Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terárium pro P.m.bivittatus

Chci stavet tera z OSB desek pro Python molurus bivittatus. Toho, kdo ma tez PMB bych chtel poprosit o veskere rady ohledne tera a jeho zarizeni, pripadne o fotky. Dekuji mnohokrat!
Změna předmětu, původně: Tera pro P. M. Bivittatus (halapremek)

Předmět Autor Datum
No opráším tedy fotografie. Nešířil bych to jako návod, má to spoustu chyb, na které se přichází pos…
halapremek 23.10.2009 10:20
halapremek
Mockrat dekuji za vycerpavajici odpoved Premku. Jeste bych chtel vedet jake jsou rozmery toho tveho…
j_hanyz 23.10.2009 17:31
j_hanyz
Poradi mi nekdo s tim osvetlenim...??
j_hanyz 26.10.2009 19:20
j_hanyz
No myslím, že to je vhodné spíš na dosvětlení než na ohřev, nemám představu, jak by takové led světý…
krokodýl 26.10.2009 19:51
krokodýl
dyt to neni LED, ale poctivej 50W halogen... x 3 uz to topit bude a mozna i lip nez jeden 150w, muzo…
bahno 26.10.2009 19:58
bahno
Jj.:-[ Blbě jsem se v tom odkazu zorientoval, tak 3 x 50 W to už je lepší. Když se dají do trojuheln…
krokodýl 26.10.2009 20:07
krokodýl
Presne tak to bylo mysleno..chtel bych tam 2x 50W halogenove bodovky.. Akorat by me nekdo mohl rict,…
j_hanyz 26.10.2009 21:14
j_hanyz
Tak, co mám zkušenost, tak pálí opravdu hlavně dolů a oproti normál žárovce mám objímky mnohem méně…
krokodýl 26.10.2009 21:21
krokodýl
A nemate nekdo terarium zarizene podobne tak jak jsem psal ze bych si to predstavoval?
j_hanyz 02.11.2009 23:10
j_hanyz
Dovolim si probrat toto vlakno k zivotu otazkou na zadavatele: j_hanyz, jak to s tema bodovkama dopa…
xuebao 16.06.2010 10:00
xuebao
Ahoj! Terarium uz mam hotove, ale ty vestavene bodovky jsem tam nedaval. Mel jsem strach z "odpadnih…
j_hanyz 16.06.2010 10:28
j_hanyz
Aha, tak to budu zrejme muset zacit na zelene louce. Do terka nic strkat nechci kvuli psohlavcum, kt… poslední
xuebao 16.06.2010 12:38
xuebao

No opráším tedy fotografie. Nešířil bych to jako návod, má to spoustu chyb, na které se přichází postupem času. Dnes už bych stavěl asi trochu jinak.

Rozhodli jsme se pro rám z regálových "profilů", do kterého jsme vložili a přišroubovali desky lamina (namísto OSB používám lamino. Vím, že je OSB dost oblíbené, já si k němu ale cestičku nenašel a nejspíš ani nenajdu). Otevírání jsme udělali raději na panty (svařeny rámy, vloženo sklo 6mm a zatmeleno). Zabezpečení dveří jsem provedl třemi dveřními zarážkami, z nichž jedna je upravena k instalaci visacího zámku (z důvodu zabezpečení podle již neplatné vyhlášky o nebezpečných zvířatech). Světlo je instalováno doprostřed terária (jedna z chyb, které popíšu později). Na dno terária přišla jakožto izolace proti vlhkosti (především i kvůli vykonání potřeby, kdy je u tak velkého hada opravdu velké množství močoviny) "vanička" z linolea. U menších terárií raději používám sklo, u větších preferuji linoleum. Do jednoho rohu terária jsem vyrobil velký topný kámen http://tera.poradna.net/a/view/64332-vyroba-topneh o-kamene pro případ menších poklesů teplot v místnosti v zimních měsících. Vrátím se k chybám, které bych již neopakoval. První jak jsem již zmínil je instalace osvětlení (75W-100W bodová žárovka) uprostřed terária. Přístup při výměně žárovky je z obou dveří jak k penězům. Dnes bych volil osvětlení, ke kterému se lze dostat pohodlněji. Další věc je relativně malá výška terária, což je při manipulaci s hadem, při čištění apod. vcelku nepohodlné. No a snad poslední a pro mě asi nejzávažnější nedostatek, který snad v nedaleké budoucnosti odstraním, je instalace topného kamene na podlahu terária. Mám představu o jakémsi rámu ve výšce řekněme 40 cm nad podlahou, na který tu těžkou příšeru položím. Krajta, jak už to bývá, nehledí vůbec na svého majitele a jako naschvál vykonává potřebu převážně do rohu terária za topný kámen. Pak je potřeba kámen nadzvednout a vytřít pod ním, což se může zdát jako banalita, ovšem při váze toho kamene a přístupu do terária vcelku nepříjemná, častá záležitost. Položením kamene na jakýsi rám, kde by při tak oblíbeném vykonání potřeby na topný kámen by se tomuto předešlo. Ovšem zatím zůstává jen u představ. Vždy se najde důležitější, akutnější činnost. Snad v něčem tohle mé plkání pomůže. ;-)

[http://album.volny.cz/show_image.php?file=/p/pytho ner/a275cd5716c3359379e7ab28c8c8907c]

[http://album.volny.cz/show_image.php?file=/p/pytho ner/0efef5e14925913224b1dacdcae30ec4]

Mockrat dekuji za vycerpavajici odpoved Premku. Jeste bych chtel vedet jake jsou rozmery toho tveho teraria?
Ja chci stavet terarium o rozmerech 2x1x1 m z 1,5 cm OSB. Vetrani bude zboku a seshora.
Vytapeni budu resit topnym kamenem take vlastni vyroby a lokalni vyhrivani vyresim zapustenim dvou polohovatelnych bodovek do "falesneho" stropu teraria. Po te, co se vypnou bodovky budu prisvecovat take zapustenymi nabytkovymi svetly. Nechci aby byly uvnitr tera volne zavesene predmety. V mezipatre stropu bude umistena veskera elekroinstalace.
Dno bude take vylozeno linoleem pro snadnejsi udrzeni hygieny. Police tam bude jedna v prave casti tera.
Casem bych chtel nahoru pristavit dalsi patro, ale to uz bude rozdelene na dve 1x1x1 m.

nabytkove svetlo pro prisvecovani:
http://vap-nabytek.cz/15027-vykyvna-bodovka-p-945. html

polohovatelne bodovky pro lokalni ohrev:
http://www.levna-svitidla.cz/bodova-svitidla-3ks/d -71380/

Dekuji predem za Vase nazory a pripominky..

Tak, co mám zkušenost, tak pálí opravdu hlavně dolů a oproti normál žárovce mám objímky mnohem méně horké, ale mám je volně. Tady bych raději vyřízl větší otvor a dal bych tam nějakou mřížovinu / děrovaný plech apod. a do toho teprve ty světla, přeci jen dřevo je dřevo a chytá snáž než zeď...

Dovolim si probrat toto vlakno k zivotu otazkou na zadavatele: j_hanyz, jak to s tema bodovkama dopadlo? Dost me to zajima, jelikoz novou bednu z OSB mam jiz hotovou a rad bych terko v pristich dnech zaridil. Prosel jsem hezkou radku ruznych kutilskych rad a dokumentu k instalaci vestavenych bodovek, ale furt nevim, jak je zabudovat do terka (tedy, kazdy den se mi zda lepsi jiny zpusob) a jestli terko vydrzi sviceni 12 hodin denne. Hlavne me teda zajima prakticky postreh z Tveho fungujiciho systemu. Kdyztak mi, prosim, pisni i mimo poradnu, rad bych to prodiskutoval zevrubneji. Dik.

Ahoj!
Terarium uz mam hotove, ale ty vestavene bodovky jsem tam nedaval. Mel jsem strach z "odpadniho" tepla, ktere bodovky produkuji seshora, takze jsem zvolil klasiku - objimku, hlineny kvetinac pro vyhrev a 15W zarivku pro prisvecovani.
Jinak pokud se do toho pustis, tak instalace tech vestavenych bodovek je pomerne jednoducha. Musis ale mit falesny (dvojity) strop. Vzdalenost mezi OSB ve stropu musis zvolit podle hloubky zapusteni konkretni bodovky kterou si koupis. Pak staci vyvrtat otvory potrebne pro usazeni bodovek a hotovo..staci je tam jenom nasunou a zajistit perkem. Ovsem pozor-nemuzes je nabodout na 220..podle poctu bodovek musis koupit vhodne 12V trafo. Vyhoda je, ze ti ze stropu nic nevisi a veskerou elektroinstalaci mas hezky schovanou. Vyhrevnost by mela byt take plne dostacujici. Ale opravdu nevim jestli nebude napr. pri 12-ti hodinovem sviceni delat neplechu to zahrivani se v horni casti bodovek, resp. v celem prostoru falesneho stropu.

Aha, tak to budu zrejme muset zacit na zelene louce. Do terka nic strkat nechci kvuli psohlavcum, kteri, kdyz jsou nakrknuti, tak vyrazeji po jakemkoliv zdroji tepla, a preferencne po zarovce. To by nezachranila ani ochranna mrizka. Uz jsem upustil od myslenky dvojiteho stropu prave kvuli odvetravani. Spis ted uvazuji, ze je instaluju primo do stropu a zvrchu na terku udelam nejaky kryt s odvetranim. Ted mne jse spis o to, jak se bude OSBcko tvarit na ten zabudovany kovovy prstenec, ktery se zajiste rozpaluje na znacnou teplotu, podobne jak objimka. Do kovu, jak mi uz radili v jinem vlakne, to zasazovat nechci kvuli korozi od vlhkosti.

Chtel jsem od Tebe taky zjistit, jak si hadi libuji pod koncentrovanym teplem a jaka wattaz se Ti osvedcila. Ale i v tomto pripade teda budu muset zkouset sam.

Na kazdy pad mam uz ale domluveneho elektrikare, ktery mi s tou instalaci pomuze. Jak jsem zjistil, jsou jakesi csnormy na elektroinstalaci v nabytku, a popelem lehnout nechci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru