Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ???Kanibalismus u Agkistrodon contortrix???

Na jednom zahraničním vebu jsem našel poznámku o možném riziku kanibalismu u těchto ploskounů. Údajně větší jedinci rádi pozřou menší.
Teď mi jde o to, že mám březí samici (od páření cca 3 měsíce) a zatím je chována se samcem společně v jedné nádrži. Nerad bych proto přišel o svůj první odchov. Takže už se urychleně pro jistotu pracuje na terárku pro samce.
Zajímá mi ale jestli tady máte někdo osobní zkušenost, nebo víte o nějakém konkrétním případu kanibalismu u tohoto druhu (třeba jen z doslechu).
Já osobně o žádném případu nevím a ani jsem nikdy neslyšel. Na svojich zvířatech jsem nikdy nepozoroval ani náznaky nějakých kanibalistických choutek. A to je chovám celoročně v párech (ikdyž v přibližně stejné velikosti).
Předem díky za odpovědi, popř. i projevený názor.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chovám ve velkém teráriu 5ks dospělých A. c. contortrix, kteří spolu vyrůstali od mláďat. Vzhledem k…
carlos 22.06.2009 12:34
carlos
Taky bych v tom neviděl problém ,samici jsem před porodem od samce nikdy neodděloval a mláďat si ani…
Bandor 22.06.2009 18:44
Bandor
Možná ještě jeden (pro někoho zde možná) hloupej doprovodnej dotaz: Kolik a jak často by jste mi dop…
Vladěk 22.06.2009 20:15
Vladěk
krmím dospělá zvířata cca 1x za 3 týdny po jednom krmném hlodavci optimální velikosti. Samosebou že…
krokodýl 23.06.2009 15:53
krokodýl
A mozem sa spytat ako casto mam krmit mlade ? cca 30 cm kazdy. momentalne raz za 10 dni dostanu kazd…
Nordic 22.01.2010 15:16
Nordic
Nordic nehnevaj sa, ale s takymito otazkami sa naozaj nemozes cudovat ze sa ludia rozculuju ... od n…
Bic0 23.01.2010 08:34
Bic0
Krmim ich tak ako uznavam za vhodne. A ako mi bolo povedane a ako som cital. No lenze potom sledujem… nový
Nordic 23.01.2010 10:08
Nordic
Dalej Bic0 mi vadi proste to ze to presne nikto nedefinuje. Napriklad teplota. Mala by byt od 23-26.… poslední
Nordic 23.01.2010 10:14
Nordic

Chovám ve velkém teráriu 5ks dospělých A. c. contortrix, kteří spolu vyrůstali od mláďat. Vzhledem ke snaze o nepříbuzné spojení šlo o různě staré-velké jedince, někteří byly poloviční než největší z nich. Nikdy jsem nepozoroval žádný pokus o kanibalismus, dokonce ani při krmení několika jedinců, které občas proběhne za plného osazení terária. Netvrdím tím ale, že ke kanibalismu u tohoto druhu nemůže dojít.

Možná ještě jeden (pro někoho zde možná) hloupej doprovodnej dotaz: Kolik a jak často by jste mi doporučili krmit dospělá zvířata? Já krmím dospělá zvířata cca 1x za 3 týdny po jednom krmném hlodavci optimální velikosti. Samosebou že březí samici nyní přikrmuji.
Ještě před lety bych v tomhle neviděl problém, ale mám pocit že čim déle hady chovám tim více přemýšlím nad těmato základníma věcma.
Už v roce 2005 kdy jsem kupoval první ploskouny jsem byl od několika chovatelů varován před jejich překrmováním s odůvodněním že mají sklony k tloustnutí. Kolik krmiva je opravdu optimální???... aby zvířata nijak nestrádala, ale zároveň aby hadi co nejlépe rostli a získali co nejoptimálnější osvaleni.
Některé v zajetí chované ploskouni které jsem viděl jsou totiž opravdu hodně dost obtloustlí.
Za reakce předem díky.

Krmim ich tak ako uznavam za vhodne. A ako mi bolo povedane a ako som cital. No lenze potom sledujem dalsie 2 - 3 zdroje a tam zas pisu inak. Tak som si neni presne isty ze ci je to fine. Oni maju tendenciu tlstnut. A to ja nechcem. Neni som si proste isty.

Dalej Bic0 mi vadi proste to ze to presne nikto nedefinuje. Napriklad teplota. Mala by byt od 23-26. To je v poriadku. A dalej vlhkost. Mierna, kedze ziju nizzinne. Ale potom citam na inom zdroji ze teplota by mala byt vyssia. A cez noc mensia. Co je logicke. Izbova teplota. A potom citam na blogu cloveka ktory ma prax 15 rokov a vravi ze velka chyba teraristov je ked maju moc velke vlhko a podobne. Proste nieje problem si zistit informacie o nich. Mam ich ozaj hodne. Ale nasledne citam protinazory a neviem ozaj co si mam o tom mysliet. Dospelim to vadit nebude moc. Ale toto su mimina. Tak ich co sa tyka tej stravy nechcem prezrat. Ten dotaz vyznem zaciatocnicky. Ale proste ja uz neviem. Bud nech sa vsetci dohodnu a vravia to iste. Alebo KAZDA odpoved je spravna Bic0 ?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru