Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem gekoni, achatiny a korálovky

1, Homopholis fasciata
a, do jaké velikost v dospělosti dorůstá
b, jaká je průměrná doba života
c, za jak dlouho dosáhnou dospělosti
d, lze krmit i neživočišnou stravou (myslím příležitostně jako doplněk stravy)
e, osvětlení uvb - nutné nebo není podmínkou úspěšného chovu

2, Achatiny - Mají něco jako zimní spánek?, mám dva kousky, velikost kolem 8cm, poslední dobou nějak zlenivěli, zahrabaní a aktivita nic moc, podmínky chovu se nezměnili, strava taky ne, dříve bývávali vitálnější

3, Korálovky - zají má mě zda existují druhy menšího vzrůstu, tak kolem 70 cm, prosím přesný název, dostupnost a orientační pořizovací cenu mláďat

Děkuji

Předmět Autor Datum
Nikdo mi neodpověděl, ale odpovědi mě pořád zajímají, tak přiživuji vlákno. Děkuji všem budoucím aut…
micuda 06.02.2010 19:15
micuda
Tohodle gekonka nechovam, neporadim. Google mi poradil, ze je to malej druh, ale o chovu jsem nasel…
VH 06.02.2010 19:24
VH
Tyhle gekony mám, je to import tak stáří neurčité, na burzách jsou k mání a na mé dotazy o velikosti…
micuda 06.02.2010 19:39
micuda
Vaše terárko by IMHO stačilo i na obyč sinalojku, vklidu i pár... Prostě had přes metr tam bude krás…
VH 06.02.2010 19:44
VH
odpovím jen 3) Je to trochu ošemetné naprostá většina korálovek těch 70 cm může přesáhnout a naopak…
krokodýl 06.02.2010 19:29
krokodýl
Zdravím, k těm achatinám. Achatiny a všeobecně plži se přes zimu většinou zavíčkují, což je pro ně n…
šmejký 06.02.2010 19:45
šmejký
3)Korálovky - snad úplně nejmenší Lampropeltis triangulum elapsoides (měla by mít jen do půl metru)…
Jana B. 06.02.2010 20:55
Jana B.
Ke korálovkám souhlasím s Krokodýlem, jinak já osobně nemám větší terária a řekl bych že se všem mno…
schumak 06.02.2010 22:48
schumak
Tak já něco málo k "pitbulíkům" Homopholis fasicata: Měl jsem je v chovu cca. rok a půl, než jsem j…
Arutha 07.02.2010 00:43
Arutha
zkušební vložení obrázku - Hompholis fasciata [http://img196.imageshack.us/img196/4317/p1260129.j pg… poslední
micuda 08.02.2010 16:51
micuda

Tohodle gekonka nechovam, neporadim. Google mi poradil, ze je to malej druh, ale o chovu jsem nasel jen rozporuplne info - nekdo pise ze je to jednoduche na chov, jini zas slozite - kontaktujte nekoho treba z Reptaria, tam je myslim mel Jirka Hosek. Jo, je to noční gekon, takže UV je k ničemu :)

Achatiny - no, to oni obcas delaji :) Muze se jednat i zmenu delky dne a nebo zmenu vlhkosti...

Malinka koralovka me nenapada - proc musi byt mala?

VH

Tyhle gekony mám, je to import tak stáří neurčité, na burzách jsou k mání a na mé dotazy o velikosti a stáří dostávám, jak jinak, rozporuplné info. chov není náročný, odchov se mi nepodařil, chovám je druhým rokem. Info na netu téměř žádné. Snažil jsem se i najít jiné názvy tohoto gekona, pár jsem jich našel, ale stějně více info na netu není. mrknu na Reptárium.

Achatiny - to je dobré, už jsem se bál, není něco v pořádku.

Korálovka - co je malé, to je milé a když je to škaredé, tak je toho zase málo, samé výhody. Ale vážně, chci přejít z gekonů na korálovky nebo jiné užovky (nenáročný druh hada) a chci použít terko po gekonech, podle TP by terko 50x50x60 (šxdxv) by pro hada bylo dobrý, ale pro nějakého mrňavého. Někde jsem četl, že Lampropeltis mexicana mexicana dá něco kolem 70 cm, ale i víc, tak nevím jestli ji tam dát či nikoliv, mám na mysli dlouhodobější umístění.

Díky za odpověď.

odpovím jen 3)

Je to trochu ošemetné naprostá většina korálovek těch 70 cm může přesáhnout a naopak je hodně těch. které je přesáhnout nemusí (ale často přesáhnou) - rozumněj rozptyl ve velikosti jedince jednoho poddruhu může být několik desítek cm (např. 60-85 cm), takže nemůžu u většiny těch malých 100% říct, že 70 cm nepřesáhnou. K nejmenším (ale trochu problematickým a trochu dražším) patří Lampropeltis triangulum elapsoides, která těch 70 cm běžně nepřesahuje. U jiných o tom nejsem přesvědčen, pak záleží na genetických dispozicích i konkrétní populaci. Spíš by se dalo říct, že většina malých druhů a poddruhů běžně výrazně nepřesahuje 1 m (alterna, mexicana, zonata, pyromelana, triangulum campbelli, triangulum annulata, triangulum syspila...).

Zdravím, k těm achatinám. Achatiny a všeobecně plži se přes zimu většinou zavíčkují, což je pro ně něco jako zimní spánek. V domácích podmínkách se tomu však dá bez problému předejít. Pokud v teráriu udržuješ stále stejnou teplotu a vlhkost je vše v pořádku. V případě že se Ti zavíčkují není nic lehčího než je vzít do sprchy pod vlažnou vodu. Achatina se v mžiku probere leze jako divá, žere a užívá života. Já osobně achatiny nenechávám zavíčkovat, jelikož po odvíčkování jsou zesláblé a pohublé. U mladých jedinců se celkem často stává že se Ti už neproberou.
Ale důvody můžou být také úplně jiné. Pokud to jsou achatiny z importu může jít o parazity. Důvodů může být spousty. Doporučuji tyto stránky, většinu se tam dozvíš a když ne, tak se jednoduše zeptáš v diskusi, poradně, nebo na chatu. achatina.cz
Zatím a chovu zdar ;-)

3)Korálovky - snad úplně nejmenší Lampropeltis triangulum elapsoides (měla by mít jen do půl metru) i o trochu větší L.t. syspila (kolem 70 cm) zde odchovává pán pod nickem "schumak" (tuším). Má i svoje stránky včetně fotek a cen. Pokud by se Ti ho nepodařilo kontaktovat, tak mi napiš SZ a dám Ti odkaz na jeho stránky.
P.S.: Mám od něj už dvě zvířata a naprosto v pohodě:-).

Ke korálovkám souhlasím s Krokodýlem, jinak já osobně nemám větší terária a řekl bych že se všem mnou chovaným korálovkám daří dobře.

Jinak Lampropeltis tr. elapsoides rozhodně nedoporučuji začátečníkům jsou to pěkně kousavý a zbrklý potvůrky ]:) a krmení je taky nic moc, velikost mých jedinců 40 až 55cm. Dostupnost špatná, cena vysoká.

Pokud mohu doporučit tak nejpohodovější a nejmíň náročné jsou sinalojky, mexicany, ruthvenky, všechny mají kolem metru.Dostupnost všech jmenovaných dobrá, cena od 500Kč

Hondurensisky(ty už jsou trochu větší), dostupnost dobrá, cena dle barevné varianty od 500Kč až klidně 3000Kč

Syspila je taky v poho, ale musí se koupit rozkrmená, ta má kolem 65 až 80cm. Dostupnost horší, cena od 700Kč
Jinak koukni na web a klidně napiš.

Tak já něco málo k "pitbulíkům" Homopholis fasicata:

Měl jsem je v chovu cca. rok a půl, než jsem je poslal dál.
Velikostně jsou cca. těch 12-14 cm včetně ocasu.
Choval jsem je ve vlhkém teráriu s dostatkem úkrytů. Teplota pod lampou cca 35 stupňů, v teráriu cca 27. Naprostou většinu dne trávili zalezlí pod kořeny, za kůrou apod. Vylézali až okolo 22 hod., kdy byla naprostá tma.

Pohlavní dospělost by se měla pohybovat cca. okolo roku a půl, co vím - nicméně já svá zvířata měl taky z importu. Samice vejce zahrabávala do substrátu, takže je potřeba je sem tam zkouknout:-) Vejce jsou na nich dobře patrná relativně dlouho před snůškou.

Odchoval jsem jenom dvě mláďata, zbytek vajíček jsem zkazil špatnou inkubací (což jsem zjistil až později, když už jsem je neměl).

jinak super gekonci, IMHO vydrží neuvěřitelně moc a je s nima sranda, ale bacha na prsty:-) Jsou sice malí, ale stisk mají slušný a hlavně pak začnou rotovat a to už je celkem cítit - ne nadarmo si vysloužili přezdívku "pitbul":-)

A co se týká délky života, fakt netuším;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru