Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pre Khora - možno ťa bude zaujímať, že sme pred týždňom našli dve kladúce samice, ktoré boli označen…
fleiredelie 10.06.2010 12:05
fleiredelie
:-( tož to musely být pořádné "zářezy", jinak samičkám moc přeju ať se jim daří i nadále ;-):puff:
lupus 11.06.2010 11:42
lupus
Hoj lidi, pročítal jsem si diskuzi a mám tak nějak smíšený pocity. Bahenka má přeci hodně variabilní…
Crocodylus 11.06.2010 12:26
Crocodylus
Trochu OT, ale jen doplnim na vysvetleni... Crocodylus ma samozrejme pravdu co se tyce zminenych zpu… poslední
boa.constrictor 11.06.2010 14:44
boa.constrictor

Pre Khora - možno ťa bude zaujímať, že sme pred týždňom našli dve kladúce samice, ktoré boli označené zárezmi do maginálnych štítkov pred deviatimi rokmi (boli odchytené ako mláďatá vyliezajúce z hniezda na jeseň, prenesené do terária, cez zimu vykrmené, označené a na jar znovu vypustené do prírody) a zárezy boli stále krásne viditeľné aj sa podľa ich počtov a rozmiestnení dal identifikovať konkrétny jedinec z pred deviatich rokov. A to má karapax už pekne cez 17,6 cm na dlžku. ;-) Ja len pre info, lebo ťa to v minulosti dosť zaujímalo.

Hoj lidi, pročítal jsem si diskuzi a mám tak nějak smíšený pocity. Bahenka má přeci hodně variabilní kresbu a kdo jen trochu želvy pozoruje, naučí se rozeznat jednotlivé exempláře. Dokumentace karapaxu by měla stačit. Ono je asi rozdíl dokumentovat a rozeznávat zvířata ve volné přírodě, ve výzkumu nebo v chovu.

Tak jako tak, pro každý druh sledování se dá použít neinvazivní metoda.
Sice jsou tyto metody náročnější na čas a dokumentaci, ale ušetří zvíře.

1) Pro identifikaci (i sledování) ve volné přírodě může být použita rádiová vysílačka. a když se "studie" ukončí, vysílačka se odejme. (dneska se dá vymyslet něco se solárním článkem, vodotěsný blbinec, který neomezuje zvíře a dlouhodobě funguje)
2) v laboratorním chovu, výzkumu - pochybuji že by byly chovány desítky nebo stovky zvířat v jedné nádrži. Na experimenty se přeci drží zvířata separátně, nebo po pár kusech, a pak taky zářezy ztrácí smysl.
3) V chovu je to asi dané - chovatel se naučí zvířata rozeznávat podle velikosti, váhy, kresby krunýře, kresbě teček na hlavě a krku atd... Vhodná fotodokumentace by měla stačit.

Pokud bych řešil jednoznačnou identifikaci mláďat s novými papíry, a nebyl si jistý, tak bych je separoval, terárko se dá přepažit plátky skla s malou škvírou mezi dnem, nebo s chráněným přepadem (kvůli jednotné filtraci vody). Radši si budu hrát o pár hodin dýl s úpravou terárka, ale rozhodně nebudu riskovat poranění zvířat špatně odhadnutou hloubkou zářezu. To bych si taky mohl dělat zářezy na pažbě, kolik zvířat mi pošlo, než jsem se naučil dělat zářezy, který zvířata přežijou :-D

PS: Já tyhle nádherný zvířata nechovám, protože ještě nemám rybník na zahradě :-) , ale mám clemmys guttata, který je vzdálená příbuzná, a nikdy jsem neměl problém s rozlišením chovaných zvířat. Stačí nastudovat kresbu teček na hlavě, která zůstává neměnná celý život... Tohle jde pouze u odrostlejších zvířat(1rok +) .
Mládata, kterým se ještě kresba z teček tvoří, rozeznávám podle velikosti a chování. Každý kousek roste jinak rychle a jinak se chová.

Trochu OT, ale jen doplnim na vysvetleni...
Crocodylus ma samozrejme pravdu co se tyce zminenych zpusobu oznaceni, problem ale je za pri vsech to zvire musite opet chytit abyste ho pak idnetifikovali (kdo dela ve vyzkumu vi o cem mluvim - musite si byt totiz 100% jisti jestli to je jedinec A34D nebo C38E lisici se sice individualni kresbou, kera ale neni videt z 10m na kruniri od blata a ras, pricemz vam to zvire pri sebemnsim vyruseni plachne do vody, pokud si nejste teda jisti tak ho nemuzete pouzit do analyz)
Takze co se tyce zpusobu oznaceni v terenu tak Fleiredelie ma pravdu... Otazka je jestli je to vhodny zpusob na oznacovani domaciho chovu...
Mne uz tady na TP za propagaci tohohle nazoru (zarezy do krunyre) sprdli, takze ani ted neocekavam nic jineho...

Pokud ale dovolite tak jeste esistuji specialni vodeodolne lakovaci fixy - problem je ze pri rustu zvirete se odlupuji stare stitky i se znacenim... Takze je vzdy lepsi mit popsanych vic stitku a postupne prepisovat... Nevypada to vabne, zere to cas ale je to ucinne a neinvazivni...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru