Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elaphe helena-nečistota u kloaky

Zdravím , mám problém s Elaphe helena. Mám ji 5 týdnů , je to samec dlouhý asi 36 cm , vylíhnutý v září 09 . Za těch 5 týdnů sežral jen 3 holata ,v posledních 14 dnech nežral ( nabízel jsem mu každých 5 dnů holátko). Další problém je , že se svlékl jen 1x(za těch 5 týdnů) a to den po pořízení.Vlhkost má 65-75% ,rosím to každý den ráno i večer a navíc má jako podestýlku dost vlhkou rašelinu . Teplotu má přes den na nejchladnějším místě 24 stupňů Celsia , na nejteplejším kolem 30 stupňů . V noci má okolo 20 .Jednou jsem ho zkoušel dát kvůli tomu svlékání do vlažné vody , ale stejně se nesvlékl ( aspoň jsem si teda nevšiml). Včera jsem si navíc všiml , že má nečistoty u kloaky . Myslíte , že by to mohli být roztoči nebo jiní parazité z té rašeliny ?
Dole vám nechám nějaká fota.
Dík moc všem za pomoc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vypadá to dost ošklivě, připadá mi, že má břicho před kloakou zarudlé (nějaký zánět v tlustém střevě…
krokodýl 22.12.2009 17:50
krokodýl
Tak tu vlhkou rašelinu mu hned vyměním ( má jí na jedné polovině terária , na druhé má hobliny ). Je…
Dixus 22.12.2009 18:49
Dixus
mam heleny jen na suchých hoblinách ale s krabičkou s rašeliníkem lehce mokrým,gutky se svklíkají na…
1kraken 22.12.2009 19:25
1kraken
Ja mam heleny s krabici s raselinikem (vlhkej, ruzne, jak vyschne) a terarko uplne suche jen s nadob…
VH 22.12.2009 19:38
VH
Taky to tak udělám , zatím jsem jen dal pryč tu vlhkou rašelinu , zejtra to nějak poupravím . poslední
Dixus 22.12.2009 20:03
Dixus

Vypadá to dost ošklivě, připadá mi, že má břicho před kloakou zarudlé (nějaký zánět v tlustém střevě?), nějaké mykózy okolo kloaky a pár cm před kloakou, celkově to je takové nepěkné. Rozhodně vidím jeden z problémů v mokrém substrátě a celkově velké vlhkosti (časté rosení). Bez veterináže se to asi neobejde a mám obavu, aby už nebylo střevo nějak moc poškozené zánětem. Jak vypadá trus?

Jednou jsem ho zkoušel dát kvůli tomu svlékání do vlažné vody , ale stejně se nesvlékl

Tak snad sis nemyslel, že ho namočíš a on si řekne hurá a svlékne se, nemůžeš chtít, aby se svlékal nějak často, když prakticky nežere.

Resume: návštěva veterináře, odběr vzorku s kloaky (stěr), přendání do hygienických podmínek na suché ubrousky. Víc ti poví vetrinář.

Tak tu vlhkou rašelinu mu hned vyměním ( má jí na jedné polovině terária , na druhé má hobliny ). Jelikož nekálel už dost dlouho , tak můžu jen říct , že poslední trus vypadal normálně , zdravě (nebo jak to napsat) , ani moc tuhý , ani moc řídký . Na suché ubrousky jsem ho už dal . A to s tim svlekem - dal jsem ho do té vody , protože měl týden předtím zakalené oči ( aspoň jsem si to myslel ) , a protože se nechtěl svlíknout , tak jsem chtěl tu kůži jen trochu odmočit (protože jsem si myslel že má nedostatečnou vlhkost v terárku).
Kloaku má teď čistou , opatrně jsem mu ji očistil .
Počkám max. 2 dny, a když se to nezlepší , půjdu k veterináři.
Dík moc za rady .

mam heleny jen na suchých hoblinách ale s krabičkou s rašeliníkem lehce mokrým,gutky se svklíkají na suchu bezproblémú ale heleny mají rozcupovaný svlek a kousky kůže na těle ale při vlhkém substrátu zase měli růžové fleky na břiše a taky problemy se svlekem tak jsou na suchu s vlhkým úkrytem a relativně jim to vyhovuje/páříse,množíse/.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru