Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Právě zažívám ten samý, nebo alespoň podobný problém. Hledám na netu nějaké rady a narazil jsem na v…
Lázňa 08.09.2009 17:07
Lázňa
Nesezrala Vam tu prvni varku mrazenych gamaru jeste nez roztaly? Led, resp. nedostatecne rozmrazena…
JaBula 08.09.2009 18:23
JaBula
jakožto letitý akvarista vím, že mraženou potravu musím dát nejdříve rozmrazit. Takže jsem si 100% j…
Lázňa 10.09.2009 15:22
Lázňa
vím, že mraženou potravu musím dát nejdříve rozmrazit Zda se, ze v nerozmrazene potrave tedy proble… poslední
JaBula 10.09.2009 15:52
JaBula

Právě zažívám ten samý, nebo alespoň podobný problém. Hledám na netu nějaké rady a narazil jsem na vaši diskuzi. Proto bych vám rád nastínil svůj problém.
Mám vodní želvu Trachemis Scripta Scripta a najednou z ničeho nic přestala mít zájem o potravu. Dříve se mohla utlouct po sušených krevetkách. Jen co viděla pytlík přes sklo akvária, tak lítala jak šílená. Ostatní stravu v podobě různých granulí a vajíček přijímala rovněž, ale již ne tak nadšeně. Nedávno jsem jí koupil mražený gamarus. Všemožně se snažím o pestrou stravu a měl jsem dojem, že krevetky v mražené podobě jsou daleko šťavnatější a vábnější než ty sušené. Při prvním krmení to tak skutečně bylo a želva je zhltla do poslední. Druhý den však přestala jevit o krevetky zájem. Nakonec jsem je musel z akvária vylovit a vyhodit. Zkusil jsem tedy granule. Těch si ani nevšimla. Opět jsem je před úplným rozmočením vyhodil. Nakonec jsem zkusil její oblíbené sušené krevetky. Do dnešního dne o ně nejeví žádný zájem. Jednou za den si trochu zobne, ale jinak nejeví o potravu zájem a vše nechá na hladině a odplouvá. Večer pak ale plave jak splašená a zdá se že by ráda něco k snědku ( vždy to tak dělala, když vyžadovala potravu ). Jakmile však vložím do akvária potravu, tak o ni stejně nejeví zájem.
Ještě dodám, že jinak želva vypadá velice zdravě. Je čilá, jak ve vodě, tak na souši. Pokud rozsvítím vyhřívací žárovku okamžitě se sluní na kameni. Řekl bych, že světla má dostatek. Mám ji od malička cca 1 rok, ve stejném prostředí a stejných podmínkách.

Můžete prosím někdo poradit ?

Nesezrala Vam tu prvni varku mrazenych gamaru jeste nez roztaly? Led, resp. nedostatecne rozmrazena potrava v travici soustave dokaze nadelat neuveritelnou paseku.
A ke krmeni: Kde jsou plzi, zizaly, zive rybicky? Co nejake vitaminy a mineraly? At uz je to jakkoli, gamarova monodieta neni nejlepsi zpusob, jak zdrave krmit vodni zelvu. Podobne ziveny organismus casto chatra az najednou zkolabuje. Je klidne mozne, ze jde o tento pripad i u Vas.

jakožto letitý akvarista vím, že mraženou potravu musím dát nejdříve rozmrazit. Takže jsem si 100% jist, že potrava byla dokonale rozmražená. Krmnou dávku nechávám dost dlouho a do úplného rozmražení na misce v prostoru zářivky. Jinak ten gamarus jsem jí podal poprvé. Není tedy živena pouze jím. Z mražené potravy jsem před tím několikrát podával akvaristické patentky a nitěnky, které mám pro rybičky. Jinak krmím převážně vitaminovými granulemi a sušenými krevetami, které miluje ( nebo spíše milovala ). Občas přidám bílek z vajíčka, který ji ovšem moc nenadchnul.
Co se týká živé potravy, tak je pravda, že ta je zanedbávaná. Plže nepodávám a o živých žížalách jsem několikrát přemýšlel ( když jsem je jako rybář nakupoval v rybářském obchodě ), přesto jsem je spíše z obav nikdy nepodával. Co se týká rybiček, tak má možnost svobodné volby a kdykoliv si může nějakou ulovit. V akváriu má poměrně dost zbylých neonek a pavích oček. Plus ještě jednu dožívající samici tetry konžské. Bohužel rybiček si vůbec nevšímá. Také jsem čekal, jak se na ně vrhne, ale ono nic. Kamarádka mi říkala, jak jí želva vyplenila akvárium. Moje rybičky však proplouvají při krmení želvě mezi nohama a před tlamou a pojídají zbytky od její tlamy, ale ona si jich prostě nevšímá.

vím, že mraženou potravu musím dát nejdříve rozmrazit

Zda se, ze v nerozmrazene potrave tedy problem nebude

Jinak ten gamarus jsem jí podal poprvé. Není tedy živena pouze jím.

Do meho predchoziho prispevku si misto gamarove monodiety doplnte korysovou monodietu. At tak ci tak, tento typ stravy (suseni korysi - krevetky ci gamarove) je u vodnich zelv vhodnejsi spis jako doplnek krmne davky nez jeji hlavni podil. Co za granule podavate, v jakem mnozstvi jak casto a jake je jejich slozeni co se tyka vitaminu a mineralu?

živých žížalách jsem několikrát přemýšlel ( když jsem je jako rybář nakupoval v rybářském obchodě ), přesto jsem je spíše z obav nikdy nepodával

Co to bylo za obavy? Nektere zelvy odmitaji hnojnaky, po rousnicích se ale mohou utlouct.
Zkuste se zelve podivat do tlamky (jestli ji tam neco neuvizlo) a na vyprovokovani zajmu o potravu zkuste neco ziveho (malou ampularku, okruzaka, zizalu, sarance nebo cvrcka na hladine...)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru