Předmět Autor Datum
hadí jedy se nezřídka využívají v medicíně ale nikdy se neaplikují "surové" vždy se jedná o jed něja…
viper 21.11.2009 00:42
viper
natura.baf.cz
RITCHI 21.11.2009 10:32
RITCHI
stoprocentní souhlas s Viperem. Kubiiiku, tvůj dotaz je poněkud zvláštní a nedá mi, abych na něj nez…
animals 21.11.2009 12:48
animals
souhlas z předchozími příspěvky, v jedech mnoha tvorů i rostlin lze izolovat látky použitelné někdy…
krokodýl 21.11.2009 13:42
krokodýl
využívat přímo surový jed lze pouze na imunizaci proti tomuto jedu (a ani to nelze u všech typů jedů…
knoxville 21.11.2009 14:50
knoxville
Tak já neříkám, že to má nějaký extra smysl, protože efekt je poměrně krátkodobý a navíc jen pro jed…
krokodýl 21.11.2009 17:23
krokodýl
V jednom dokumentu jsem viděl jak si majitel hadí farmy pravidelně a dlouhodobě aplikoval nízké dávk…
VM 21.11.2009 17:45
VM
Docela jsem se divil, že i po takové kůře se dožil vysokého věku Možná bez té kůry by mu ho kobry z…
krokodýl 21.11.2009 18:37
krokodýl
Jako dlouholetý chovatel jedů si nějaké intoxikace prodělal. Co se týče toho s tím očkováním, tak to…
VM 21.11.2009 19:41
VM
Ale přeci jen očkovací preparát je k tomu účelu upraven, kdežto syrový jed nikoliv Ovšem při výrobě…
krokodýl 21.11.2009 21:04
krokodýl
já smaozdřejmě nemám na mysli surový jed ale upraven přímo k léčbě
kubiiik1989 21.11.2009 14:59
kubiiik1989
Ale o tom mluvím, kompletní jed se nevyužívá, pouze určité složky jedu nebo konkrétní látky v jedu o…
krokodýl 21.11.2009 17:31
krokodýl
2 kubik : No zrejme máš na mysli jed najbežnejšieho ploskohlavca Agkistrodon contortrix. Ten totiž o…
polux 21.11.2009 22:24
polux
Hadí jed je vlastně jakýsi koktejl 85 - 90% vody, zbytek tvoří různé enzymy, proteiny, peptidy a ami…
RITCHI 21.11.2009 23:45
RITCHI
se všemi příspěvky výše nelze než souhlasit.Doplnil bych to jen o 2 věci - předpokládám (ale jde jen… poslední
viper 22.11.2009 01:15
viper

hadí jedy se nezřídka využívají v medicíně ale nikdy se neaplikují "surové" vždy se jedná o jed nějak upravený,nebo třeba jen o nějakou jeho izolovanou část.
v tomto případě půjde spíš o nějakou experimentální metodu.
Rozhodně shánět jed ploskolebce nebo se ho pokoušet jakkoli aplikovat je minimálně o zdraví ale spíš o život.

stoprocentní souhlas s Viperem. Kubiiiku, tvůj dotaz je poněkud zvláštní a nedá mi, abych na něj nezaregoval, protože, ať to zní jakkoliv tvrdě, mi trošku "smrdí". Nevím proč, ale mám pocit, že je myšlený vážně, že to není dotaz jen tak do větru.Prosím tě, jenom k těm zvířátkům. Existuje více druhů ploskolebců, na více kontinentech. Každý z těchto druhů má odlišné složení jedu. To se ovšem netýká jenom druhů, ale i poddruhů a nakonec i jednotlivců ( např. mládě má odlišné složení toxinu, než adultní jedinec)atd., bylo by to na delší psaní a v tomto případě zbytečné. Tak to bylo něco málo o zvířatech a teď k lidem samotným, neboť každý jsme originál a každý může na stejný jed zareagovat naprosto odlišně.Krom toho i každý nádor je originál a když na něco zareaguje jeden, nemusí na ten samý podnět zareagovat stovka dalších. Víš , kdyby to bylo tak jednoduché, jak si představuješ, to by medicína byla úplně nekde jinde. Nevím, z jakého pramene tvá informace pochází, ale závěr je asi takový: žádné ploskolebce, ani jedy nesháněj a z ničím takovým neexperimentuj, byť bys chtěl pomoci sobě nebo někomu, na kom ti asi hodně záleží.

využívat přímo surový jed lze pouze na imunizaci proti tomuto jedu (a ani to nelze u všech typů jedů, u hadích ano).

Vážně? Kdysi jsem se o tomhle bavil s kamarádem z karlovky. Pokud si dobře vzpomínám, teoreticky lze, ale v praxi by si to člověk musel píchat pravidelně, po přerušení by časem o imunitu stejně přišel a navíc vzhledem k odlišnému složení jedu poddruhů, nebo i jedinců z různých lokalit by se to víceméně minulo účinkem. Může to někdo vyvrátit nebo potvrdit?

V jednom dokumentu jsem viděl jak si majitel hadí farmy pravidelně a dlouhodobě aplikoval nízké dávky jedů (jmenovitě si vzpomínám na kobry) na vytvoření imunity. Nepamatuju si už přesně po jakou dobu, ale byla dost dlouhá. Docela jsem se divil, že i po takové kůře se dožil vysokého věku, v kterém si jedy stále podával. Předpokládal bych když né poškození organismu, tak alespoň jeho velké zatížení. Zvlášť pak v pokročilém věku.

Docela jsem se divil, že i po takové kůře se dožil vysokého věku

Možná bez té kůry by mu ho kobry zkrátily víc:-).

Předpokládal bych když né poškození organismu, tak alespoň jeho velké zatížení. Zvlášť pak v pokročilém věku.

Tak asi to lze svým způsobem přirovnat k očkování, kdy se podává malá dávka oslabeného viru a tělo si dokáže budovat protilátky a potom při vlastním napadení již běžným virem se mu ubrání. Naopak to očkování zachrání třeba malé děti nebo seniory od těžké nemoci, které by eventuálně mohli podlehnout. Malé dávky jedu mohou mít na tělo jistě i nějaké další pozitivní vlivy (ale zřejmě i negativní). Třeba včelaři se těší poměrně dobrému zdraví, jsa pravidelně imunizováni pár žihadly za sezónu.;-)

Jako dlouholetý chovatel jedů si nějaké intoxikace prodělal. Co se týče toho s tím očkováním, tak to chápu. Ale přeci jen očkovací preparát je k tomu účelu upraven, kdežto syrový jed nikoliv. Připadá mi to takové hodně, nevím jak to říct, nekonvenční :-) Byl to dokument z nějaké populární série, jsem si jist že to tu někdo také viděl a mohl by to případně upřesnit.

Ale přeci jen očkovací preparát je k tomu účelu upraven, kdežto syrový jed nikoliv

Ovšem při výrobě séra se imunizují koně také jen surovým jedem, čím také jiným. Jde v podstatě jen o dávku. U člověka to funguje stejně jako u koně, prostě při podávání malých dávek jedu si tělo poradí samo a vytvoří si imunitu. Ovšem samozřejmě to není samospasitelné. Když ho napálí hodně drsně nominátní nág, tak stejně bude třeba asi víc než jen vlastní imunita, ale rozhodně mu to může v konečném účtování hodně pomoct.

Ale o tom mluvím, kompletní jed se nevyužívá, pouze určité složky jedu nebo konkrétní látky v jedu obsažené. Pokud nějaká součást jedu ploskolebce (jakého?) má nějaký efekt na rakovinné bujení (opět to může být zcela specifické jen na některý typ rakoviny), pak ji lze v amaterských podmínkách extrahovat jen velmi těžko (resp. to asi nejde pokud nemáte znalosti z farmacie a chemie a domácí velmi dobře vybavenou laboratoř). Pakliže jste někde (předpokládám, že v zahraničí,tedy na nějakých zahraničních stránkách) nalezl informace o experimentálním využití jedu ploskolebce na rakovinu, pak nezbívá než se obrátit na "tyto experimentátory".

2 kubik : No zrejme máš na mysli jed najbežnejšieho ploskohlavca Agkistrodon contortrix. Ten totiž obsahuje okrem iného contortrotoxín, ktorý sa používal v zopár experimentálnych štúdiách pre liečbu istých typov karcinómov v v štádiu M1 a M2 s pozitívnymi výsledkami. Jednalo sa však o čistý, purifikovaný toxín, teda určite nie surový jed alebo nejakú extrakciu v domácich podmienkach. Podstatou tejto liečby, aspoň pokiaľ som sa dopátral bola afinita contortrotoxínu práve k určitým typom rakovinových buniek a jeho šetrnosťou voči zdravým bunkám.Prakticky sa táto liečba použiť nedá, práve kvôli finančne mimoriadne náročnej extrakcii a účinnosti len pre isté typy karcinómov. Hadie jedy stáli ale napr.aj na začiatku množstva antihypertenzívnych liekov - liekov na vysoký krvný tlak.

Hadí jed je vlastně jakýsi koktejl 85 - 90% vody, zbytek tvoří různé enzymy, proteiny, peptidy a aminokyseliny. U jednotlivých druhů hadů jsou zastoupeny v různém kvantitativním i kvalitativním poměru, takže účinek se může značně lišit. A to dokonce i v rámci stejného druhu, u jedinců z různých lokalit či rozdílného věku. Což už tady ostatně bylo řečeno. Protože v tekutém stavu hadí toxiny rychle ztrácejí účinek, extrahuje se z nich tzv. sušina, která tvoří asi 20 - 25% přírodního (nativního) jedu. Teprve z ní se pak (ať už laboratorně, či průmyslovou cestou) získávají jednotlivé účinné látky, použitelné ve farmacii, kosmetickém průmyslu a pod. Používat jakýmkoliv způsobem surový hadí jed na amatérské úrovni je proto zcestné a nebál bych se říct, že to přímo zavání hazardem. Člověku se tak může víc ublížit, než pomoci! :-/

se všemi příspěvky výše nelze než souhlasit.Doplnil bych to jen o 2 věci - předpokládám (ale jde jen o spekulaci i když jsem si skoro jist že správnou) pokud nějaká složka nebo složky jedu nějakého ploskolebce mají schopnost ničit rakovinné bunky téměř jistě bude nutné tyto aplikovat cíleně a lokálně při přesném dávkování.

-co se týče imunizace člověka lze jí provést podáváním surového jedu při postupně se zvyšujících dávkách.Když pomineme všechny ostatní rizika které tu už většinou zazněli,největší problém je to že pokud se imunizace jedem neprovádí soustavně,hladina protilátek v krvi postupně mizí.Pokud se provádí soustavně je krom poškození orgánů atd. skoro jisté že se rozvine alergie - své by vám mohli říct třeba chovatelé "plivajících " kober. Je to v podstatě trošičku podobné s alkoholem-pri postupně se zvyšujících dávkách se zvyšuje tolerance organismu,alkoholikovi pak už stačí jen čuchnout ke špuntu :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru