Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ATHERIS NITSCHEI-po pytve

ahojte,dnes som po návrate z roboty našiel Atherisku uhynutú na dne terária s otvorenou tlamkou.
Asi pred tromi mesiacmi som si všimol nejakých hrbolkov pod kožou.Nevenoval som tomu moc pozornosti,nakolko Atheriska bola normálne aktívna a ten novotvar sa dlho ani nezvečšoval.Zvečšenie som si všimol asi až pred tromi týždnami.V ten den som si zohnal kontakt na dobrého Mvdr. v okolí.Ten mal však dovolenku a potom som zase ja trávil vela času v práci-musel som.
V poslednom týždni sa zdržiavala často na zemy,ale stále nevyzerala zle.
Hned dnes som sa rozhodol ju otvorit-najme zo zvedavosti čo to má pod tou kožou.Ešte predtým som si všimol krvavé vyústenie trachei/dýchacia trubica/.Oči boli v normále-neboli zapadnuté.Nozdry čisté ,bez výtoku.Kloaka mierne otvorená s menším výtokom bieleho/vápenatého trusu/.
Potom som našiel obrovský absces prirastený k chrbtici/rástol od spodku chrbtice smerom k plúcam,bol velký asi 2,5x2cm/,Další asi o polovicu menší som našiel asi 5cm pred kloakou /takisto prirastený zospodu chrbtice/,posledný/v tele/som našiel v oblasti kloaky.
Takéto,ale menšie abscesy som našiel aj pod kožou -v roznej velkosti /max.1cm priemer,ale hlavne menšie/-bolo ich min 5ks.
Plúca boli mierne zakrvavené/nie od mojej žiletky/,v reze bolo vidiet drobné tmavšie bodky.
Velký absces som rozrezal a vnútro tvorilo množstvo drobných nažltlých.guličiek.
Ak máte niekto tip ,čo mohlo byt príčinou úmrtia ,tak prosím poradte.Viem takto je to tažké,ale niekto už možno toto zažil.Dúfam,že si to prečíta aj pani Bulantová:-)
PS:dufam,že som na nič nezabudol,Atherisku momentálne chladím,tak keby niekoho niečo napadlo ešte sa možem na volačo pozriet,ale zajtra už pojde do zeme.
Voprd dakujem
PS:je mi jej lúto,bola nádherná, a raz v živote ich ešte budem chovat:.(

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To je mi líto, byl to krásnej had, když žil!
Kudlanka 02.10.2009 19:30
Kudlanka
Jo díky ,už je v hadom neby.Ešte by som dodal,že si nie som 100pro istý ,že ide o abscesy/videl som…
Pitviper 02.10.2009 19:37
Pitviper
Ahoj. Tak to me fakt mrzi. :-(:.( Nemuzu jinak nez do p.i.c.i... :-( Moc ti rozumim,vzdy kdyz du dom…
Radar14 03.10.2009 14:45
Radar14
můj dotaz je mimo mísu,ale kolik měřila pitvipere?
basster 03.10.2009 14:49
basster
čaute,práve zistujeme s kamarátom ,čo mohlo byt príčinou smrti.Neviem ,či možu byt smrtelné len rozs…
Pitviper 03.10.2009 16:23
Pitviper
Ps-krasnej pohled na papkajici Nitscheiku :-) Skoda ji :.(
Radar14 03.10.2009 17:07
Radar14
čau,díky za nejaké info. Kdyz se mi to podari a budou mlady zivy,tak mas u me jednu Squamu gratis..…
Pitviper 03.10.2009 19:23
Pitviper
Jeste nic nemam :-) A nikdo se v budoucnu nebude branit,odchovu z Tve strany... :-) A neni to podmin…
Radar14 03.10.2009 19:34
Radar14
Svatá pravda;-)
Pitviper 03.10.2009 19:48
Pitviper
čaute ,nakolko som kontaktoval na druhý den aj p.Bulantovú,tak Vám tu s jej zvolením prikladám jej o…
Pitviper 05.10.2009 16:44
Pitviper
Zdravim, Pitviper, mozes mi dat mail na pani Bulantovu? Trochu odbocim od temy.... Ak sa nemylim, ta…
danio007 05.10.2009 22:17
danio007
Dobrý den, nechcem Vám motat hlavu,ale tu jej vyschnutost /dehydrovanost/ som začal viac pozorovat a… poslední
Pitviper 05.10.2009 22:34
Pitviper

Ahoj. Tak to me fakt mrzi. :-(:.( Nemuzu jinak nez do p.i.c.i... :-( Moc ti rozumim,vzdy kdyz du domu,tak mam taky strach,ze tak najdu samicku Squamy... :.( No muzu te uklidnit,ze to urcite nebude chyba chovu,ale proste smula... Me prislo divny ze samice nezere,nezerou spis samci.. Ale s Nitscheikama zkusenosti nemam.. O pitvach nevim vubec nic,ale na absces to asi vypada.Doufam,ze te to neodradi od chovu Atherisek.Musime tu smulu kurna zlomit...

čaute,práve zistujeme s kamarátom ,čo mohlo byt príčinou smrti.Neviem ,či možu byt smrtelné len rozsiahle abscesy,alebo sa abscesy začali tvorit až po oslabení organizmu nejakou chorobou,alebo naopak.Menšie množstvo krvy na plúcach a krv v trachei-možno ochorenie dýchacích ciest atd.-žeby TBC?-ešte nevieme.

Keby niekto vedel nech napíše.

Nezmeral som ju /úplne som na to zabudol,ale odhadom 60-65cm.

PS:na obrázku jej posledná myška:.(

čaute ,nakolko som kontaktoval na druhý den aj p.Bulantovú,tak Vám tu s jej zvolením prikladám jej odpoved mailom:

Dobry den, odpovidam trochu opozdene, nimcene k Vasemu dotazu z TP. Zkusim to vzit nejak poporadku:
Otevrena tlamka muze byt zpusobena leccim, muze to byt nasledek predsmrtnych kreci (ruzneho puvodu). Hrbolky pod kuzi u importovanych hadu (zvlaste stromaku) byvaji zpusobeny pritomnosti parazitu (larvy tasemnic, spiruridu, dospelci filarii...), pripadne abscesy po jejich odleceni nebo odhojeni (viz prilozene obrazky operace trimerezura). Podaval jste samici treba i pred delsi dobou nejaka antiparazitika? Moznych pricin je samozrejme vic (abscesy po zraneni ci kousnuti, novotvary...). Barva trachey - tam podle fotky tezko rict jestli nejde o normalni pigmentaci, jaka je u nekterych hadu bezna. Nebo slo o krevni srazeninu uvnitr trachey? K tomu by bylo potreba tracheu rozriznout. Pootevrena kloaka - plati totez co u otevrene tlamky. Co se tyka abscesu (nebo proste tech utvaru u patere) - byly prirostle pevne k pateri nebo sly "vyloupnout"? jake byly utvary a vnitrni "granulky" konzistence? Sice uz urcite nezjistime co to presne bylo (bez histolky), ale spis pro zajimavost. Utvary pod kuzi nemusi byt zpusobene stejnym faktorem jako ty v telni dutine. Nekousla se samice s nekym treba i pred delsi dobou? (resp. nepokousal ji treba samec nebo dalsi jedinec ze skupiny?) . Celkem zasadni je informace, ze to, co povazujete za plice jsou vlastne jatra, ktera jsou takto krvaciva normalne, co uz tak bezne nebyva je podle meho nazoru nadmerne svetla barva jater a jejich neprirozene zvetseni. To muze byt zpusobenu take mnoha faktory at uz nejakou infekcni chorobou nebo casto metabolickou poruchou.
Urcite je skoda, ze netusime jak vypadaly plice, ze jste neotevrel travici soustavu a nenafotil ledviny. Mohlo by to napovedet vice . Prilis jsem Vam asi nepomohla (je tam spousta neznamych ktere uz asi nevyresime), snad bude Vas pristi pokus o chov techto hadu uspesnejsi. Mejl kdyztak muzete zkopirovat i s fotkami na TP, treba to bude zajimat i ostatni.
S pozdravem

Jana Bulantova

Zdravim,
Pitviper, mozes mi dat mail na pani Bulantovu?
Trochu odbocim od temy....
Ak sa nemylim, tak ten had na fotkach je nejaka Ahaetulla, a asi tak pred dvoma tyzdnami som si vsimol na mojej asi 2 take podobne hrcky... no tiez som tomu neprikladal velku vahu, ale ked vidim toto, tak sa chcem radsej opytat...
Diky.

Dobrý den,
nechcem Vám motat hlavu,ale tu jej vyschnutost /dehydrovanost/ som začal viac pozorovat asi 1-2mesiace pred smrtou.Proste nebolo to tak ,že zrazu skor to trvalo kým to prišlo nápadnejšie/proste tak postupne.
Nepila posledni dobou samice vice nez obvykle?-skor by som povedal,že som pri rosení večer ani nepozoroval náznak napit sa.
Ale može to byt zavádzajúce,lebo mohla pit niekedy cez noc.
kolik ze mela pres leto?-cez leto bola bez žiarovky a teplota bola max.27 cez den.Pre zaujímavost v dubnu sa dobrovolne vyhrievala pod žiarovkou kde som nameral teplotu 30,2stupnov.
Nezvracela Vam samice nejakou dobu pred smrti? Byt jen jednou?-nie
Teraz som Vám asi moc nepomohol.
Ked Vás niečo napadne ,budem len rád.
Vopred dakujem,

Odpoved p.Bulantovej:

Dobry vecer,
no, i ta delsi "vyhublost" by mohla byt znamkou dehydratace kvuli poruse ledvin (pokud tedy ty popisovane zdureniny nebylo neco jineho). zhubnuti z podvyzivy je nepravdepodobne, tukovych zasob mela samice evidentne dost). Na vic uz asi neprijdeme...vic uz mne nenapada, zvlaste kdyz ctu Vase odpovedi k mym upresnujicim dotazum...
Snad se to uz nebude opakovat...

Ešte raz musím JaBule podakovat.

Danio:neotálaj a práš k vetovi;-)
To bude niečo podobné ako má ten Trimeresurus na fotkách vyššie.U Ahaetull je to velmi časté.
Máš SS.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru