Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedáci chovná skupina, složení druhů

Prostě si vyber, co se Ti líbí, resp. co tě zajímá, pakliže evropské zmije a stromoví jedáci, tak už je na čem stavět. Ovšem neméně důležité je si uvědomit, jaké možnosti máte nejen prostorové, ale především teplotně, protože naprostá většina stromových jedáků jsou tropická zvířata a oproti tomu evropské zmije vyžadují zcela odlišné teplotní a světelné podmínky a kombinace těchto dvou typů v jedné místnosti je celkem velký kompromis a ne zcela dobrý pro kvalitní chov (= pozdější odchov) velmi rozdílných druhů. Pokud nemáte místo na kvalitní zimování, tak nemá o evropě ani moc cenu přemýšlet.

Já tíhnu k té evropě, tak bych sám osobně pro začátek sháněl asi hlavně tyto druhy:

Vipera aspis (zinnikeri, hugyi,...), Vipera latastei, Vipera seoanei, Vipera kaznakovi a V. dinniki, Vipera ursinii moldavica, Vipera r. renardi, Vipera berus bosniensis, Vipera nikolskii, Vipera ammodytes (ammodytes, meridionalis), Vipera transcaucasiana.

Z větších a nebezpečnějších (relativně) mě přitahují např. Macrovipera schweizeri, Vipera (Montivipera) xanthina nebo Vipera (Montivipera, Daboia) raddei
Co se týká velikostí skupin, tak rozumné jsou řekněme dva páry od jednoho druhu (poddruhu), ale není problém mít jen pár (např. u ammodytek je lepší z hlediska pozdějšího odbytu mít jen třeba 6 mláďat než 15...) nebo trio (ať 1,2 nebo 2,1) nebo třeba i větší skupinu (2,3/3,2/...). To se odvíjí od těch prostorových možností (u jedáků preferuju 100% individuální chov, samozřejmě kromě období páření) a také od toho, co člověk sežene.

U stromáků je výběr ještě mnohem širší, takže tam opravdu nelze cokoliv podbízet je spousta krásných "trimeresurů" nebo třeba "atherisek"

Každopádně bych nezačínal s elapidy, ale spíš s viperidae.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny