Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Breberky u suchozemských želv

Stává se vám běžně, že když chováte želvy na hlinitopísčitém substrátu a na hoblinách, který občas vydatně pokropíte, tak se vám tam zabydlí breberky?

Podařilo se mi udělat správnou vlhkost hlíny, a za odměnu se mi tam usídlily mušky smutnice a nějací chvostoskoci (malé asi 2mm dlouhé tenké mrchy, drží se to v misce a rychle to běhá). Předpokládám, že podud želva nemá otevřené zranění, tak jí to nevadí, jenže chovám ještě africké šneky, a tam kdyby se to nastěhovalo, tak by to mohlo udělat pěknou paseku.

Pro upřesnění dodávám, že želvárko je opravdu velké a jsou tam jen dvě želvy. Hlíny tam bylo opravdu hodně, aby si mohly dost zahrabat. Napadlo mě, že breberám mohu zabránít přimícháním vápenitého dolomitu do substrátu, jenže ze zkušenosti vím, že to taky stoprocentně na brebery neplatí:( Ted je vykydáno a brebery jsou na kompostu, jenže jak dlouho to vydrží...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Cago, tak jedina vec, jak se jich zbavit, je hlinu protahnout troubou, tim je zlikvidujes, nebo pouz…
VáclavM 16.11.2009 11:49
VáclavM
Žluté lepicí pásky mám, vždycky jsou plné:) Troubou to sice vyřeším (pokud budu ochotna propéct čtyř…
Nerous 16.11.2009 12:38
Nerous
No, myslim, ze s raselinou z OBI to nebude vyhra. Jedina moznost, jak se jich zbavit je ta trouba. N…
VáclavM 16.11.2009 13:05
VáclavM
Jedina moznost, jak se jich zbavit je ta trouba leckdy na ne staci pouhe kompletni proschnuti subst…
JaBula 16.11.2009 13:45
JaBula
leckdy na ne staci pouhe kompletni proschnuti substratu. Ale tak jako tak je to dočasné, pokud člov…
krokodýl 16.11.2009 18:50
krokodýl
Ale tak jako tak je to dočasné bohuzel...
JaBula 16.11.2009 19:27
JaBula
taky mám mušky a já jsem s nimi smířený, horší je to s ostatními členy domácnosti :) Ale napadlo mne… poslední
geochelone 18.11.2009 20:23
geochelone

Cago, tak jedina vec, jak se jich zbavit, je hlinu protahnout troubou, tim je zlikvidujes, nebo pouzit misto hliny lignocel, pak nekde do terarka zlute lepove desky, na ty se jich spousta nalepi, nebo kupovat kvalitni, ale drazsi znackovou hlinu, kde se havet nevyskytuje, samo zalezi jestli neni pytel nekde deravy. Sezenes v obchodech pro pestitele rostlin, napr. growshop.cz, nebo klecka.cz, muzes si vybrat i substraty kokosove. Osobne bych preferoval kokos (lignocel), uz jen kvuli jeho vlastnostem- z pravidla neplesnivy, ani v nem nejsou zadne breberky, a 1l stoji priblizne 3Kc (lisovany do kostek a hledat ve zbozi "lignocel kostka" shanet spis v potrebach pro pestovani, ne v teraristice, kde se lisi cena na kostce az o 15Kc).

Žluté lepicí pásky mám, vždycky jsou plné:) Troubou to sice vyřeším (pokud budu ochotna propéct čtyři velké těžké tašky substrátu, což je asi tak práce na víkend), ale jen dočasně - a za pár dní tam bude havět zase. To samé lignocel - do týdne tam mám mušky:( Lignocel bych si navíc k želvám dát netroufla a asi bych se nedoplatila. I ke šnekům ho dávám jen když není po ruce něco vhodnějšího:)

Tedkonc mám rašelinu z Obi a snad bude písek z Hornbachu, ale nevím, jak dlouho to vydrží. Brebery nebyly, když se jen rosilo a nekropilo, ale to zase prý nesvědčí želvám:(

No, myslim, ze s raselinou z OBI to nebude vyhra. Jedina moznost, jak se jich zbavit je ta trouba. Nebo mikrovlnka:D ale to by bylo tak na tyden. V samotnem lignocelu nejsou, nemaji tam proc byt, nemaji se cim zivit, nejsou tam zadne organicke zbytky, kterymi by se mohly zivit, proto se kokos pouziva i k pestovani rostlin jako pasivnihydroponie. Takze jedina vec, jak se jich zbavit je sterilita, a i pisek si radsi nekde nahrabat, proprat a prohnat troubou.
Ovocne musky ze zbytku jidla asi poznas. Nevim, zda si hledala, ale lignocel drahy neni, kokosova briketa uz od 25Kc, a mas z ni 7l substratu. Ale to uz je na tobe:) Pro jake zelvy to mas?

leckdy na ne staci pouhe kompletni proschnuti substratu.

Ale tak jako tak je to dočasné, pokud člověk má v teráriu přírodní substrát a krmí se "zeleným", tak se nějaké breberky (především mušky) dříve nebo později objeví. Buď se s nima člověk smíří a těší se z krásně "nasáklých" želv nebo s nima bojuje (většinou marně), stresuje sebe i zvířata a výsledek je jen o trochu lepší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru