Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno gekoncik nocni problem po prevoze?

Teploty z meteostanic cca. z mist vyskytu jsem si kdysi nasel, ale je to takove dost diskutabilni. Meri se tusim v ... 150cm? nad zemi, otazka jak se prohreje nejaka kamenita polopoust, nakolik pres den naakumuluje teplo a jak dlouho bude pres noc "hrat"
Tak dá se z těch meteostanic taky trochu vycházet, měl jsem teda spíš na mysli nějakou zkušenost (i převzatou) přímo od někoho, kdo se pohyboval v oblasti výskytu gekončíků. Pokud mohu srovnávat s jinou pouštní oblastí podobné zeměpisné šířky, tak věř, že i v létě je tam na povrchu nebo blízko povrchu poměrně citelné ochlazení (o zimě, pozdním podzimu a předjaří nemluvě) a koukal bys, jak tam gekoni v noci svižně běhají. Otázkou je hloubka úkrytů gekončíků, ale především mláďata budou zalezlé hodně mělko. Přes 20 st. v noci tam bude spíš výjimečně v nejteplejším období roku. Brzy na jaře a na podzim už mohou ranní teploty být hodně výrazně pod 15 st., klidně ale občas až i okolo 0. V počátku noci samozřejmě postupně chladne povrch. Ale gekončíci a gekoni v podobných klimatických podmínkách fungují v pohodě i hluboko pod 20 st. Ne, že bych to doporučoval v chovu, ale rozhodně bych neřešil nějaké extra dohřávání (možná u prcků v hodně studeným domě).
Co ale vim ze pri 20 - 22 stupnich by ti nasi "domaci" rozmazlenci moc aktivni nebyli. Pres noc nechavame u dospelych zaply jen topny kamen, radi se na nej prijdou ohrat - beru jako ekvivalent toho pres den sluncem rozehrateho kameni :)
Bohužel jsme z nich ty rozmazlence udělali sami a z mnoha dalších zvířat původem z mírného nebo subtropického pásma. Stávají se z nich domestikáti, kteří nemají z původním nočňákem moc společného.
Ekvivalent vyhřátého kamene beru (ale tak max. hodinu po zhasnutí "sluníčka"), já to nechával jen na kameni vyhřátém od žárovky.
Trvale vytapime nightglo zarovkou jen u mladat, a tam je to myslim v poradku - predpokladam ze v prirode se budou lihnut v tom teplejsim obdobi bohatsim na potravu atd...
Myslím, že to je zbytečnost, ale když ti to funguje, tak tě to samozřejmě rozmlouvat nebudu. Ono, když na to přijde, tak naši "domácí" gekončíci by se měli taky množit, když je u nás relativně teplo - pozdnější jaro, léto až podzim (takže je samozřejmě tepleji i v bytě...). Ale kdo dneska řeší třeba solidní zimování u nočňáků, aby se množily až v tu správnou dobu a ne třeba prakticky celý rok...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny