Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem T. hermanni - výbojka a vitamíny?

Slo mi o to, ze zarovka _muze_ byt optimalnim zdrojem
Světla? ani náhodou...bavíme se o světle, nikoliv teple, možná je informační šum :-)

Jina vec ovsem je, zdali to ta zelva vnima - a muj osobni nazor je ze nikoliv

Vnímá a velice intenzivně, želvy a spousta dalších ještěrů dokonce vnímají světlo i ve vlnových délkách UVA, což je vědecky dokázaný fakt. Někteří heloifilní ještěři mají za tímto účelem dokonce vyvinut zvláštní orgán - takovej mini dozimetr. A právě proto, že zvířata jsou schopna UV a světlo vnímat velice intenzivně, nemohu se smířit s tím, že by byl nekolikaminutový osvit takovými zdroji dostatečný (proto jsem zmínil kombinaci s jinými zdroji světla). Tady myslím už hodně dlouhou dobu není prostor na jakékoliv špekulace, je to prostě fakt.

Podle me prirodni nerovna se optimalni, i kdyz s tim asi moc lidi souhlasit nebude
Tak s tím určitě souhlasím, příroda je v podstatě ten největší tyran, ale co se týče vlivu slunce jako takového na život na celé planetě, tam je to podle mě o něčem trochu jiným

A k tem rtutovkam a spol - mam porad pocit, ze otazka slusnejch zdroju UVB je porad nedoresena. Komercni zdroje v nekterejch pripadech ani nefungujou, v jinech sice fungujou ale jsou pekelne drahy, anebo vyzadujou nejakou dalsi chovatelskou peci(trefeni doby osvitu, manualni osviceni zelvy...). Priznam se, ze ackoliv je mi to z myho chovatelskyho hlediska putna, jako technika me to velmi zajima, tak se angazuju.

K tomu se nemohu vyjádřit konkrétně, ale ta otázka dořešená víceméně je. Jenže, jak píšeš, je to hodně o penězích. Ale dobrých, funkčních a bezpečných zdrojů s hodnotami UVA/UVB stejnými jako slunce je vícero i na našem trhu. Tam už jde jen o to, že ne každý je ochotem si o problematice něco nastudovat a né každý prodejce je schopen se v problematice alespoň základně orientovat. No a že zdroje nefungují?? Až přestanem kupovat čínský šmejdy abychom ušetřili, bude prostor pro zdroje, které fungují a pak budou moci být i levnější.

PS: to, že je něco drahý neznamená, že to není dořešený ;-), i když tak trochu s tebou souhlasím, vždycky je co vylepšovat

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny