Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedáci chovná skupina, složení druhů

Ahoj, už delší dobu pokoukávám po jedácích a konečně jsem rozhodl.
Říkám si, když začít tak pořádně.Mám prostor pro cca 30 zvířat co byjste doporučili jako chovné skupiny? (počet kusů, druhy, poměr pohlaví, samozřejmě i vhodnost pro začátečníka s jedákama) p.s. S nejedovatejma mám delší zkušenosti (kousavý viridisky, hroznýši..)Dik za rady:)

loading...
Předmět Autor Datum
Pokud se na to cítíte, tak se rozhodněte podle sebe. Každému vyhovuje něco jíného a někdo začne s ga…
Bla 10.02.2010 23:24
Bla
Říkám si, když začít tak pořádně.Mám prostor pro cca 30 zvířat co byjste doporučili jako chovné skup…
JaBula 10.02.2010 23:37
JaBula
Lákají mě asi nejvíc evropské zmije a stromoví jedáci.Myslím, že to ošahání jednoho jedáka nemá moc…
drap 10.02.2010 23:41
drap
Jste už plnoletý?Kdysi byla plnoletost v 21 letech.Dnes si myslím,že to mělo svou logiku.
babal 11.02.2010 08:56
babal
Je to dost hadouru :) ale zase nadruhou stranu pokud mate cas a venujete se jako konicku predevsim t…
jepa 11.02.2010 09:13
jepa
Plnoletý sem, dokonce i 21 mi už bylo.V chovu mám pár desítek nejedovatých, jen pro informaci, abyjs…
drap 11.02.2010 09:30
drap
O.K.Tedy pardon,snad jsem se nedotkl.V tom případě do toho i když jak kdosi podotknul,proč tolik naj…
babal 11.02.2010 15:50
babal
Neni za co se omlouvat.Samozřejmě mě je jasný, že nezajedu na jedu burzu a nedovezu vše, stímhle mám…
drap 11.02.2010 16:44
drap
jen si chci dát do seznamu druhy, které bych rád měl Tak k čemu je tohle vlákno?
Uroboros 11.02.2010 16:57
Uroboros
Prostě si vyber, co se Ti líbí, resp. co tě zajímá, pakliže evropské zmije a stromoví jedáci, tak už…
krokodýl 11.02.2010 09:48
krokodýl
Dík za radu, zimování mám vyřešené, jinak bych na nimi také nepřemýšlel.Určitě uvažuji o samostnám c…
drap 11.02.2010 10:02
drap
z těch menších, jaké by mělo být shruba terárium pro jedince? Neber to nijak špatně, ale takovou ot…
carlos 11.02.2010 10:07
carlos
hledal sem na netu a moc toho není:)radši se zeptám, ikdyž budu za idiota, než něco udělat špatně
drap 11.02.2010 10:13
drap
Pro jednu menší zmijuchu stačí klidně tak 60 x 60-50 x 35-40(v) cm (zhruba takový rozměr bych dělal)…
krokodýl 11.02.2010 10:11
krokodýl
zdar:-D sorry za O.T.ale až je začneš schánět dej vědit zvláště ta moldavica,by mi zajímala:-)mrkni…
West day1-pošuk 11.02.2010 10:48
West day1-pošuk
Ahoj,co se tyce jedaku tak muzu souhlasit s tim,ze kazdemu vyhovuje neco jineho.Ja s pritelem jsme z…
simisek15 11.02.2010 14:11
simisek15
A osobne bych do zacatku asi nevolila ani bojgy. Z jakého důvodu? Z tvého výkladu druhů jsou nejmén…
Uroboros 11.02.2010 14:35
Uroboros
zdar:-D sorry za o.t.,ale ted jsi mi to vzal z úst viz.Sz
West day1-pošuk 11.02.2010 14:52
West day1-pošuk
Za Chlorechisky do zacatku bych se primluvil,velmi klidni hadi a celkem nenarocni. Mene nez Squamige… poslední
Radar14 11.02.2010 18:44
Radar14

Pokud se na to cítíte, tak se rozhodněte podle sebe. Každému vyhovuje něco jíného a někdo začne s gabunou a vyhovuje mu to a někdo bude zase zcela proti. Načtěte opravdu hodně informací z knih, časáků a internetu. Pak navštivte několik chovatelů a rozhodněte se sám. I přesto asi budou vhodnější na začátek Viperidae než "Elapidae". Pak už nezbývá než být hodně opatrný, dodržovat pravidla manipulace a chování se a spolehát trochu na "štěstí".

Říkám si, když začít tak pořádně.Mám prostor pro cca 30 zvířat co byjste doporučili jako chovné skupiny?

nebylo by vhodnejsi si pro zacatek "osahat" spis jeden druh jedaka a az podle toho pak resit jak "vyplnit nevyuzity prostor v baraku"?

Lákají mě asi nejvíc evropské zmije a stromoví jedáci.Myslím, že to ošahání jednoho jedáka nemá moc smysl, pokud si koupim gutátu a pak si koupit třeba viridisky, tak je to zas uplně o něčem jiným, a člověk musí stejně začít znovu u jiného druhu, proto do toho chci jit s vice jedinci a druhy.

Je to dost hadouru :) ale zase nadruhou stranu pokud mate cas a venujete se jako konicku predevsim teraristice pak v tom nevidim problem...jen si myslim ze odmitavost vetsiny lidi je zde z duvodu poctu hadu, at chcete ci nechcete tak pri uklidu 30 hromadek u tech poslednich 5ti to budete brat casem jako rutinu a to u jedaku asi nejde, pokud vas kousne viridiska slusne si zanadavate, boli to jako cert au au au sem to ale vul... to u jedaku bohuzel nejde...je treba daleko vice pozornosti kterou ze zacatku jiste muzete snaz venovat dvoum parum nez 30ti kusum...ale to je vazne hodne individualni vec...v kazdem pripade drzim palce :) hodne stesti pri plneni snu

O.K.Tedy pardon,snad jsem se nedotkl.V tom případě do toho i když jak kdosi podotknul,proč tolik najednou?Samo,že se zvířata nenakoupí hned najednou.Vím o tom svoje.Např.sháněl jsem V.kaznakovi,než jsem je sehnal,nebyly prachy,pak prachy byly a zase nebyli hadi a vloni jsem dostal nabídku,ale bohužel se mi barevně nelíbili.Tak je asi mít nebudu.

Prostě si vyber, co se Ti líbí, resp. co tě zajímá, pakliže evropské zmije a stromoví jedáci, tak už je na čem stavět. Ovšem neméně důležité je si uvědomit, jaké možnosti máte nejen prostorové, ale především teplotně, protože naprostá většina stromových jedáků jsou tropická zvířata a oproti tomu evropské zmije vyžadují zcela odlišné teplotní a světelné podmínky a kombinace těchto dvou typů v jedné místnosti je celkem velký kompromis a ne zcela dobrý pro kvalitní chov (= pozdější odchov) velmi rozdílných druhů. Pokud nemáte místo na kvalitní zimování, tak nemá o evropě ani moc cenu přemýšlet.

Já tíhnu k té evropě, tak bych sám osobně pro začátek sháněl asi hlavně tyto druhy:

Vipera aspis (zinnikeri, hugyi,...), Vipera latastei, Vipera seoanei, Vipera kaznakovi a V. dinniki, Vipera ursinii moldavica, Vipera r. renardi, Vipera berus bosniensis, Vipera nikolskii, Vipera ammodytes (ammodytes, meridionalis), Vipera transcaucasiana.

Z větších a nebezpečnějších (relativně) mě přitahují např. Macrovipera schweizeri, Vipera (Montivipera) xanthina nebo Vipera (Montivipera, Daboia) raddei
Co se týká velikostí skupin, tak rozumné jsou řekněme dva páry od jednoho druhu (poddruhu), ale není problém mít jen pár (např. u ammodytek je lepší z hlediska pozdějšího odbytu mít jen třeba 6 mláďat než 15...) nebo trio (ať 1,2 nebo 2,1) nebo třeba i větší skupinu (2,3/3,2/...). To se odvíjí od těch prostorových možností (u jedáků preferuju 100% individuální chov, samozřejmě kromě období páření) a také od toho, co člověk sežene.

U stromáků je výběr ještě mnohem širší, takže tam opravdu nelze cokoliv podbízet je spousta krásných "trimeresurů" nebo třeba "atherisek"

Každopádně bych nezačínal s elapidy, ale spíš s viperidae.

Pro jednu menší zmijuchu stačí klidně tak 60 x 60-50 x 35-40(v) cm (zhruba takový rozměr bych dělal), pro prcky typu ursinii, aspis hugii nebo latastei i méně (40-50/40-50/30-40 cm). Pro připouštění je lepší mít jedno trochu větší terárko (80-100/60/35-45 cm), kam lze dát dočasně 3 až 5 ks. Mimo období páření je možné v něm mít samostatně samici. Ale dá se přihodit dočasně i samec nebo dva do toho menšího rozměru.

Ahoj,co se tyce jedaku tak muzu souhlasit s tim,ze kazdemu vyhovuje neco jineho.Ja s pritelem jsme zacli gabunami.Ale osobne bych doporucila skoro vsechny druhy trimeraku.Ale tam bych asi nedoporucovala nakup mladat,jelikoz dost lidi je prodava nerozkrmene,jelikoz je to zbytecna prace pro ne je vsechny rozkrmovat kdyz maji tolik mladych.Stejne jako treba u cerastesek kdyz je zajem o zmije.My mame casto stesti na zvirata nerozkrmena jelikoz jsme taky bravali mladata.Jak trimeresurus albolabris,trimeresurus p. sabahi,cerastes cerastes tak agkistrodon contortrix.A reknu ze rozkrmovat cerastesky nebo mladeho ploskolebce je docela kumst.Maji oproti trimeraku mnohem pruznejsi celisti a taky to kousnuti ma jine ucinky.Proto doporucuji koupit odrostlejsi jedince.
Ale pokud do budoucna planujes mladata jedovatejsich druhu a nezrali by,tak zase bude lepsi kdyz se zacnes zacnes ucit rozkrmovanim mladat trimeraku,kteri nemaji nijak zvlast prudky jed.Pocitam s tim ze nejake zkusenosti s rozkrmovanim nejedovatych mas kdyz se chces poustet do nakupu mladat.
A jinak atherisky jsou docela narocne na vlhkost a teploty.Treba atheris chlorechis potrebuje vysokou vlhkost a poklesy teplot.Proto my v terariu mame cele dno pokryto vodou,a mame v terariu instalovany vetracek s nastavitelnou teplotou Ale pokud mas o atheris chlorechis konkretne zajem prodavame samicku subadult,zerouci za 1500Kc s tim ze k ni muzeme pridat pekne zarizene terarium i s vybavenim za nejakou cenu.
A dalsi vec s kterou souhlasim je,ze bych nezacinala s rodem elapidae, na to je myslim casu dost nez si clovek domu prinese treba kobru.Protoze myslim ze tohle si muze dovolit jen ostrileny terarista,ktery to umi s klestema,hackama a vi co takovyhle had muze dokazat.A osobne bych do zacatku asi nevolila ani bojgy.
A pokud mas zajem i o vetsi jedince muzu z vlastniho chovu nabidnout adultni par zmiji gabunskych za 5000Kc,pricemz u nich se nam zatim nestalo ze by nejak prudce vystartovaly jde li o manipulaci.Jsou to docela lini hadi a jedine co je vetsinou zajima je jejich potrava.

Za Chlorechisky do zacatku bych se primluvil,velmi klidni hadi a celkem nenarocni. Mene nez Squamigery... Ja je drzim celkem na suchu a jdou mi dobre. Chlorechisky muzes klidne chovat ve skupine 1.2 ,jsou velmi snasenlivi, jen bacha pri krmeni,ale to plati pro vsechny jedaky.. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...