Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon jemenský

Zdravím,
pořídil sem si samičku chamika a chci se zeptat kolik by toho měla sežrat za den??protože žere jak o závod,jelikož bydlim na vesnici kde není nouze o mouchy tak jí tim láduju a občas jí tam přihodím i cvrčka ale na můj vkus žere moc.nedá se přežrat??A jak je to s pitím?zdá se mi že vůbec nepije a když dám vodu na umělou lžičku od vitamínů tak si jen srkne a to je celý,pak už do ní žádnou vodu nedostanu.
Jak často by měla pít??
Jinak,samička je velká cca 7cm,vlhkost je 60-70%,teplota je 26-29,rosim 3x za den,svitim uvéčkem a bodovkou

Předmět Autor Datum
ahoj,zacnu postupne od krmeni.Chamik ve velikost sedm cm(predpokladam v tele) je prcek,takove chamy…
Redsnake 22.05.2009 09:24
Redsnake
jasný že sem začátečník,dík za rady a postřehy,hlavně s tím rosením,za tím svítim Repti GLO 2.0 Comp…
mart1n 22.05.2009 10:11
mart1n
tak ty vitamíny jsou NutriMix Rep Calci Plus,to je jediný co používám,stačí to nebo mám ještě něco p…
mart1n 22.05.2009 18:04
mart1n
Já svítím Repti Glo 5.0 26W + 60W obyčejná výhřevná (záleží na velikosti terárka) a vše bez problému…
Zdeny 22.05.2009 20:47
Zdeny
Zdravim mam problem mam chamika a nejak se mi nemuze udrzet na nohach.Ma je otekle kolem kloubu.Pros…
Wigo 29.07.2009 16:01
Wigo
Jestli má oteklé klouby, tak to vypadá na dnu, ale nechci zbytečně plaši, nemám s tím zkušetosti (na…
A.d.a.m 29.07.2009 17:44
A.d.a.m
Zdravim, pisu sem protoze nechcu zakladat dalsi vlakno o chameleonovi jemenskem myslim ze uz je toho…
PT 13.11.2009 17:34
PT
Pochopil jsem ze bych mel svitit Žárovka REPTI GLO 5.0 26W + bych k tomu pridal bodovou zarovku 25W…
krokodýl 13.11.2009 18:12
krokodýl
Moc dekuji za vycerpavajici odpoved, jednoduse ,strucne a je tam vse,, :-) Dekuji PT
PT 13.11.2009 18:34
PT
zdravim nechtel sem zakladat novy vlakno tak se ptam sem...na koho se obratit kdyz sem navstivil zve… poslední
Demoon 15.11.2009 19:09
Demoon

ahoj,zacnu postupne od krmeni.Chamik ve velikost sedm cm(predpokladam v tele) je prcek,takove chamy krmim temer na doraz:)tedy kolik sezerou,treba i deset cvrkalu plus mouchy atp.diky svemu kratkemu strevu maji docela nedokonale traveni,tudiz to jsou fakt popelnice...prekrmit temer nejde,pri krmeni jen hmyzem si myslim ani nehrozi riziko obezity,ci podobne,nebal bych se toho,vse s rozumem samozrejme. Jinak trosku nerozumim tomu,ze vsichni z chamiku delaji zvire z destneho pralesa:(ver mi,prilis mu to nesvedci.Bohate staci rosit jednou denne,pokud bude mit zizen i se z toho napije.Popr je dobre davat do terarka kus listu cinskeho zeli,jabka,hroznove vino atp, z cehoz take dokaze prijimat tekutiny,takze pak nemusi ani pit:)jinak to uvecko bych byt Tebou skonzultoval tady na poradne,nechci se Te nijak dotknout,ale dle Tvych dotazu soudim,ze jsi zacatecnik a takovym lidem ve zveraku casto prodaji kdejaky sunt s tim,ze to je vyborny zdroj UV.tak napis cim svitis a jak blizko ma chamik moznost jit ke svetlu.
btw. jake vitaminy pouzivas?:)
chovu zdar:)

jasný že sem začátečník,dík za rady a postřehy,hlavně s tím rosením,za tím svítim Repti GLO 2.0 Compact Lamp 13Watt a přišel sem na to že to není vhodný tak v nejbližší době vyměním za Bright Sun Desert 70W což by mělo být už v poho,jinak přístup k tý lampě má až na 2cm a je to odstupňovaný mřížkou na zadní stěně,tak může blízko jak potřebuje ale vždy když přijdu domů z práce tak je těsně u ní(žárovky) a ty vitamíny napíšu později.

Já svítím Repti Glo 5.0 26W + 60W obyčejná výhřevná (záleží na velikosti terárka) a vše bez problému, hlavní je UVB složka. Ohledně přístupu k lampě, myslím že 2cm je moc - hrozí popálení, o kousek bych snížil větve. Jinak s NutriMixem zkušenosti nemám. Používám Reptivite, plastin a hlavně čistý vápník (dá se koupit v lékárně), který slouží pro dobrý růst kostí. Váhavá chůze je úplně normální :-)

Zdravim, pisu sem protoze nechcu zakladat dalsi vlakno o chameleonovi jemenskem myslim ze uz je toho dost, :-D ale prece bych se chtel zeptat. Uz sem precetl tolik ruznych nazoru ze jsem z toho ponekud zmaten, :-D Pochopil jsem ze bych mel svitit Žárovka REPTI GLO 5.0 26W + bych k tomu pridal bodovou zarovku 25W vitaminy Reptivite ,mohu pridavat i do vody? Bude pouze jeden takze lepsi je samec? Dekuji, radsi se chcu zeptat nez patrit k tem co potom pisi Pomoc to a pomoc tohle a na pomoc uz je pozde,,,, juu to jsem hezky napsal,,:-):-D:-D PT

Pochopil jsem ze bych mel svitit Žárovka REPTI GLO 5.0 26W + bych k tomu pridal bodovou zarovku 25W

To bych řekl, že je to nejlevnější, jakž takž řešení, které bych určitě ve vhodném počasí doplnil o občasné slunění v klícce. Pokud chceš chamíkovi dopřát větší luxus, tak použij nějakou výbojku (hlavně potom u většího jedince ve větším teráriu), např. bright sun 70 W nebo 100 W t-rex nebo 100 W mega ray atd. Už jsou i vymakanější. Doporučil bych kontaktovat Mad Mikea. K té výbojce bych přidal na celkové dosvětlení ještě jednu nebo dvě neutr. bílé zářivky (počet a délka / watáž dle velikosti terária)

vitaminy Reptivite ,mohu pridavat i do vody?

Jistě je lze používat stejně jako celou řadu jiných vitamino-minerálních přípravků, osobně jsem zastáncem nutrimixu pro nosnice od firmy Biofaktory, který zcela splňuje mé nároky (hlavně cena mě baví:-)). Některé, samozřejmě hlavně tekuté, přípravky lze i míchat do vody, ale bohatě postačuje obalovat cvrčky a ost. krmný hmyz výše zmíněným nutrimixem.

Bude pouze jeden takze lepsi je samec?

Zcela jednoznačně, je větší, barevnější, déle bude žít a nenastanou u něj komplikace z případnými planými snůškami.

Ještě bych dodal, že pro chov cham. jemenského jsou mimo jiné důležité čtyři faktory, a to - dostatečné větrání (proto je vhodnější spíše chov ve voliérce, případně v teráriu z velkými větracími plochami - např. celý bok a strop), kvalitní a intenzivní osvětlení (ideálně s dostatkem UV A a B), dostatek vody (ale přitom nezapařené terárium - proto je nutný první bod, ideálně denně u mladých, u dospělců obden silně porosit na dostatek živých nebo alespoň umělých rostlin, z jejichž listů a kapek na nich se může chamík dostatečně napít), dostatečný teplotní gradient (možnost výběru teplot od cca 38-40 °C pod zdrojem až po řekněme okolo 20-24 °C, v noci je vhodný pokles na teploty 18-20 °C, v zimním období u dospělých jedinců možno nechat v noci teplotu spadnout až na teploty okolo 15 °C, u mláďat by teploty celkově neměli být tak extrémní).

Samozřejmě další důležité faktory jsou výživové - dostatek Ca ve vhodném poměru k P a Mg, pestrá strava (především v létě a na podzim je vhodné využít bohaté hmyzí nabídky a nasmýkat nebo nachytat "divočinu" - např. kobylka zelená je ňamka:-), v zimě je vhodné cvrččí monodietu narušit např. švábi, sarančaty, výjimečně i třeba myšetem, nabízet lze i něco "zelené potravy").

zdravim nechtel sem zakladat novy vlakno tak se ptam sem...na koho se obratit kdyz sem navstivil zverimex kde prodavaji chameleony v dost spatnym stavu(neni divu vzhledem k podminkam teraria-kus kamene a na nem umela kytka) chamici mimo toho ze sou ve stresu lezi na kameni a nekteri z nich se klepou a temer kazdej ma zapadly oci + MBD ..predem diky:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru