Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náklady na chov gekončíka nočního

zdravím,
chtěla bych se zeptat zkušených chovatelů gekončíků nočních ,zda je jejích chov ne ve velkém (1 par) moc finančně náročný. moc bych si chtěla pořídit pareček, ale vzhledem k tomu že doma už mam psa, dvě kočky, andulaka a male akva, tak nevím zda to nebude už moc náročné. Nemyslím náklady na pořízení,ale spiše to svícení, topení a také nechci kupovat cvrčky ale rovnou je chovat tak i tam jsou nějaké náklady.
NEchci aby to vyznělo chrtovsky :-), mam to od muže povolený ale zas nevím jak moc to leze do penez. tak pokud někdo mate hrubý odhad a představu prosím poradte.

Předmět Autor Datum
Pro pár gekončíků si cvrčky nechovejte ale kupujte a v létě můžete nasmíkat nějaké luční cokoli... T…
drobek 13.02.2010 13:18
drobek
aha, fakt? ja myslela že musim chovat. :-) nemám totiž představu kolik cvrčku spořáda pareček a koli…
laja 13.02.2010 13:33
laja
Tady mas odkaz na netu. Vsechny informace, taky hodne o krmeni. www.gekoncik-nocni.cz
mat-fyz 13.02.2010 13:37
mat-fyz
tak to je super odkaz, děkuji moc
laja 13.02.2010 16:06
laja
Nevím, jestli jsem úplně zkušený chovatel, ale prvního gekončíka jsem choval tuším od roku 85 (minul…
nikolas 13.02.2010 13:45
nikolas
A je možné třeba nakoupit cvrčků zásobu na měsíc a mít je někde v plastboxu, krmít atd. aby se nemus…
laja 13.02.2010 16:07
laja
Ja som kupil cvrcky v plast boxe na burze za 120kc a bolo ich tam asi 100ks, problem je ze gekonciko…
andrewlcc 13.02.2010 21:56
andrewlcc
takže je v tom boxu nijak zvlašt kromě jidlo při životě neudržuješ? myslim, nějakou tu stalou teplot…
laja 13.02.2010 23:39
laja
stalu teplotu mam pokojovu co je nejakych 22C ale mam ich v blizkosti radiatora takze sa tam myslim…
andrewlcc 14.02.2010 00:12
andrewlcc
super, děkuji moc :))
laja 14.02.2010 09:24
laja
u mě 0 až 12Kč měsíčně na 1kus. Podle jestli kupuju holata nebo ne.
Nery 13.02.2010 16:13
Nery
Tak to je super:))
laja 13.02.2010 16:28
laja
no jo,ale já nevytápím(pokojovku mám cca30), a krmim jen švabama a holatama :)
Nery 13.02.2010 16:40
Nery
Na udržení cvrčků při životě se mi osvědčil plastový kbelík cca. 10 litrů, děravé víko, uvnitř plno…
nikolas 14.02.2010 10:50
nikolas
jo to je přesně co chci, at se klidně nemnoží když budu mít jen jednoho jedince, max.dva, ale pravě…
laja 14.02.2010 12:30
laja
Neboj, samotou netrpi :) S mysatam pozor na dnu, max. jednou za dva mesice :) VH poslední
VH 14.02.2010 12:34
VH

Pro pár gekončíků si cvrčky nechovejte ale kupujte a v létě můžete nasmíkat nějaké luční cokoli... Takže kupujete akorát v zimě. Jinak co se týče nákladů pro jeden pár je to za cvrčky měsíčně skoro nic a na svícení tak dejme tomu 70-100Kč měsíčně více určitě ne.... takže náklady do 150kč měsíčně a to jsem to nadsadil...

Nevím, jestli jsem úplně zkušený chovatel, ale prvního gekončíka jsem choval tuším od roku 85 (minulé tisíciletí) jako student na koleji. A v pohodě jsem ho uživil a žil relativně dlouho, určitě přes deset let. I když shánět cvrčky za Komančů šlo snad jedině v ZOO a vitamíny pro plazy prostě nebyly.
Zkrátka - párek gekončíků Vás vyjde na pár korun, použité malé terárko nebo větší faunabox (preferuji sklo) pořídíte taktéž ta hubičku. UV nepotřebují, obyč. žárovka 25W rozsvícená 12 hodin denně zařídí teplo i světlo - záleží na vaší sazbě na elektřinu, ale vypnutá televize s příslušenstvím žere zhruba stejně, takže ani tady není co řešit.
Pytlík Roboranu stojí padesát korun, to máte pro deset gekončíků na několik let. Hrubý písek seženete na pískovišti zadarmo nebo za pár korun v akvaristice (ten je o něco hezčí), pěkný kámen či samorost se dá najít venku(pod sněhem blbě, ale na jaře to bude lepší). Takže jak jste správně odhadla, největší náklad budou cvrčci. Pro párek gekončíků se vám asi chov nevyplatí, chovat cvrčky mi přijde náročnější než chovat gekončíky. Pokud to nemáte daleko do Prahy, každý měsíc je burza, kde i se vstupným pořídíte cvrčky na celý měsíc za necelé dvě stovky.
Určitě to nebude o moc dražší, než třeba ta andulka, o psu nebo kočkách ani nemluvě.

A je možné třeba nakoupit cvrčků zásobu na měsíc a mít je někde v plastboxu, krmít atd. aby se nemuselo co týden pro nové? Nebo to by pozdechali?
nebo kolik jich tak býva v te krabicce?
Jinak jsem se dočetla, že chovat pareček neni dobré, že sameček samičku uštve. TAk leda mit jednoho kluka nebo holku, nebo dvě holky.že?

Ja som kupil cvrcky v plast boxe na burze za 120kc a bolo ich tam asi 100ks, problem je ze gekoncikovi davam kazdy den tak 3-4 a zda sa mi ze v tom plasovom boxe je tych cvrckov stale viac a viac:)
ale myslim ze sa daju v pohode "udrzat" pri zivote, ja im tam davam piskotu, zeli, mrkvu a dari sa im.
a ano parecek nie je dobre chovat presne ako si citala, radsej skor dve samicky.

stalu teplotu mam pokojovu co je nejakych 22C ale mam ich v blizkosti radiatora takze sa tam myslim aj dobre vyhrievaju:) ale urcite by to chcelo nejaku vacsiu nadobu nez ten plastovy box v com ich kupis..tiez take nieco planujem uz len koli cisteniu.
jednoduchsie ale asi je kupit take mnozstvo cvrkov co ti gekoncik stihne zjest do tej doby kym zacnes cvrcky citit :)
akurat este bacha na vlhkost tu cvrcky nenavidia, takze kontroluj na boxe ci nie je zaroseny. Mne sa to raz stalo a stacilo ich presunut do druhej izby.
a hlavne ked ich kupis tak ich riadne vykrm aspon 24hod predtym nez ich drackovi hodis.
ja som sa docital myslim ze aj tu na poradne to niekto pisal ze su dobre navlhcene granule pre psov alebo macky, tak to zajtra idem kupit a v kombinacii s mrkvou ktoru miluju sa budu mat cvrcky urcite v siedmom nebi a gekoncik este viac ked ich zje :-D

Na udržení cvrčků při životě se mi osvědčil plastový kbelík cca. 10 litrů, děravé víko, uvnitř plno zmuchlaných plat od vajíček, s každou várkou cvrčků měněných. Na vlhkost opravdu pozor, ta je zlikviduje rychle. Krmím suchým! pečivem, suchýma! granulema pro hlodavce (asi dvacka za kilo), občas mrkev nebo čínské zelí (ale nenechat hnít nebo plesnivět). Teplota spíš nižší - na chodbě. Sice se nemnoží, ale množení je jiná kapitola, zato se udrží při životě výrazně déle, než v té krabičce z obchodu.

jo to je přesně co chci, at se klidně nemnoží když budu mít jen jednoho jedince, max.dva, ale pravě taky chci třeba koupit na burze víc cvrčku a aby mi vydrželi.A asi budu mit takto i argentinské švaby pro případ absence cvrčků, ti potřebuji ještě méně péče, akorat jim trvá množení.
děkuji za postřehy

A JEŠTĚ SE TEDA VŠEOBECNĚ ZEPTAM- NEVADI KDYŽ BUDU MÍT JEN JEDNOHO DRÁČKA? NETRPÍ SAMOTOU? PRAVĚ CHCI BUD JEDNOHO NEBO DVĚ SAMIČKY- NECHCI CHOVAT.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru