Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Makedonie,Albánie V/09

Arutha:

sleduju to od chvíle cos to začal vkládat - tak doufám, že je to vše ať neruším mezi obrázky :-) Za jak dlouhou dobu a na jak velké ploše +- jsi tohle nalovil?
Tak už to je všechno, pár fotek zvířat ještě mám, ale vesměs by se to opakovalo. Ještě tam chybí čtyři druhy, které nemám nafoceny - Lissotriton vulgaris, Coronella austriaca, Hierophis gemonensis a Emys orbicularis.
Celkem jsme v Makedonii strávili jen 7 dní a v Albánii 3 dny. V Makedonii jsme měli 2 základny - 1. Konsko na břehu Prespanského jezera (výlet do Stenje a na ostrov Golem Grad, do pohoří Galičica a k Ohridskému jezeru), 2. U Dojranského jezera v Novi Dorjan (výlety do kaňonu Vardaru a do Smolari do podhůří pohoří Belasica) a při přejezdu z Albánie na Dojran jsme měli několika hodinový výlet na monastýr (klášter) Treskavec u Prilepu. V Albánii jsme bydleli v městečku Radhime na pobřeží Jónského moře (výlety do okolí - průsmyk Llogara, římské památky nedaleko Radhime), při přejezdu od Prespy do Albánie jsme měli krátkou zastávku ve městě Ohrid, ve Sv. Stefan a druhý den ráno v Albánii ve městě Berat - zřícenina hradu nad městem.
Jinak, teda všechno z toho jsem nechytl, jen skoro všechno:-D. Bohužel třeba kváti (El.q.quatuorlineata) jsem si musel na focení půjčit.
Jinak třeba hermannek jsem jen já sám našel nějakých 15-20, celkem jich bylo nalezeno určitě několik desítek. U Treskavce byli desítky a desítky těch krásných erhardek, přímo jen na jediné terase našeho apartmánu u Dojranu jsem napočítal tuším asi 15 těch "kotscháků", zelených ještěrek tam bylo taky spousta. Zmije růžkaté jsme viděli tři - dvě na Golem Gradu (1 nám přinesl místní průvodce, 1 chytil Ivan Kocourek - šel metr přede mnou:-/) a jednu v kaňonu Vardaru chytla moje maličkost. štíhlovek jsem viděl víc, ale chytnul jen jednu (dvě mi zdrhly v tom pařáku u Treskavce), jednu I. Kocourek a jednu Janina Bul. (to mládě). Persy dvě (jednu Janina, jednu já). Tessellat kvanta na Prespě, hlavně na G. Gradu, tam se plazily všude... Longissimu jedinou - to mládě ve Smolari (moje maličkost:-)). Pár slepáků v Albánii a jednoho v kaňonu Vardaru. Ivan K. viděl v Albánii gemonensisku a na Galičici chytil Coronellu, E. quatuorlineata - dva kousky v Albánii - 1 dospělá (Janina B.) a jedno mládě (Ivan K.)Takže na hady celkem slušný. Jen mě mrzelo, že byl takový pařák, takže jich nebylo vylezlých víc, doufal jse ma Dojranu třeba v najadumky a malpolony...

Mino:
toto je hotovy raj pre plazaky :-) Jirka Hales ma tam pre rokom volal a teraz lutujem ze som nebol :-(
Stojí to opravdu za to, jen kdyby to nebylo v takovém kvaltu a nebyly takové pařáky... Srovnatelný pro mne byl jz. Bulharska - údolí Strumy až po Petrič, taky super.

Mad Mike:
Co je prosím ta užovka s oranžovou hlavou?
Štíhlovka východní (Dolichophis caspius), nejdelší had Evropy a pěkná "vzteklina":-)
V Bulharsko jsem skočil po jedný, která měla určitě přes 2 metry, tahal jsem ji za poslední třetinu těla z díry v zídce pod viaduktem, ale nevytáhnul, spíš bych ji přetrh...:-/

Pepé:
může mě jen mrzet,že jsem se též nepřidal:.(.
To, jo, stálo to za to.

Melda:
Teda Ondro,opravdu mádhera.Já potkat tu červenou Podarcis melisellensis,tak mám okamžitou zástavu.
Byla to zřejmě P. erhardii. A bylo jich tam asi tak 1000, pořád mi běhali přes cestu a skákali z pod nohou, ale chytat je v tom vedru byl nadlidský výkon, pár jsem si jich teda lapnul, ale tuhle nejhezčí (takových tam bylo jen pár) drapla Janina (JaBul) s přítelem.

Navay:
Jinak Ondro, jseš si jistý, že tohle (obr.) je P. erhardii (soudím podle názvu fotky "046konskostenjeperhardi.jpg")?
Podle mě je to muraliska. Vím že ve Stenje jsou i erhardky, ale tahle to podle mě není. Každopádně podařená výprava.
Asi to bude muraliska, tuhle jsem fotil o něco výš při přechodu ze Stenje do Konjsko, já ty podarcisky do popisek flákal, jak mě zrovna napadlo. Pořád tyhle dvě přehazuju:-), jestli bys pro mě měl nějaký typ, jak je spolehlivě odlišovat, tak sem s ním, třeba si to konečně zapamatuju:-).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny