Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon jemenský

Zdravím,
pořídil sem si samičku chamika a chci se zeptat kolik by toho měla sežrat za den??protože žere jak o závod,jelikož bydlim na vesnici kde není nouze o mouchy tak jí tim láduju a občas jí tam přihodím i cvrčka ale na můj vkus žere moc.nedá se přežrat??A jak je to s pitím?zdá se mi že vůbec nepije a když dám vodu na umělou lžičku od vitamínů tak si jen srkne a to je celý,pak už do ní žádnou vodu nedostanu.
Jak často by měla pít??
Jinak,samička je velká cca 7cm,vlhkost je 60-70%,teplota je 26-29,rosim 3x za den,svitim uvéčkem a bodovkou

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravim, pisu sem protoze nechcu zakladat dalsi vlakno o chameleonovi jemenskem myslim ze uz je toho…
PT 13.11.2009 17:34
PT
Pochopil jsem ze bych mel svitit Žárovka REPTI GLO 5.0 26W + bych k tomu pridal bodovou zarovku 25W…
krokodýl 13.11.2009 18:12
krokodýl
Moc dekuji za vycerpavajici odpoved, jednoduse ,strucne a je tam vse,, :-) Dekuji PT
PT 13.11.2009 18:34
PT
zdravim nechtel sem zakladat novy vlakno tak se ptam sem...na koho se obratit kdyz sem navstivil zve… poslední
Demoon 15.11.2009 19:09
Demoon

Zdravim, pisu sem protoze nechcu zakladat dalsi vlakno o chameleonovi jemenskem myslim ze uz je toho dost, :-D ale prece bych se chtel zeptat. Uz sem precetl tolik ruznych nazoru ze jsem z toho ponekud zmaten, :-D Pochopil jsem ze bych mel svitit Žárovka REPTI GLO 5.0 26W + bych k tomu pridal bodovou zarovku 25W vitaminy Reptivite ,mohu pridavat i do vody? Bude pouze jeden takze lepsi je samec? Dekuji, radsi se chcu zeptat nez patrit k tem co potom pisi Pomoc to a pomoc tohle a na pomoc uz je pozde,,,, juu to jsem hezky napsal,,:-):-D:-D PT

Pochopil jsem ze bych mel svitit Žárovka REPTI GLO 5.0 26W + bych k tomu pridal bodovou zarovku 25W

To bych řekl, že je to nejlevnější, jakž takž řešení, které bych určitě ve vhodném počasí doplnil o občasné slunění v klícce. Pokud chceš chamíkovi dopřát větší luxus, tak použij nějakou výbojku (hlavně potom u většího jedince ve větším teráriu), např. bright sun 70 W nebo 100 W t-rex nebo 100 W mega ray atd. Už jsou i vymakanější. Doporučil bych kontaktovat Mad Mikea. K té výbojce bych přidal na celkové dosvětlení ještě jednu nebo dvě neutr. bílé zářivky (počet a délka / watáž dle velikosti terária)

vitaminy Reptivite ,mohu pridavat i do vody?

Jistě je lze používat stejně jako celou řadu jiných vitamino-minerálních přípravků, osobně jsem zastáncem nutrimixu pro nosnice od firmy Biofaktory, který zcela splňuje mé nároky (hlavně cena mě baví:-)). Některé, samozřejmě hlavně tekuté, přípravky lze i míchat do vody, ale bohatě postačuje obalovat cvrčky a ost. krmný hmyz výše zmíněným nutrimixem.

Bude pouze jeden takze lepsi je samec?

Zcela jednoznačně, je větší, barevnější, déle bude žít a nenastanou u něj komplikace z případnými planými snůškami.

Ještě bych dodal, že pro chov cham. jemenského jsou mimo jiné důležité čtyři faktory, a to - dostatečné větrání (proto je vhodnější spíše chov ve voliérce, případně v teráriu z velkými větracími plochami - např. celý bok a strop), kvalitní a intenzivní osvětlení (ideálně s dostatkem UV A a B), dostatek vody (ale přitom nezapařené terárium - proto je nutný první bod, ideálně denně u mladých, u dospělců obden silně porosit na dostatek živých nebo alespoň umělých rostlin, z jejichž listů a kapek na nich se může chamík dostatečně napít), dostatečný teplotní gradient (možnost výběru teplot od cca 38-40 °C pod zdrojem až po řekněme okolo 20-24 °C, v noci je vhodný pokles na teploty 18-20 °C, v zimním období u dospělých jedinců možno nechat v noci teplotu spadnout až na teploty okolo 15 °C, u mláďat by teploty celkově neměli být tak extrémní).

Samozřejmě další důležité faktory jsou výživové - dostatek Ca ve vhodném poměru k P a Mg, pestrá strava (především v létě a na podzim je vhodné využít bohaté hmyzí nabídky a nasmýkat nebo nachytat "divočinu" - např. kobylka zelená je ňamka:-), v zimě je vhodné cvrččí monodietu narušit např. švábi, sarančaty, výjimečně i třeba myšetem, nabízet lze i něco "zelené potravy").

zdravim nechtel sem zakladat novy vlakno tak se ptam sem...na koho se obratit kdyz sem navstivil zverimex kde prodavaji chameleony v dost spatnym stavu(neni divu vzhledem k podminkam teraria-kus kamene a na nem umela kytka) chamici mimo toho ze sou ve stresu lezi na kameni a nekteri z nich se klepou a temer kazdej ma zapadly oci + MBD ..predem diky:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru