Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zdroj tepla pro zelvy

prosim o radu,mam zelvi stul,v nem 7 suchozemskych zelv,hermanek,ruzne velikosti od 10cm do 20cm.resim ted tepelny zdroj pod kterym se budou vyhrivat.dala jsem jim tam zatim 2 reflektorove zarovky ale jaksi mi prijde ze se pod ne vsechny nevlezou/je to logicky/.ruzne se tam mackaj a ty vetsi utlacuji ty mensi.nevim prave jakou tepelnoou silu ma ten osram 300w vitalux-jestli by se pod tim vsechny vyhrali najednou nebo radsi naky poradny jeden reflektor,nebo zaric do koupelny/aby se zas neupekly/,fakt nevim co tam dat,aby byli vsechny spokojeny a pekne nahraty.diky za inspirace a rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
stacilo by toto je to 150w?nebo naky podobny halogen?jak daleko asi by to melo byt od tech zelv?je l…
osmanda 14.10.2009 11:00
osmanda
Určitě by stačil, oproti reflektorové žárovce osvítí větší plochu. Výšku musíte vyzkoušet, počítám t…
krokodýl 14.10.2009 18:09
krokodýl
diky,uvb vyresim asi tou osramkou.jenom by me jeste zajimalo jak je to stou vyhrevnosti-co hreje /pa…
osmanda 14.10.2009 18:43
osmanda
To se těžko odhaduje. Pokud jde o větší plochu, tak je lepší použít např. dva halogeny vedle sebe (t…
krokodýl 14.10.2009 19:18
krokodýl
Mrknete na tyhle svitidla, koukam na videa s G. pardalis a koukam, osramky, nejaky co sem o nich ani…
VáclavM 18.11.2009 22:55
VáclavM
VáclavM: Fotky teď nemám, ale máme 8 pardálek (20-35 cm) v teráriu, tedy spíš takové ohrádce cca 2 x…
krokodýl 20.11.2009 09:40
krokodýl
Krokodyle, diky za odpoved. Takze prakticky ta ultravitaluxka je teda i na vyhrivani i jako zdroj te…
VáclavM 20.11.2009 10:35
VáclavM
Takze prakticky ta ultravitaluxka je teda i na vyhrivani i jako zdroj tepla. Ono v té místnosti je…
krokodýl 20.11.2009 17:38
krokodýl
Prave sem si to po sobe precet8-) , pochopil si me:beer: diky
VáclavM 21.11.2009 02:44
VáclavM
Porad nevim, jaky svetla, uz sem sem psal x moznosti, jak bych chtel tu svetelnou skladbu udelat. Ul…
VáclavM 25.11.2009 23:36
VáclavM
Já mám nad hermankama 70W Megaray, je nad zemí cca 30 čísel, teplota ideální okolo 35°, želvy se pro…
Arutha 25.11.2009 23:50
Arutha
Jeste premyslim, ze koupim termostat, aby hlidal teplotu a kdyztak ji nepustil pod 16C, jaky zdroj b…
VáclavM 26.11.2009 23:44
VáclavM
Anebo naopak dotápět pokoj, nikoliv terárium;-) Vyplatí se zvláště při kumulaci více terárií...já po…
Arutha 26.11.2009 23:51
Arutha
No jo, musim to nejak vykoumat, ty primotopy by byly nejjednodussi to je pravda. Lidi vy musite mit…
VáclavM 27.11.2009 00:07
VáclavM
Jako lokální zdroj bych sáhl spíš po halogenkách nebo klasika reflektorových žárovkách. Samozřejmě l… poslední
Arutha 27.11.2009 01:18
Arutha

Určitě by stačil, oproti reflektorové žárovce osvítí větší plochu. Výšku musíte vyzkoušet, počítám tak 60 cm, aby na substrátu bylo těch cca 35 st. C. Na druhou stranu Osramka má dostatek UV B, což by řešilo 2 v 1 (uv b + teplo). Výška by musela být také dost (možná i přez třičtvrtě metru), myslím, že by se tam želvy zvládly nacpat, resp. prostřídat, z té výšky je kužel světla přeci jen o něco širší. Ovšem ta spotřeba::) - cca 1,50 Kč za hodinu...
Asi bych šel raději do osramky ultravitalux, stejně by bylo třeba k halogenu přidat další zdroj UV B (tedy zase pár desítek wattů).

To se těžko odhaduje. Pokud jde o větší plochu, tak je lepší použít např. dva halogeny vedle sebe (třeba 20 cm od sebe) než jednu reflektorovku. Je výhoda, že zároveň slušně svítí (na větší ploše), ale zas tam není to UV B. Asi bych to nějak nakombinoval - jeden halogen a jedna výbojka - máš světlo máš teplo máš UV B. Jestli chceš trochu míň wattů (asi jo), tak můžeš použít třeba jen 100 nebo 75 W halogen a 100 W výbojku (teplo se dá dohnat nižší výškou zavěšení). Těch možností je hrozně moc, záleží i na celkové velikosti nádrže i okolních podmínkách v místnosti (světlo - okno, teplo atd.), můžeš třeba jen svítit trubicema a k tomu přidat 1 - 2 slabší výbojky na teplo a UV B. Místo obyč halogenů můžeš použít HQI nebo HQL (lepší světlo - vyšší cena), ty mají dost UV A a tuším, že i trochu UV B, ale musíš odendat ten skleněný kryt, aby to UV prošlo. Když budeš chtít jít s cenou světel i elektriky na doraz dolů, dají se použít nízko zavěšené trubice Narva a k tomu jen třeba dvě 40 W bodovky + 2-3 x týdně hodíš želvy na půl hoďky pod Osramku (zároveň je můžeš vykoupat... Pokud se týká kvality a složení světla, tak ti poradí líp Mad Mike, já bych si to musel všechno najít (nemám to v hlavě).

Mrknete na tyhle svitidla, koukam na videa s G. pardalis a koukam, osramky, nejaky co sem o nich ani nevedel, a tady sem o nich nic necet, ve zbozi je to nenaslo, tak aspon tady search.seznam.cz a tady video, je tam vic zdroju.
http://www.youtube.com/watch?v=jj82L1raXmE&feature =player_embedded
Porad premyslim, jak to udelat v terarku 2x 1x 0,7m, svetlo 2x 36W TLD865, teplo jsem myslel 2x 40W obyc. zarovky a jeste nejaky UV zdroj, chtel bych Ultravitaluxku, a zapinat jen na par hodin denne, nebo nejakou slabsi, ale take ucinnou na sviceni na cely den, s tim, ze by byla i jako zdroj tepla. Bude to pro zelvy pardali. Nejradsi bych byl, kdyby mi odepsal nekdo, kdo pardalky ma, popr. sem hodil i fotku teraria, abych videl, jak to ma usporadane svetelne. A popis zdroju svetla co pouziva. Nejlepe nekdo, kdo ma uz odrostlejsi zelvy. Dik:puff:

VáclavM:
Fotky teď nemám, ale máme 8 pardálek (20-35 cm) v teráriu, tedy spíš takové ohrádce cca 2 x 1,5 m plocha, hlinitopísčitý substrát (cca 10 cm) + seno, a jednu 300 w osram ultravitalux (běží celý den), cca půl metru nad nima, k tomu nějaký světlo od ostatních terárií a zářivek v místnosti (ale chtělo by to víc, nejlíp ještě dvě dlouhé zářivky přímo nad ně).

Krokodyle, diky za odpoved. Takze prakticky ta ultravitaluxka je teda i na vyhrivani i jako zdroj tepla.
Kolik hodin denne svitis? 12? Ja uz tam mam 2x Philips TLD865.
Posledni otazka, prosim te, mas je prez leto venku? Ja s tim pocitam, ze proste budou venku od jara do podzima, jak to jen pujde dlouho, podle teploty samo. Nekde jsem tu daval fotky terarka, do threadu "teraria z OSB" jak si me opravil, ze to neni zelvy stul ale prachsproste terarko:-D, koukni na to, ve strope je dira, kde bude nejspis ta osramka, ale melo to byt vetrani, takze predni zkosena stena bude nejspis cela otevrena, aby to luftovalo. A MadMiku diky za link:puff:

Takze prakticky ta ultravitaluxka je teda i na vyhrivani i jako zdroj tepla.

Ono v té místnosti je přes den dost teplo (okolo 25-26 st.C), takže ta vitaluxka slouží jako lokální zdroj tepla, kde se mohou nahřát na cca 35 a přitom schytaj dostatek uvB.

Kolik hodin denne svitis? 12?

Já ne, výbojka asi tak těch 12-13 h.

mas je prez leto venku?

Bohužel zatím nemám venkovní prostory. Ale považuji to za jediné vhodné řešení.

Já mám nad hermankama 70W Megaray, je nad zemí cca 30 čísel, teplota ideální okolo 35°, želvy se prostřídají všechny a pohoda:-) Spotřeba zdaleka ne taková joko Osram a účel UVB + teplo plní krásně...

Jeste premyslim, ze koupim termostat, aby hlidal teplotu a kdyztak ji nepustil pod 16C, jaky zdroj by ste mi doporuciili na dotapeni prez noc, aby to nevydavalo pro zelvy viditelne svetlo a byly v klidu.
Terarko 2x1x0,7 takze ultravitaluxka je sezehne urcite, protoze pri sviceni ultravitaluxem budu vypinat zdroj tepla a svetla. Topny kabely k zelvam nechci. Jak by ste resili nedostatecnou teplotu, kdyby nebyl doma nikdo, kdo by zatopil. Uz sem tu cetl, ze u pardalek je nocni pokles pohoda i kolem 15C, coz tu mozna ani nekdy neni, ale verim, ze kdyz pobezi terarko, tak se vytopi i pokoj kde budou:-) Dik za napady:beer:

Anebo naopak dotápět pokoj, nikoliv terárium;-) Vyplatí se zvláště při kumulaci více terárií...já používám konvektory a tepelné ventilátory, nejekonomičtější to není, ale když člověk nastaví na termostatu rozumnou teplotu tak je to OK...

Jako lokální zdroj bych sáhl spíš po halogenkách nebo klasika reflektorových žárovkách. Samozřejmě lze použít i bodovku sun glo (dělá se tuším ve dvou vatážích, jinak většina je "nebodovka"), ale ta se liší pouze barevným spektrem. Pokud jde o tepelný zdroj, byla by obyč bodovka z elektra levnější, co do účinku nastejno...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru