Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chování krokodýlů - laický dotaz

Dobrý den,

v otázce krokodýlů jsem naprostý laik, ale v současné době překládám beletristickou knihu z australského prostředí a okrajově přichází řeč na chování krokodýlů. Při krmení krokodýlů v zoo chovatel podává výklad "This male croc is territorial," he explained, "and females become really aggressive when they lay eggs in a nest.", říká tedy, že 1) samec se chová teritoriálně a 2) samice se při kladení vajec do hnízda začínají chovat agresivně. Z toho, jak jsou věty souřadně položeny vedle sebe, bohužel nelze poznat, jestli chovatel měl na mysli, že samec se chová teritoriálně, a když samice zrovna kladou vejce do hnízda, provokuje je teritoriální chování samce k agresivitě, nebo jestli jsou dvě výše zmíněná tvrzení uvedena bez nějaké souvislosti (na tom, která z dvou verzí platí, závisí překlad). Materiály o krokodýlech samozřejmě agresivitu samic v období kladení vajec zmiňují, už jsem se ale nedočetl, jestli ji případně vyvolává i teritoriální chování samce.

Budu vděčný za každý vhled do problematiky. Předem díky za odpovědi,

Petr

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, myslím, že tyto dvě věci spolu nutně nesouvisí. Zřejmě jde o jakýsi popis možného nebezpe…
MadMike 01.02.2010 17:16
MadMike
Souhlasím, myslím že je tím myšleno přesně to co popisuješ. Ke krokodýlům se vyjadřovat nemůžu, ale… nový
Sharkie 02.02.2010 14:06
Sharkie
kazdy jedinec je teritorialny a je jedno ci je to samec alebo samica. toto je specialita u krokodilo… nový
Mino 02.02.2010 12:38
Mino
Bezvadný, díky všem :-) nový
Petr80 02.02.2010 18:04
Petr80
Dobrý den mohu se tady zeptat jak je to stěmy povoleními na chov krokodýlů. Děkuji poslední
prasek39 24.12.2010 15:32
prasek39

Dobrý den,
myslím, že tyto dvě věci spolu nutně nesouvisí. Zřejmě jde o jakýsi popis možného nebezpečného chování, tím tedy zřejmě autor myslí, že samci jsou teritoriální zvířata - tímpádem agresivní při vstupu vetřelce do jeho prostoru a samice bývají zase agresivní, když kladou vejce a hlídají hnízda. Prostě takové dvě "špičky" v možném agresivním chování krokodýlů.
Nemyslím si, že by teritoriální chování samce (který se vlastně teritoriálně chová celý život) vzbuzovalo u samic agresivitu zrovna v době kladení.
Nicméně chovatelů krokodýlů tu je určitě víc, dokonce tu i jednoho krokodýla máme, takže mě jistě kdyžtak opraví :!:

Mates: to bylo asi jinam, že? :))

kazdy jedinec je teritorialny a je jedno ci je to samec alebo samica. toto je specialita u krokodilov. Samica pocas kladenia vajec upadne do niecoho ako tranz a je uplne mimo, videl som dokumenty kedy jej tiato vajcia rovno vyberali z hniezda. ale akonahle dokladie a zacne strazit hniezdo je velmi agresivna :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru