40 °C pod zdrojem až po řekněme okolo 20-24 °C, v noci je vhodný pokles na teploty 18-20 °C, v zimním období u dospělých jedinců možno nechat v noci teplotu spadnout až na teploty okolo 15 °C, u mláďat by teploty celkově neměli být tak extrémní).

Samozřejmě další důležité faktory jsou výživové - dostatek Ca ve vhodném poměru k P a Mg, pestrá strava (především v létě a na podzim je vhodné využít bohaté hmyzí nabídky a nasmýkat nebo nachytat "divočinu" - např. kobylka zelená je ňamka:-), v zimě je vhodné cvrččí monodietu narušit např. švábi, sarančaty, výjimečně i třeba myšetem, nabízet lze i něco "zelené potravy").

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny