Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva zelenavá - má dostatek UVB?

Petr60želv:
U mláďat testud a sulcat se mi osram 300 W utravitalux osvědčil, samozřejmě jim ho necpu do nějakého terárka, ale pokud je nemohu slunit venku, tak používám osramku cca 1-2 x týdně po dobu 20-30 min z výšky cca 40 cm (teplota v té vzdálenosti nepřesahuje 30-32 st.). Je zavěšena prostě a jednoduše ve volném prostoru a želvy v plastové bedně pod ní, bedna je tak velká, že umožňuje želvám odejít i kousek mimo přímý kužel světla. Většinou to praktikuju tak, že je zároveň koupám. Myslím si, že takovým způsobem získají UVB více než za celý týden pod zářivkou, nehledě na to, že lineární by musela být tak 5 cm nad krunýři želv, aby to mělo efekt. Proto raději řeším UVB takto a zářivky používám jen jako osvětlení + bodovou nebo normální žárovku na lokální vyhřátí (u prcků bohatě stačí 25 nebo 40 W).

Použití syntetického vitaminu D3 při dávkování "jednu mikrokapičku mláděti do čumáku" je dost sporné
To je hlavně zabijácké i v mikrokapičce (počítám-li běžných kapek 20 do ml a mikrokapek cca 40-80 do ml) bude pár set MJ D3, pro 50 g mládě želvy bych odhadoval rozumnou dávku (počítám li běžně doporučovaných 1000-1500 MJ/kg/měsíc) okolo 50-75 MJ měsíčně (maximálně). To se prakticky nedá v koncentrovaném stavu rozumně nadávkovat.
Je pravda, že např Gábriš s úspěchem dával až 5000 MJ D3/kg/měsíc (u leguánů zelených), ovšem sám bych se takových dávek celkem obával.
veterinář tvrdil, že 80 - 90 % mláďat prodaných suchozemských želv uhyne v důsledku naprosté ignorance, špatně udělaných terárií, blbého vlhkostního, světelného nebo tepelného režimu (podchlazení a dost často přehřátí), potažmo vinou zvrzané diety
To je bohužel zřejmě pravda...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny