Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem T. hermanni - výbojka a vitamíny?

Zdravím, prosím o radu. Mám doma mládě T.Hermanni a protože se již nemůže slunit tak jsem pořídila výbojku Osram Vitalux 300W. Při nákupu jsem tedy málem omdlela, ale snad to bude co platné.
Mám ji podávat ke svícení ještě nějaké vitamíny? když má teď chuděra dosti chudou stravu

díky za radu
Změna předmětu, původně: T Hermanni výbojka a vitamíny? (krokodýl)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zdravím, chci se zeptat, jak dlouho se má svítit touto žárovkou?? může se celý den nebo jen chvilku?
huňas 04.11.2009 22:20
huňas
v odkaze, co tu v tom vlakne je, pisou ze pul hodky az hodku - koneckoncu, kdybys ji svitil 12h denn…
bahno 04.11.2009 22:27
bahno
ideální stav by samozřejmě byl, kdyby svítila výbojka celý den ;-), popř. v době jejího vypnutí by j…
MadMike 04.11.2009 22:40
MadMike
to by podle me idealni stav nebyl. 1) Vybojka produkuje pekelne tepla. 2) Vybojka produkuje opravdu…
bahno 04.11.2009 23:04
bahno
to by podle me idealni stav nebyl 1) Vybojka produkuje pekelne tepla. 2) Vybojka produkuje opravdu…
krokodýl 06.11.2009 15:28
krokodýl
S porovnanim vybojky a slunicka - rozhodne existujou vybojky produkujici ze vzdalenosti 50cm vice UV…
bahno 06.11.2009 16:17
bahno
ozhodne existujou vybojky produkujici ze vzdalenosti 50cm vice UV nez slunicko Ano samozřejmě, práv…
MadMike 06.11.2009 16:53
MadMike
ideální stav by samozřejmě byl, kdyby svítila výbojka celý den , popř. v době jejího vypnutí by ji s…
bahno 06.11.2009 19:35
bahno
bude ten idealni stav na ni dejmetomu dvakrat denne na pul hodky bliknout A já říkám, že ideální st…
MadMike 06.11.2009 22:34
MadMike
Ad zarovky: jasne, bavime se o zelvach, zelva je hmotnejsi, musi dostat vic tepla nez malej had. Slo…
bahno 07.11.2009 11:22
bahno
mam porad pocit, ze otazka slusnejch zdroju UVB je porad nedoresena Tak zcela určitě to není vždy o…
krokodýl 07.11.2009 12:02
krokodýl
Slo mi o to, ze zarovka _muze_ byt optimalnim zdrojem Světla? ani náhodou...bavíme se o světle, nik… poslední
MadMike 07.11.2009 12:56
MadMike

to by podle me idealni stav nebyl. 1) Vybojka produkuje pekelne tepla. 2) Vybojka produkuje opravdu hodne UV, rekl bych ze i zelva se muze spalit(tim si ale nejsem 100% jistej), o zanetu spojivek dvouhodinoveho pozorovatele zelvy nemluve. Ale souhlasim, ze v dobe kdy nesviti a zelva nema noc by mela svitit treba obyc zarovka jako zdroj tepla a svetla. Pro zjednoduseni zapojeni muzou svitit spolecne.

to by podle me idealni stav nebyl

1) Vybojka produkuje pekelne tepla. 2) Vybojka produkuje opravdu hodne UV

Jistě si byl někdfy na sluníčku, že? Máš pocit, že by bylo slabším zdrojem než jakákoliv výbojka. Zkuste strčit expozimetr nebo UV metr půl metru pod osramku a vemte ho ve slunný den ven a porovnejte. Jistě, není dobré želvu uzavřít v půlmetrovém terárku s 300 W osramkou 20 cm nad hlavou, ale pokud se použije lidský mozek, tak se to nestane. Ale vytvoří se např. větší tzv. želví stůl a výbojka se pověsí nad jednu část dostatečně vysoko a může krásně svítit celý den. Želva si prostě vybere jako v přírodě. Samozřejmě zkušenější chovatel již ví, kdy želvy aktivují a pak stačí používat silný zdroj jen v danou dobu (např. 2-3 h dopoledne a 2-3 hod odpoledne) a mimo tuto dobu využít náhradní zdroje tepla a světla a to především ty světelné (ty by koneckonců měly svítit celý den spíš než zdroj tepla a uv) Pakliže je 300 W moc (a pro koho ne?), lze sehnat obdobně kvalitní zdroje v nižších wattážích (160 nebo 100 W).;-)

S porovnanim vybojky a slunicka - rozhodne existujou vybojky produkujici ze vzdalenosti 50cm vice UV nez slunicko, ba bych rekl ze radove vice. Overeno expozicemi plosnych spoju(vybojka vs slunicko), overeno vlastnimi puchyri na vlastni kuzi;-)(jsem tmavy, pri opalovani vzdy hnednu a spalim se zcela vyjimecne, po nekolikahodinove expozici. A pod vybojkou stacila necela ctvrthodka a bylo to fuj). Jedna otazka je kvalita takoveho UV a pomer jeho slozek, jina jeho obsah. Ostatne mam i vybojky, ktery na jeste o kousek vetsi vzdalenost produkuji vice viditelneho svetla nez slunicko na rovniku.

Ale jinak uznavam, zelvy se chovaji v domacich podminkach obvykle v dobre odvetranych "terarkach", takze ji asi clovek neupece. Nemam s chovem zelv v techto podminkach zadne zkusenosti, neb jedina zelva o jejimz chovu mam nejakeho tucha ma rocni rezim sklep - zhruba mesic v prepravce v mistnosti se slunenim venku kdyz to podminky dovoli - jaro, leto, podzim venku, obcasna kontrola pritomnosti spojena s bonusovym krmenim - sklep.

A posledni, ale uz posledni bodik: 300W pri nomalnim tarifu je cca 1.5Kc za hodinu.

ozhodne existujou vybojky produkujici ze vzdalenosti 50cm vice UV nez slunicko

Ano samozřejmě, právě takovým zdrojem je i zmiňovaná 300W Osramka. Ve vzd. 50cm, u nové lampy je biologická hodnota UV 6x vyšší než je běžné Evropské slunce. Proto nesmí být čék blbej a dát ji přiměřeně vysoko, nebo osvětlovat krátkými intervaly.

Ostatne mam i vybojky, ktery na jeste o kousek vetsi vzdalenost produkuji vice viditelneho svetla nez slunicko na rovniku.

Tybrďo tak jak můžeš považovat žárovku za adekvátní zdroj světla? :-) (bez urážky) můžu se zeptat, co je to za výbojky? jen čistě informačně, díky ;-)

A pod vybojkou stacila necela ctvrthodka a bylo to fuj

Tak pokud mluvíš o 300W Osramce, tak jsi musel být trdlo (nezlob se) a byls od toho těch 15 minut třeba 5-10cm, protože v té vzdálenosti z ní lezou nezanedbatelné hodnoty UVC. Jinak těžko uvěřit, protože já bych v tom případě musel být už dávno jeden velkej puchejř.

ideální stav by samozřejmě byl, kdyby svítila výbojka celý den , popř. v době jejího vypnutí by ji střídal jiný adekvátní zdroj světla (viditelného)

Ve vzd. 50cm, u nové lampy je biologická hodnota UV 6x vyšší než je běžné Evropské slunce. Proto nesmí být čék blbej a dát ji přiměřeně vysoko, nebo osvětlovat krátkými intervaly.

Tak, sme doma. Uvazujeme-li normalni zelvi stul normalnich rozmeru, takovej jaky sem tady videl ne fotkach, bude ten idealni stav na ni dejmetomu dvakrat denne na pul hodky bliknout. Dat ji vysoko, muj odhad je neco malo pres metr, abychom byli na tom normalnim evropskem slunci nebude uz moc efektivni(drahej provoz a zbytecne moc zareni prijde vnivec)

Tybrďo tak jak můžeš považovat žárovku za adekvátní zdroj světla? (bez urážky) můžu se zeptat, co je to za výbojky? jen čistě informačně, díky

1KW vysokotlakej sodik se mi nekde v maringotce vali. Vzhledem k tomu, ze neprovozuju velkopestirnu huleni, je mi k nicemu. Premejslim ze by se hodil na par akci v lete a na silvestrovskou beachparty coby imitace slunicka. Pak mam jeste 2.5KW zarovku z 35mm promitacky a ta na tom bude asi dost podobne. A 40W resp. 25W zarovky povazuju za adekvatni zdroj svetla i tepla pro svy dve climacophory, ted resim 70W usporku jako zdroj svetla pro svy dve zavojnatky a par kytek v jezirku.

A pod vybojkou stacila necela ctvrthodka a bylo to fuj

Nebyla to 300W osramka, ani sem to netvrdil, ale 2x 125W rtutovka se sundanou sklenenou bankou - plosnaky to foti hezky;-).

bude ten idealni stav na ni dejmetomu dvakrat denne na pul hodky bliknout

A já říkám, že ideální stav to není a být nemůže, pokud vím, používají se UV výbojky hlavně kvůli co nejpřirozenější tvorbě kritického vitamínu a vůbec vnímání světa tím zvířetem (UVB je samo jen jedna z částí problematiky světla, to víme všichni)... a pokud to teda má být co nejpřorozenější, je ideální stav takový, kdy si zvíře může kdykoliv během dne regulovat svůj příjem "světla", tepla atd.atd. Tak, jak je tomu v přírodě.

Tozn. že nemůže být ideální stav takový, kdy má zvíře možnost dostat se k UV a dejme tomu světlu jen po nějakou vymezenou dobu chovatelem. Tím to ale nekritizuju, sám v několika terárkách praktikuju to samý, praktikuje to tak spousta jiných, daleko úspěšnějších chovatelů, jen bych to rozhodně nenazýval ideálním stavem, k tomu to má mooc daleko.

25W zarovky povazuju za adekvatni zdroj svetla i tepla pro svy dve climacophory

celou dobu se snad bavíme o želvách

Nebyla to 300W osramka, ani sem to netvrdil, ale 2x 125W rtutovka se sundanou sklenenou bankou - plosnaky to foti hezky;-).

já měl pocit, že jsme pořád u vitaluxu a výbojek do terárek :-), když na sebe necháš pražit čtvrt hodiny kdoví jaký hodnoty UVC...

Ad zarovky: jasne, bavime se o zelvach, zelva je hmotnejsi, musi dostat vic tepla nez malej had. Slo mi o to, ze zarovka _muze_ byt optimalnim zdrojem, ne ze tyhle hodnoty zrovna jsou tim optimem. Prislo mi ze tvrdite opak, ze to tak byt nemuze.

To ze je UVB kriticky pro tvorbu vitaminu D vime. Proto treba povazuju za zasadni krokodylovu pripominku, ze je nutny aby zelva v tu dobu kdy vybojka sviti byla v dosahu a ne treba zrovna zalezla.
Jina vec ovsem je, zdali to ta zelva vnima - a muj osobni nazor je ze nikoliv. Ostatne i clovek potrebuje malou davku UV k zivotu a pritom nemame zadnej receptor kterym bychom ho videli a kdyby byl clovek nejakym zpusobem od UV odriznutej aniz by o tom vedel, tak mu bude spatne ale nebude vedet proc a co stim delat.

A zelva v terarku ma mnohem vetsi moznost si regulovat svoje tepelno-svetelny pozadavky. Kdyz totiz bude v srpnu hnusne, teploty maximalne kolem 10°C, tak ma zelva venku smulu, radsi ani nevyleze z ukrytu a "strada"(uvozovky umyslne, slovo strada uzito ve vyznamu nezije optimalne). Pokojova zelva ma vzdycky kde se vyhrat, ceho se napit a co sezrat(kdyz to chovatel poresi). Podle me prirodni nerovna se optimalni, i kdyz s tim asi moc lidi souhlasit nebude, vysledky pestovani kde ceho a chovu kde ceho tomu nasvedcuji.

A k tem rtutovkam a spol - mam porad pocit, ze otazka slusnejch zdroju UVB je porad nedoresena. Komercni zdroje v nekterejch pripadech ani nefungujou, v jinech sice fungujou ale jsou pekelne drahy, anebo vyzadujou nejakou dalsi chovatelskou peci(trefeni doby osvitu, manualni osviceni zelvy...). Priznam se, ze ackoliv je mi to z myho chovatelskyho hlediska putna, jako technika me to velmi zajima, tak se angazuju.

mam porad pocit, ze otazka slusnejch zdroju UVB je porad nedoresena

Tak zcela určitě to není vždy optimální, ale řekl bych, že už se dá leccos sehnat (i když ceny samozřejmě ještě poměrně vysoké).

zelva je hmotnejsi, musi dostat vic tepla nez malej had

Tak je to spíš o teplotním optimu různých druhů, ale konkrétně jsme se bavili o světle a ne teple.

Slo mi o to, ze zarovka _muze_ byt optimalnim zdrojem

A co se týká světla, tak u žárovky se dá sice číst, ale s denním světlem to moc spol. nemá.

Jina vec ovsem je, zdali to ta zelva vnima - a muj osobni nazor je ze nikoliv

Můj názor je opačný, změna chování při kvalitím osvětlení je znatelná, je pravda, že ještěři reagují více, ale i želva má zřejmě tucha, kde je líp.

Kdyz totiz bude v srpnu hnusne, teploty maximalne kolem 10°C, tak ma zelva venku smulu, radsi ani nevyleze z ukrytu a "strada"(uvozovky umyslne, slovo strada uzito ve vyznamu nezije optimalne). Pokojova zelva ma vzdycky kde se vyhrat, ceho se napit a co sezrat(kdyz to chovatel poresi). Podle me prirodni nerovna se optimalni, i kdyz s tim asi moc lidi souhlasit nebude, vysledky pestovani kde ceho a chovu kde ceho tomu nasvedcuji.

U evropských želv je i špatné počasí součástí jejich života a dokáží si s tím poradit, naopak možnost využít pak slunce a přírodní potravu je nedocenitelná a nenahraditelná. Navíc želva chovaná venku je mnohem odolnější než "skleníkové květinky" z domova.

Slo mi o to, ze zarovka _muze_ byt optimalnim zdrojem

Světla? ani náhodou...bavíme se o světle, nikoliv teple, možná je informační šum :-)

Jina vec ovsem je, zdali to ta zelva vnima - a muj osobni nazor je ze nikoliv

Vnímá a velice intenzivně, želvy a spousta dalších ještěrů dokonce vnímají světlo i ve vlnových délkách UVA, což je vědecky dokázaný fakt. Někteří heloifilní ještěři mají za tímto účelem dokonce vyvinut zvláštní orgán - takovej mini dozimetr. A právě proto, že zvířata jsou schopna UV a světlo vnímat velice intenzivně, nemohu se smířit s tím, že by byl nekolikaminutový osvit takovými zdroji dostatečný (proto jsem zmínil kombinaci s jinými zdroji světla). Tady myslím už hodně dlouhou dobu není prostor na jakékoliv špekulace, je to prostě fakt.

Podle me prirodni nerovna se optimalni, i kdyz s tim asi moc lidi souhlasit nebude

Tak s tím určitě souhlasím, příroda je v podstatě ten největší tyran, ale co se týče vlivu slunce jako takového na život na celé planetě, tam je to podle mě o něčem trochu jiným

A k tem rtutovkam a spol - mam porad pocit, ze otazka slusnejch zdroju UVB je porad nedoresena. Komercni zdroje v nekterejch pripadech ani nefungujou, v jinech sice fungujou ale jsou pekelne drahy, anebo vyzadujou nejakou dalsi chovatelskou peci(trefeni doby osvitu, manualni osviceni zelvy...). Priznam se, ze ackoliv je mi to z myho chovatelskyho hlediska putna, jako technika me to velmi zajima, tak se angazuju.

K tomu se nemohu vyjádřit konkrétně, ale ta otázka dořešená víceméně je. Jenže, jak píšeš, je to hodně o penězích. Ale dobrých, funkčních a bezpečných zdrojů s hodnotami UVA/UVB stejnými jako slunce je vícero i na našem trhu. Tam už jde jen o to, že ne každý je ochotem si o problematice něco nastudovat a né každý prodejce je schopen se v problematice alespoň základně orientovat. No a že zdroje nefungují?? Až přestanem kupovat čínský šmejdy abychom ušetřili, bude prostor pro zdroje, které fungují a pak budou moci být i levnější.

PS: to, že je něco drahý neznamená, že to není dořešený ;-), i když tak trochu s tebou souhlasím, vždycky je co vylepšovat

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru