Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva - spánek ve vlhku

Asi měsíc mám doma letošní mládě želvy čtyřprsté. V teráriu mám kamínky a lignocel namíchaný s pískem, který stále udržuji vlhký. Jak jsem byla poučena, želva by měla spát ve vlhku, aby nasála přes noc vodu. Skoro každý večer však se želvičkou bojujeme o to, kde bude spát. Zahrabávat se vůbec nemá potřebu a navíc mi klidně usne na kamenech, takže na suchém substrátu. Snažím se jí pak přemístit na lignocel, aby byla aspoň trochu na tom vlhkém, ale je to skutečně skoro každovečerní boj. Máte taky někdo takové zkušenosti? A jak docílit spánku na vlhkém?

Předmět Autor Datum
Lignocel jako substrát pro stepní želvy není zrovna dobrý nápad a já se nedivím, že tam želva být ne…
Nerous 28.12.2009 10:40
Nerous
Nejjednodušší je vyházet kameny a nechat po celém teráriu substrát, který bude "fungovat", pro první…
krokodýl 28.12.2009 16:59
krokodýl
Zdravím, i já mám s mou želvou (hermankou) tento problém. Když jsem ji loni dostala, tak se zahrabáv… poslední
kakabus82 28.12.2009 19:59
kakabus82

Lignocel jako substrát pro stepní želvy není zrovna dobrý nápad a já se nedivím, že tam želva být nechce. S trochou snahy tady dohledáte spoustu vhodnějších substrátů.

,,Snažím se jí pak přemístit na lignocel, aby byla aspoň trochu na tom vlhkém, ale je to skutečně skoro každovečerní boj."

Děláte si legraci? :-) Dejte jí vhodnější substrát a boudičku a uvidíte, že tam vleze sama. Pokud je ale želva apatická a nehne se od žárovky, tak by mohla být nemocná...

Nejjednodušší je vyházet kameny a nechat po celém teráriu substrát, který bude "fungovat", pro první rok dva bych klidně využil hobliny, není to tak estetické, ale plně funkční (dají se dobře vlhčit a povrch přes den snadno oschne, zatímco pod povrchem vlhkost zůstává, což je ideální, jsou lehké, snadno se mění a jsou levně až zadarmo), vrstva je dobrá nejméně dvojnásobek výšky želvy, ale já doporučuji klidně čtyřnásobek i víc (u letošních hermannek mám cca 6-8 cm, u dvouletých okolo 10-15 cm). Ta želva si na to přijde a většinou se zahrabe sama a když občas ne, tak se zas tak moc neděje. Můžete ji prostě už spící přihrnout vlhkými hoblinami. Pokud se hobliny nezamlouvají, tak je vhodná směs kypré hlíny a písku (je třeba ji občas zkypřit, aby nestvrdla a želva se mohla dobře zakutat), je docela dobré tam dát i nějaké travní drny a ty pravidelně kropit spolu se zeminou, želva si většinou pod drnem vytvoří takové doupě/noru, kde ráda odpočívá a spí (samozřejmě tam má i vhodnou vlhkost).

Zdravím,
i já mám s mou želvou (hermankou) tento problém. Když jsem ji loni dostala, tak se zahrabávala, vše bylo OK. Teď už je to ale asi 6 měsíců co se zahrabávat přestala. Je to asi od doby co jsme pořídili větší terárko. Řeším to alespoň večerním přihrnutím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru